Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vystoupení Andreje Babiše jsou nejlepší reklamou pro vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Český rozhlas

Při téměř jakémkoliv projevu Andreje Babiše se musí Petr Fiala jen usmívat a sledovat samovolnou Babišovu degradaci

Když v roce 2021 poslal Petr Fiala a spol. Andreje Babiše do opozice, mohli jsme všichni očekávat tvrdou a nelítostnou opozici, kterou symbolizuje hlavně Andrej Babiš. V poslední době se ale spíše zdá, že Babišova vyjádření jsou pro vládu reklamou.

Článek

Kritikou vlády k podpoře vlády

Právo opozice kritizovat vládu je základem každé demokracie. To právo současná opozice využívá, jak jen může a bylo by to v pořádku. Tedy pokud by se vše dělo v únosné a přiměřené míře.

Kritika ze strany opozice má mít zpravidla za cíl oslabit legitimitu vlády a posílit pozici opozice. Jinými slovy řečeno - přesunout vládní voliče k opozici. Z posledních vystoupení spíše vyplývá, že vystoupení opozice mají spíše opačný efekt. Mám na mysli zejména vystoupení hlavního opozičního lídra Andreje Babiše.

Demagogie na plné obrátky

Pravá povaha Andreje Babiše se naplno projevila při posledních prezidentských volbách. Zde se ukázal jako demagog, populista a generátor lží a nenávisti. Nadto srovnání s klidným a slušným Petrem Pavlem pro něj bylo opravdu zdrcující. Na jedné straně upřímný a klidný Petr Pavel. Na straně druhé Andrej Babiš, který se dokázal držet podkladů jen pár minut, než začal ve studiu vykřikovat různou směs čehosi.

Před třemi měsíci se Andrej Babiš potkal v debatě s Petrem Fialou a srovnání bylo opět zdrcující. Ačkoliv měl tehdy Babiš na Fialu nabito, nedokázal nic z toho zúročit. Výsledkem byl pouze nesouvislý projev, který místy nedával žádný smysl. Fiala tehdy nemusel předvést žádný excelentní výkon, aby si po debatě velká část voličů uvědomila, jak děsivá a chaotická je vlastně alternativa současné vlády.

Ministr jako nikým nevolená nula

Jako hulvát se Babiš opět předvedl minulý týden. Jen sepsat jeho výroky ze čtvrté cenové, by zabralo několik hodin práce. Nejvíc však zaujala Babišova přestřelka s ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem. Babiš si totiž na plénu Poslanecké sněmovny stěžoval na to, že zde vláda spolu s veřejnoprávními médii zavádí novou totalitu.

Na to reagoval Dvořák, který se snažil Babišovi vysvětlit, co že je to vlastně totalita.

To byla ideální příležitost, aby se Babiš projevil jako hulvát, který by v ideálním případě neměl vystupovat ani v obecním divadle. Natož na půdě Poslanecké sněmovny.

O lidech si můžeme myslet leccos, ale vykřikovat takto na půdě Sněmovny je odporné hulvátství. A další důvod pro voliče, že případná vláda s Andrejem Babišem by byla plná buranství a nevybíravých útoků na ostatní politiky.

A když jsme u toho „nikým nevoleného ministra“, neříkají vám něco jména jako Havlíček, Schillerová, Kněžínek, Benešová nebo Metnar? Tito a ještě mnozí další seděli s Andrejem Babišem ve vládě. A shodou náhod nebyl ani jeden z nich zvolen.

Za sebe doufám v jediné. Že bude Andrej Babiš mluvit ve veřejném prostoru co nejvíce. Čím více bude hovořit, tím více se ukáže, co je to za člověka a že není kompetentní ani k řízení auta, natož státu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz