Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vaříme s Piráty: V dubnové výzvě uděláme kapra s jarním salátkem za 65 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Michálek

Sluníčko svítí, ptáčci zpívají a jarní cibulka už v Česku roste. Vyhlašuju dubnovou výzvu, kde si uvaříme zdravý talíř. Zlepšíme si životosprávu a uděláme něco dobrého pro své zdraví a blízké.

Článek

Aby bylo jídlo zdravé, řídím se zásadami zdravého talíře podle Harvardské univerzity. Je to nejjednodušší možné doporučení, jak se stravovat. Vychází z doporučení lékařské fakulty Harvardovy univerzity. Žádné měření kalorií, které zdržuje a po čase omrzí.

Jednoduché zásady:

  • Levou polovinu talíře tvoří zeleninová obloha a ovoce, z toho většina zelenina. Jednoduchá zásada, že čím pestřejší barvy zeleniny a ovoce, tím lepší. Neměla by zejména chybět zelená zelenina jako brokolice či špenát, která podporuje tělo proti chronickému zánětu.
  • Druhou polovinu tvoří protein (zdroj bílkovin) a celozrnná složka (grains) jako rýže, brambory a lidově příloha. Protein, jako je třeba maso, však tvoří jen menšinu této pravé poloviny jídla.

Takovéto stravování nám nejenže dodá potřebnou energii a živiny, ale také pomůže v boji proti chronickým nemocem.

Zdravý talíř podle zásad Harvardské univerzity může vypadat třeba takhle:

Foto: iStock

Zdravý talíř

Dubnová výzva: Uvařme si zdravé jarní jídlo

Tak pojďme na to. Jaká je ta dubnová výzva?

  1. Uvařte něco chutného a zdravého z čerstvých jarních surovin.
  2. Jídlo vyfoťte na facebook, twitter nebo instagram a vyzvěte přátele, ať udělají to samé.
  3. U jídla označte mě a přidejte hashtag #varimespiraty.

Čas máte do konce dubna. Já pak vyberu nejlepší jídlo, které bude už na pohled zdravý talíř a plné jarních surovin. 😀

Co můžete vyhrát? Vyhrát můžete večeři se mnou, jako se svým poslancem. A nemusíme se bavit jen o jídle, můžete se mě samozřejmě zeptat na všechno, co vás bude zajímat, jak politika v reálu funguje.

A proč vůbec politici řeší, jak se stravujeme?

Jako liberální politik určitě nehodlám nikomu nařizovat, co má jíst. Ale byl bych moc rád, aby lidi měli svobodu volby a objektivní informace.

Asi tušíte, proč to jako politik řeším. Víte, jaká je nejčastější příčina úmrtí v České republice? Nejsou to dopravní nehody, sebevraždy ani kouření, ale špatné stravování. To vede ke zkrácení života oproti našim západním sousedům a každoročně podle OECD připravuje o život 13 000 Čechů. Je zodpovědné za 23 % všech úmrtí u nás, což je výrazně nad průměrem EU.

Foto: Jakub Michálek

Jakub a Mikuláš

Zkouším to na sobě: Recept na jarní salátek

Protože politici mají jít příkladem, sám jsem se pustil do práce a s kolegy jsem uvařil oběd tak, aby náš pokrm splnil pět zásad:

  • Aby byl zdravý (tedy i výživný např. co do množství bílkovin)
  • Aby byl chutný
  • Aby byl cenově dostupný do 70 Kč na porci
  • Aby byl z čerstvých, jarních a lokálních surovin
  • Abychom měli do 45 minut hotovo

Rozhodli jsme se připravit kapra (čerstvě uloveného mou kolegyní z Orlické přehrady) s jarním zeleninovým salátkem, bramborovou přílohou a ovocným salátem z jablek.

Recept: Kapr s bramborami, jarním salátkem a strouhaným jablíčkem

Suroviny (4 porce):

  • 800 g kapr obecný
  • 600 g brambory
  • 240 g celer bulva
  • 80 g ředkvičky
  • 40 g jarní cibulka
  • hrst medvědí česnek
  • 120 g řecký jogurt
  • 2 ks jablko
  • 1 pl máslo
  • 1 ks vařená řepa
  • 4 pl olivový olej
  • 1 ks citrón
  • dle chuti tymián, sůl, pepř, skořice

Postup:

  1. Ze všeho nejdříve si dáme vařit očištěné brambory ve slupce.
  2. Následně si připravíme zeleninový salát. Nastrouháme celer, nakrájíme ředkvičky a řepu na kostičky, nasekáme medvědí česnek a jarní cibulku.
  3. Do salátu přimícháme řecký jogurt a dochutíme olivovým olejem, solí, pepřem a šťávou z citrónu dle chuti.
  4. Připravíme si filety z kapra - z obou stran osolíme, opepříme, přidáme tymián a restujeme na pánvi na troše olivového oleje z obou stran.
  5. Mezitím, co se nám restuje kapr, si nastrouháme jablka na ovocný salát, který ochutíme skořicí.
  6. Brambory můžeme rozmačkat na kaši a ozdobit zbytkem medvědího česneku nebo pažitkou.
  7. Jakmile je kapr hotový, můžeme vše servírovat.

Časově bychom měli být maximálně do hodiny hotoví, i když nám trvají některé věci déle. A výsledkem se můžete pokochat zde:

Foto: Jakub Michálek

obídek

U našeho pokrmu jsme si pro představu i spočítali kalorie a makroživiny a udělali si cenovou kalkulaci, aby bylo vidět, že zdravé jídlo nemusí být vždy drahé. Jídlo má hezký obsah proteinů.

Foto: Jakub Michálek

kalorie

Jak vidíte, jedna porce jídla nás vyšla zhruba na 65 Kč, práci a energie v to nepočítaje.

Pro vegetariány: Proteinovou složku můžete samozřejmě nahradit libovolným zdrojem bílkovin, který máte zrovna k dispozici, a nemusí se vždy jednat o maso, vegetariáni si mohou připravit například karbanátek z čočky či jiné luštěniny.

Zeleninu na salát lze použít také libovolnou, kterou máte zrovna k dispozici, ať už z vlastní zahrádky, či z akce z obchodů či trhů. Věřím, že se pak za porci vyváženého a zdravého jídla dá dostat i na ještě nižší částku.

Pokud budete při přípravě jídel vždy myslet na zásady zdravého talíře, je velká pravděpodobnost, že vaše jídlo bude vyvážené a zdravé i bez toho, abyste si dlouze počítali kalorické hodnoty.

Co říci závěrem?

Jedním z klíčů k dlouhému, zdravému a spokojenému životu je zdravá strava. Nikdy není pozdě na změnu stravovacích návyků - tak do toho pojďte s námi a objevte, jak výrazně se může vaše zdraví zlepšit díky jednoduché změně na talíři. Na začátku budou chutě trochu jiné, ale brzo vám budou připadat divné původní přeslazené věci.

A co pro to dělám já v politické rovině? Dlouhodobě usiluji o zdravější možnosti stravování ať už v nemocnicích, školách, nebo na úřadech. Prosadil jsem snížení DPH na zeleninu a ovoce a udržel jsem nižší daň na karafu s vodou v restauracích. Snažím se šířit osvětu. Ale to hlavní záleží na každém z nás, takže nejlepší je začít hned!

Těším se na vaše chuťovky nasdílené na sítě s #varimespiraty. �

Dubnová výzva na Youtube.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz