Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jste opice, nic víc. Patří řeporyjský starosta před soud?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Kontroverzního starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného čeká soud, informace se objevila ve včerejších médiích, a ani mě moc nepřekvapila, není to poprvé, co má tento politik ODS problémy se zákonem.

Článek

„Záběry ranní střelby v Jeruzalémě jsou jednoznačné: Palestinci jsou opice. Regulérní opice. Nic víc,“ napsal v příspěvku začátkem prosince 2023 na sociální síti Novotný. Příspěvek „olajkovala“ i jeho stranická kolegyně, ministryně obrany Jana Černochová. Novotný za svůj příspěvek sklidil kritiku a nedlouho poté ho smazal a nahradil omluvou. Říkáte si, vyřešeno, chybu může udělat každý, může, ale vtipálkovi české politiky se neodpouští. Státní zástupce poslal Novotného před soud za přečiny hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a podněcování k nenávisti vůči skupině osob, hrozí mu až 3 roky vězení. Hanobení je však třeba hodnotit v celém kontextu, nejen ve vztahu k jeho doslovnému znění (v našem případě příspěvku). A z kontextu je více než jasné, že Novotný nemyslel všechny Palestince, ale teroristy z hnutí Hamás, kteří 30. listopadu na autobusové zastávce zastřelili tři lidi a dalších 6 zranili.

Dozorujícímu státnímu zástupci bych položil otázku, co jiného dotyční jsou, když ne opice? Omluva by měla patřit spíše všem těm ušlechtilým šimpanzům, makakům, hulmanům a gibonům v pražské Troji, přirovnávat je k teroristům, kteří vraždí nevinné lidi je opravdu nevhodné, to starosta Novotný přehnal.

Soud tak bude zkoumat etymologický význam věty „chováš se jako opice“, což může být skutečně cokoliv; používá se k popisu někoho, kdo je chytrý, bystrý nebo drzý, výraz ale může být použit pejorativně, aby naznačil, že někdo se chová hloupě nebo nezodpovědně, někdo také může být 100 let za opicemi. Bude nutné předvolat jazykovědce, aby vyhotovili znalecký posudek, jeden ale nebude stačit, státní zástupce bude požadovat revizní posudek. A čas letí, soudy běží… Dostane Novotný 3 roky natvrdo? V kontrastu s nedávným rozhodnutím soudu v případu znásilnění dcery nevlastním otcem to může působit poněkud komicky. Internet je plný nenávistných komentářů, ale české soudy budou řešit jednu větu starosty Novotného.

Podobných „zbytečných“ případů, které zavalují už tak přetížené soudy jsou možná stovky.

Všichni si vzpomenou na letitý občanskoprávní spor mezi prezidentem Zemanem a vnučkou Ferdinanda Peroutky o neexistující článek, na spor Andreje Babiše a Jany Filipové za výroky o placených demonstrantech nebo nedávný trestněprávní případ učitelky ze ZŠ Na Dlouhém lánu, která žákům pár dní po invazi Ruska na Ukrajinu tvrdila, že v Kyjevě se nic neděje, státní zástupce jí obžaloval, podle něj popírala genocidu a podněcovala násilí. Popírat lze něco, co je prokázáno soudem, na to si bohužel ještě pár let počkáme a já věřím, že ten okamžik, kdy Vladimír Putin stane v Haagu se blíží.

Máme sice právo soudit se o cokoliv (a státní zástupce má právo vyhodnotit podklady z prověřování policie a podat obžalobu), třeba i o omluvu, neuvědomujeme si ale, že počet soudců a jejich čas je omezený a že i díky jedné větě vtipálka Novotného zařídíme práci orgánům činným v trestním řízení a soudům na několik desítek hodin. Není se tak čemu divit, že soudy jsou u nás extrémně pomalé, a že rozumný člověk si to třikrát rozmyslí, než k soudu něco vůbec dá. Proč státní zástupce žene před soud Novotného a ne ty stovky jiných nenávistných pisálků českého internetu je záhadou, proč za jednu větu hrozí 3 roky natvrdo a za znásilnění soudce uloží „mimo mísu“ podmíněný trest? Nebylo by lepší, aby podklady od policie vyhodnocovala umělá inteligence (jako prvoinstanční soud), která bude postupovat objektivně? Svět k tomu postupně spěje, soudci budou přežitek…

Pojďme se spíše učit, jak si nebrat věci osobně, jak se adekvátně a zdravě vymezit a přitom poskytnout empatii, učme se naslouchat a porozumět odlišným názorům, přijměme sebe i ty druhé. Budu-li toto umět, nad výroky na mou osobu se dokážu povznést a zdravě se vymezit. Vysouzená omluva od pana Babiše, tříletý trest pro starostu Novotného nebo žalář pro jednu pomýlenou učitelku s proruskými názory společnost lepším neudělá, ba právě naopak, po letech A přiznejme si, starosta Novotný do vězení opravdu nepatří. Jak sám říká „řekl jsem pravdu, ale takhle se to nesmí.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz