Hlavní obsah
Názory a úvahy

O starostech s přihláškami na školství a o 12 let starém železe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kratochvíl

Ptáte se, jak je možné že ministerstvo školství, které má stamiliardový rozpočet, nezvládne včas spustit elektronické přihlášky na střední školy?

Článek

Zkusím vám ten příběh podat pohled bez lakování na růžovo, ale současně tak, abych nikomu na ministerstvu školství zbytečně nenasazoval psí hlavu.

Příběh začíná v květnu 2023, kdy nastupuje už třetí ministr školství Mikuláš Bek za STAN a hned na úvod musí řešit průšvih. Systém přijímaček na střední školy je beznadějně zastaralý a v souběhu se silným ročníkem vede k obrovské bouři nevole rodičovské veřejnosti.

Kde jsou problémy?

  1. Studenti se mohou hlásit pouze na dvě školy, což je nutí taktizovat a často se ani nepřihlásí na nejlepší školu, pro kterou by měli předpoklady. Tento systém extrémně dopadá na děti rodičů, kteří se v procesu přijímaček dvakrát neorientují.
  2. Studenti nemusí prioritizovat pořadí přihlášek, to vede ke čtrnáctidennímu napětí, kdy uchazeči “pod čarou” čekají na to, kolik studentů, kteří v přijímačkách skončili nad nimi na danou školu skutečně nastoupí.
  3. Celý proces probíhal papírově, média obletěly fotky front rodičů se studenty podávajících odvolání.

Nastupující ministr Bek proto logicky rozhodl, že po deseti letech marných žádostí o modernizaci ministerstvo konečně tento balvan odvalí a pro rok 2024 to už celé proběhne jinak.

Hlavní zlepšováky nového systému jsou tyto:

  1. Studenti dostali k dispozici tři přihlášky
  2. Uchazeči rovnou prioritizují, kam se hlásí. Díky tomu odpadá čtrnáct dní napětí, kdy není jasné, kolik míst se uvolnilo skrze nástup úspěšných uchazečů na jinou školu, kam se také dostali.
  3. Nově bude možné hlásit se elektronicky a i fyzické přihlášky budou importované do elektronického systému, což razantně zjednoduší přihlašovací proces i zpracování dat.

V červnu 2023 slibuje pan Krejčí, ředitel Cermatu - organizace podřízené ministerstvu školství, která má přihlášky na starosti - že když poslanci zajistí schválení potřebného zákona do konce roku, Cermat dodá potřebný informační systém.

Odborníci z nově založené Digitální a informační agentury (DIA) pomáhají s podobou příslušné legislativy i s podobou zadání veřejné zakázky na informační systém. DIA ale nedělá programování daného systémů nebo vedení projektu na každém ministerstvu. To musí zajistit Ministerstvo školství a CERMAT.

Někteří novináři to stále nechápou. Ale stejně jako v Estonsku i všude na světě se uplatňuje model, kde si každé ministerstvo zodpovídá za vlastní digitalizaci, DIA řeší jen centrální služby. A ty jsou kapitola sama pro sebe. Jedou totiž na 12 let starém železe, teprve loni se po založení DIA povedlo vysoutěžit obměnu železa a letos budou nové servery zprovozněny. Jde o základy, na kterých eGovernment stojí. A pokud opravujeme základy a současně nad nimi stavíme nové projekty, je to riskantní podnik. Ale změny jsou na všech frontách nutné a nedá se nic dělat, i když to občas zaskřípe.

Ale zpět na školství. V říjnu 2023 nastal první zádrhel s digitalizací přihlášek na střední školy. Firma, která se neúspěšně hlásila do výběrka na systém pro přihlášky, podala stížnost k antimonopolnímu úřadu. Vzhledem k tomu, že lhůta pro vyřízení odvolání činí 2 měsíce, nezbylo Cermatu než zakázku zrušit a vyvinout systém „in-house“, tedy vlastními silami. Regulérní zakázka by totiž byla vysoutěžená později, než by byl potřeba hotový systém. Rozhodnutí dělat systém vlastními silami mohlo být přijato dříve, Cermat zde doplatil na snahu soutěžit přesně podle pravidel. Ta však na podobné krizovky, kdy je daný termín, skoro nemyslí.

Střih. Mezitím běží schvalování zákona ve sněmovně, který by nový systém zavedl. Zákon se naopak podařilo schválit hladce, sněmovna ho schválila ještě během října a po povinném kolečku v Senátu a u prezidenta vyšel v prosinci ve Sbírce zákonů.

Takže se jede na školství krizovka. Ředitel Cermatu nabral tým programátorů, kteří se pustili do vývoje systému. Podle dostupných informací odborně zvládají, ale limituje je slabší znalost fungování veřejné správy a pravidel pro fungování základních registrů. Nicméně i díky součinnosti DIA se podařilo systém připravit ke spuštění. Bohužel poslední sada penetračních testů odhalila chybu. Ta by nyní měla být odstraněna a systém by měl od pátečního večera běžet.

Jak šel čas s elektronizací přihlášek na střední školy:

  • Leden 2012 - vysoké školy běžně používají elektronické přihlášky
  • 2012 - 2023 - na ministerstvu školství se vystřídalo 10 ministrů
  • Květen 2023 - nový ministr rozhoduje o digitalizaci přihlášek
  • 2. 10. 2023 - předložení potřebného zákona
  • Říjen 2023 - rozhodnutí o naprogramování systému “in-house”
  • 29. 12. 2023 - zákon o elektronizaci přihlášek prošel sněmovnou
  • 15. 1. 2024 - původní termín dodání systému
  • 1.2. 24 - avizováno spuštění systému
  • 1.2. 24 - spuštění systému odloženo kvůli chybě
  • 2.2. 24 - čeká se na spuštění systému

Jak hladké bude spuštění, se dá jen těžko odhadovat. Systém NIA, o který se elektronické přihlášky opírají, jede na starém železe, jak už bylo řečeno a nebyl připraven na využívání v současném rozsahu. I přes razantní posílení může mít ve špičkách problémy. Je ale potřeba říct, že jediná alternativa by byla elektronizaci přihlášek odložit o další rok, což snad nikdo nechce. Proto DIA maximálně pomáhá ministerstvu školství spustit systém v termínech, které jsou na poměry státní správy mimořádně krátké. Ředitel Cermatu si potom za snahu spustit systém navzdory komplikacím se soutěžením zakázek zaslouží spíš poděkování za snahu, než kritiku.

Jak je z příběhu vidět, v této zemi je možné dělat nové systémy buď za stovky milionů v tendrech, které se vlečou roky, nebo vlastními silami. Zlatá střední cesta není v aktuálním nastavení státu realizovatelná, protože by všechno trvalo o rok déle, a to už bychom minimálně podle statistik měli jiného ministra školství. Na vylepšení systémů o které se digitalizace České republiky opírá potom DIA usilovně pracuje, v režimu zákona o zadávání veřejných zakázek to ovšem nejde udělat ze dne na den. I tak je nárůst pozornosti a úsilí, které vláda digitalizaci věnuje, vidět.

Je vidět, že hlavní problém je v zakázkách. Proto Ivan Bartoš připravuje reformu antimonopolního úřadu, aby soutěže netrvaly dva roky. Vedle toho letos opravíme staré železo, kde běží základní registry a NIA. A já osobně bych současně doporučil posílit pravomoci digitalizační agentury, aby mohla kontrolovat náběh nových prioritních IT projektů na ministerstvech, zejména když jde o krizové případy s termíny danými zákonem.

Nečekejme, že digitalizace půjde hladce. 12 let ji vlády systémově zanedbávaly, na rezortech se stále budují kompetentní týmy. Do dneška MPSV nevyřešilo tabulkové platy pro ajťáky, jak vláda slíbila. I přes tyto překážky to má smysl a važme si odvahy všech, kteří do toho šlapou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz