Hlavní obsah
Aktuální dění

Tikající bomba. Jak dlouho bude trvat, než klimatičtí aktivisté způsobí tragédii?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Nemáme žádnou druhou planetu, a proto bude podle některých nejlepší, když se na té jedné co nejvíce rozhádáme

Obtěžování společnosti ve jménu dobra. Tak by se dala popsat činnost klimatických aktivistů. A podle událostí z poslední doby se zdá, že se schyluje k tragédii.

Článek

Výtržnictvím ke zlepšení klimatu

V poslední době se nám po celém světě rozmohl takový nešvar. Klimatičtí aktivisté neustále přemýšlejí, jak upozornit na změnu klimatu. A pomysleli si, že bude dobrý nápad, když se při svých snahách pokusí naštvat co největší masu lidí. A způsobů je několik - ničení obrazů v muzeích, kontaminace vody ve fontáně nebo lepení se na ranvej. Ale zdaleka nejúčinnějším způsobem, co se týče naštvání lidí, se zdá blokování dopravy.

A i v blokování dopravy se kreativitě meze nekladou. Ať už si naplánujete pochod po magistrále, a tím ji zablokujete, případně si na silnici pouze sednete a nenecháte auta projet. Můžete mít však jistotu, že tím skutečně naštvete celou řadu lidí. Smutný pak pohled na řidiče, kteří skutečně potřebují projet, ale nezmůžou nic jiného, než aktivisty přesvědčovat, aby ze silnice odešli.

Blokace lidí potřebujících do nemocnice? Není problém

Situace však může i poměrně vyeskalovat, pokud je pro řidiče v sázce něco více, než je pouhé prodloužení doby jízdy z místa A do místa B. Tak, jako se to přihodilo matce, která vezla své dítě do nemocnice. Tedy až do doby, kdy jí cestu zablokovali aktivisté. Na videu, které v poslední době obíhá sociálními sítěmi, je vidět, jak se matka snaží přesvědčit protestující, aby ji nechali projet. Reakce protestujících? Absolutní nezájem.

Když člověk vidí tyto záběry, je namístě se ptát, jak dlouho bude trvat, než dojde k tragédii. Zvláště, když nic nového není ani zablokování sanitky. Osobně vidím situaci tak, že je jen otázkou času, kdy protestující aktivisty jednoduše někdo přejede. Nedivil bych se tomu, například pokud auto poveze člověka ve vážném ohrožení života a do cesty se autu postaví tito protestující a budou odmítat silnici opustit.

Představte si situaci, kdy vašemu dítěti jde o život a do cesty se vám postaví člověk v oranžové vestě s tím, že zde protestuje a projet vás prostě nenechá. Zkusíte mu domluvit, začnete na něj křičet, poté se ho možná pokusíte odstrčit. Protože ale nepomůže ani jedno, vrátíte se do auta, zařadíte rychlost a prostě pojedete. Nechci tímto příkladem s dítětem apelovat na vaše emoce, jen vytvářím modelovou situaci toho, co se může stát.

Protože v situaci, která bude vypadat jako „kdo s koho“, tzn. zdraví vašeho dítěte versus zdraví aktivisty, mám i pochopení pro řidiče, kteří prostě pojedou. A tragédie může být velmi snadno na světě.

Celá situace je neudržitelná a připomíná tikající bombu. Na jedné straně aktivisté, kteří si v rámci svého svatého boje definují veřejný zájem, za který pak následně bojují. Na straně druhé společnost, která považuje protestující za fanatiky a klimatické teroristy, kterým nejde o nic jiného, než aby terorizovali většinu. Ať už se přikláníte na jakoukoliv stranu, zřejmě si také uvědomujete, že se jednou dost možná stane velké neštěstí. Nerad to přiznávám, ale doufám, že je tato moje úvaha mylná. Bohužel o tom však silně pochybuji.

Můžeme jen společně doufat, že si odpovědní lidé ve vedení měst naplno toto uvědomí a vystaví protestujícím na silnicím stopku. Nejde totiž jen o samotné protestující. Jde i o osoby v autech, které potřebují lékaře a u kterých jde o minuty. Minuty, o které je mohou protestující připravit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz