Hlavní obsah
Psychologie

Máme se bát pedofilů na dětských táborech?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: RodnaeProduction, pexels.com

Máme se bát pedofilů na dětských táborech?

S příchodem jara začínají rodiče vybírat pro své ratolesti letní tábor. Kromě tradičních obav typu, zda dítě zvládne odloučení od rodiny, se objevují i strachy o to, aby dítě někdo nezneužil, vždyť jsou toho plné noviny!

Článek

V únoru začal soud s dvaatřicetiletým někdejším předsedou spolku Děti ráje železnice, který je obžalován ze znásilnění sedmi dětí. Vinu částečně přiznal, svého jednání lituje, „nechal jsem to zajít příliš daleko,“ dodává… Kolik lidí ale zachází „příliš daleko“?

Dle dostupných dat policie ČR za rok 2022 se tak stalo ve 149 případech, jedná se o trestný čin pohlavního zneužití svěřené osoby (§187 odst. 2 trestního zákona), jenom pro srovnání, u znásilnění (§185) bylo registrováno 880 případů, přičemž různé odhady uvádí, že číslo ve skutečnosti může být mnohem vyšší.

Co je to pedofilie?

Obecně přijímaná definice tohoto pojmu neexistuje. Veřejnost si nejčastěji pod pojmem představí toho, kdo zneužívá děti, je to podobně chybné tvrzení, jako kdyby někdo prohlašoval, že každý heterosexuál zneužívá opačné pohlaví, není tomu tak. Pedofilie se projevuje především tak, že v sobě člověk cítí jakousi zvláštní náklonnost k dětem (je tam jistá sexuální láska k dětem, sexuální preference dětí), což nutně neznamená, že je zneužije a dopustí se na nich násilí. Hranice mezi pedofilem a nepedofilem není zcela jasná, což dokládá například výzkum Johna Briereho a Marshy Runtzové z roku 1989, kdy zkoumali 193 vysokoškolských studentů dobrovolníků; 21 % uvedlo sexuální přitažlivost k některým dětem, 9 % přiznalo sexuální fantazie zahrnující děti, 5 % s těmito fantaziemi masturbovalo a 7 % připustilo realizaci sexuálního kontaktu s dítětem, kdyby se mohli vyhnout odhalení a potrestání.

Do naší ordinace přišel mladý učitel ve věku 38 let a svěřil se, že se mu malé holčičky „líbí tak nějak víc“ a potřebuje si s někým o tom pohovořit, protože se bojí reakce okolí, včetně svých blízkých, kteří už dlouho naléhají, aby si založil vlastní rodinu… Klient vyslovil přání, že by se chtěl dožít toho, aby společnost i jeho odchylku přijala podobně jako dnes přijímá homosexualitu. K přijetí sebe sama může pomoci práce terapeuta, k přijetí společností však naše síly nestačí. Tito lidé jsou plnohodnotnou součástí společnosti, stejně jako například Jaroslav Foglar, o jehož orientaci se stále mnoho let po jeho smrti diskutuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz