Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bezpečný výstup na Sněžku? Pro řadu turistů stále problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Boháč / Wikimedia Commons / CC BY-SA

„Již jakýmsi nechtěným koloritem se za hezkého počasí stává záchrana osob po pádu ze Sněžky,“ uvedla na svých webových stránkách Horská služba, a není divu, letos na nejvyšší hoře zasahují již potřetí.

Článek

V posledním měsíci bylo na Sněžce několik tragických případů, kdy turisté zemřeli nebo se vážně zranili, naposledy tuto sobotu odpoledne z tzv. řetězové cesty uklouzl na polskou stranu hory dvaatřicetiletý český turista. Abyste se vyhnuli podobným nebezpečím, je důležité dodržovat několik klíčových pravidel a mít zejména správné vybavení.

Na zledovatělý povrch je zcela nezbytné mít mačky, nebo alespoň nesmeky. Mačky jsou zjednodušeně řečeno konstrukce se speciálními hroty (bývá jich 10 až 12), které jsou připevněny k botám za účelem zlepšení přilnavosti na sněhu a ledu. Existuje několik typů maček a liší se pochopitelně v ceně, pro běžného turistu, který sporadicky vyrazí na hory párkrát do roka zcela jistě postačí turistické mačky. Oproti tomu nesmeky se snáze nasazují, jsou lehčí (mají i méně hrotů) a skladnější, ale pokud jde o přilnavost jsou výrazně horší než mačky, proto se většinou doporučují pouze do lehčího terénu od zledovatělých chodníků a parkových uliček až po hory bez strmého stoupání nebo strmých propastí.

Obvolal jsem dnes 5 půjčoven lyží v Peci pod Sněžkou, ani jedna z nich mačky nebo nesmeky nemá ve svém sortimentu, což je pro návštěvníky hor komplikace. Chystáte-li se na Sněžku bez tohoto vybavení rozhodně doporučuji vyhnout se řetězové stezce vedoucí od Slezského domu. Zcela nezbytná je i kvalitní treková obuv, stále v horách potkávám turisty v letních městských botách.

Pro udržení rovnováhy a odlehčení nohou při stoupání jsou užitečné i hůlky, ať už zvolíte klasické lyžařské (ty na rozdíl od maček půjčovny v sortimentu mají), nebo trekingové.

Dalším nezbytným vybavením je vhodné oblečení. Vrstvování je klíčové. Mějte s sebou funkční spodní prádlo, termooblečení, bundu proti větru a nepromokavou vrstvu, samozřejmostí je čepice a rukavice. Přizpůsobte se vždy aktuálnímu počasí. Džíny a montérky nechte doma, ty na hory nepatří.

Než vyrazíte, zkontrolujte si webové stránky Horské službyKrkonošského národního parku, kde najdete informace o případných výstrahách, ale i o předpovědi počasí. Respektujte vždy zákazy a příkazy, pohybujte se jen po značených stezkách. Do hor nechoďte sami, ale minimálně ve dvojici. Hodí se také lékárnička a plně nabitý mobilní telefon s uloženým kontaktem na Horskou službu a staženou aplikací Záchranka.

Klíčová je ale především opatrnost. I s veškerým vybavením platí, že turisté musí být opatrní. Neztrácejte pozornost, sledujte značení a nepřeceňujte své síly.

Pamatujte, že Sněžka je krásná, ale i nebezpečná hora. S respektem k přírodě a vhodným vybavením se můžete bezpečně dostat na její vrchol a zpět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz