Hlavní obsah
Bydlení

Příspěvek na bydlení? Když na to nemáš, nebydli v Praze, ale v Ústí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

„Už to nešlo finančně zvládat, neměla jsem co jíst,“ povídá mi kamarádka během oběda a svěřuje se mi, že si musela požádat o příspěvek na bydlení, aby mohla důstojně žít, občas jít na jídlo do restaurace, na pivo s přáteli nebo jet na dovolenou.

Článek

Po studiu vysoké školy začala kamarádka pracovat v neziskovém sektoru a postupně se vypracovala až na manažerskou pozici, i tak je její plat „na Prahu“ velmi nízký, když se zadaří, přistane jí na účtu kolem 28 tisíc korun čistého.

Zpočátku bydlela u svých rodičů kousek za Prahou, do práce dojížděla vlakem 23 minut, ty ale mívaly častá zpoždění a dojíždění pro ní nebylo komfortní, pronajala si proto garsonku v Praze kousek od metra a dalších vymožeností metropole. Dnes ze svého platu zaplatí nájem, elektřinu, plyn, jídlo, dopravu a nezbyde jí téměř nic. Ano, největší položkou je nájem a energie, ty tvoří přes 2/3 jejího příjmu. V případě, že je na nemocenské, má vážný problém, musí sáhnout hluboko do svých úspor.

O stěhování na místo, kde je bydlení pro ni cenově dostupnější, nechce ani slyšet, návrat „za Prahu“ nebo dokonce na druhý konec republiky je nepředstavitelný. Řešením její situace je státní podpora formou tzv. příspěvku na bydlení, ten jí byl vypočítán na částku 9 tisíc korun, a tak se kamarádce žije lépe, občas si se mnou zajde na oběd do restaurace, sem tam na pivo, v létě jede do zahraničí na dovolenou, přeju jí to, ale…

Už v dávných dobách bývalo běžné, že se lidé stěhovali tam, kde to pro ně bylo v dané situaci nejlepší, byla tam orná půda, zdroj pitné vody, dostupná zdravotní péče apod. Obyvatelstvo přirozeně migrovalo, tak tomu bylo, je a bude. V roce 2024 jsme v jiné situaci než před stovkami let, zdravotní péče je dostupná (relativně) všude po republice, ať jste v Aši nebo v Hradci, pitná voda je také všude a kdo je šikovný a vzdělaný, najde všude i nějakou tu práci. Stát ale dnes uměle drží masu lidí na „adresách“, na které peníze nemají, čímž pokřivuje trh s nájemním bydlením, neklesá poptávka a nájmy dál zdražují nebo jejich ceny stagnují. Stát tak usnadňuje život lidem, kteří chtějí žít na úrovni, na kterou nemají, ale nejvíce tak pomáhají majitelům bytů, kterým rostou příjmy.

Znám i jiný případ, kde OSVČ v oblasti informačních technologií s příjmem vysoce přes 100 tisíc korun pobírá příspěvek na bydlení ve výši 20 tisíc korun, je totiž veden v tzv. paušálním režimu, kde není možné ověřit výši jeho příjmů a pro stát je brán jako osoba s tzv. minimálním příjmem. Podívám-li se na statistiku, jenom za listopad 2023 stát vyplatil příspěvky ve výši skoro 1,5 mld. Nedaly by se peníze využít jinak? Obávám se, že navrhované změny od roku 2025 zásadní změny nepřinášejí, dál bude možné pobírat mizerný plat v Praze, platit vysoký nájem v Praze a stát vám pošle kapesné, aby vám ten život zjednodušil.

Řešení je přitom vcelku snadné… Kamarádka se může odstěhovat do Ústí nad Labem, kde podobná pozice je totožně honorována, ale nájmy jsou zde poloviční, a ejhle, příspěvek by náhle nebyl potřeba, ach ta lidská pohodlnost…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz