Hlavní obsah
Názory a úvahy

Atentát jako spása, akorát že vůbec

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andrej Klizan (CC0 1.0 DEED)

Robert Fico

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica brutálně poukázal, jak je současný svět každodenně vyhraněný, zaslepený, hnaný touhou po mstě, útlaku a dominanci.

Článek

Ať už hovoříme o kulturních liberálech a konzervativcích, neustále se požírající tuzemské levici či rozdělených Spojených státech, vyostřený sebevědomý pohled na svět zaručuje neustálý vyčerpávající společenský konflikt. Jako by se všichni vlivem veškerého dění úplně zbláznili.

Při pohledu na Slovensko skrze internet a napříč online bublinami se nám rýsuje následující obraz: Slovenský atentátník měl co do činění s krajní pravicí, možná sympatizoval s „bezpohlavním“ Progresivním Slovenskem, ale vlastně byl pouze „občan v odporu“.

To, co proběhlo mainstreamem a dezinformačními kanály, úspěšně utvrdilo každou stranu ve vlastní pravdě. Nikdo nemusel čekat na výsledek vyšetřování. Například část LGBT lidí, která si sama zažila obdobný teror, Ficovi rovnou přála smrt. Jeho podporovatelé zas za všechno vinili liberály. Vládní vyjádření tomu jen nasadila pomyslnou korunku. Slovensko je zase o krok před námi.

A ano, dokážu pochopit mnohé reakce obou stran. Tady ale nejde jen o Fica.

Foto: Jakub Roubíček

Jeden takový komentář o atentátu na Roberta Fica, dnes je již smazán. Zdroj: X

Foto: Jakub Roubíček

Komentář kritizující slovenská média a opozici. Zdroj: X

Foto: Jakub Roubíček

Komentář na adresu Fica. Zdroj: Instagram

Foto: Jakub Roubíček

Příklad kritického komentáře vůči slovenským médiím a PS. Zdroj: X

Burcování věrných

Češi by se touto nemilou bratrskou zkušeností mohli inspirovat. Ne, že by někdo měl postřílet půlku vlády (pravděpodobně má efektivnější ochranku). Právě naopak. Naneštěstí můžeme pečlivě pozorovat, kam mohou rozdováděnou společnost dovést všichni ti proruští dezoláti, fialoví mimoňové či neomarxisté. Reflexy, Fora24 a politici by konečně mohli změnit styl komunikace, přestat dennodenně nálepkovat a zbytečně více burcovat své věrné čtenáře a voliče.

Kopat kolem sebe umí každý. Vlastně na tom funguje i celý současný systém. Naše liberální demokracie totiž nechce (nebo neumí) řešit své chyby, kvůli nimž se pak ve společnosti objevují například oni vysmívaní dezoláti. Toto základní štěpení v kombinaci se vším výše uvedeným může vyústit nejen ve střelbu na premiéra, ale i v mnohem horší katastrofu. Na takovou možnou „fašizaci“ jedince jsem mimo jiné upozorňoval už dříve. Atentát by nám proto mohl otevřít oči.

Víte, co se však nakonec stane? Vůbec nic. Pojede se dál v zajetých kolejích. Protože proč ne. Volby se už nevyhrávají na ideologiích a konkrétních řešeních. Chce to konflikt a lidi pravidelně strašit. Ono to asi bohužel jinak ani nejde. Slovenská média, opozice a vláda toto ovládají ještě líp než naši volení zástupci a vyhlášení publicisté. Některé české názorové bublinky k životu také nepotřebují empatii a pochopení druhých. Tak ať se časem zase něčemu nedivíme.

Komentář původně vyšel na Studentských listech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz