Hlavní obsah
Právo a státní správa

Otcové u porodu ani po 8 letech od rozhodnutí ústavního soudu nejsou zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Je to ten okamžik, co změní životy obou manželů - narození dítěte. Otcové u porodu nejsou jenom ti, co drží ruku matky a doufají, že to nějak dopadne. Přítomnost tátů je totiž hlavně o podpoře.

Článek

Já osobně jsem zažil ten moment před pár dny, když jsem držel manželku za ruku v porodnici v Praze Podolí (ÚPMD). Všechno proběhlo v pohodě a teď se s manželkou radujeme z příchodu našeho syna na svět. Překvapen jsem byl až v pátek, kdy dostala manželka „na cestu“ účet s položkou „přítomnost otce u porodu“ na 750 Kč. Nebyl to náhodou vtip?

Foto: Jakub Vlach

Ústavní soud se už v roce 2016 zabýval otázkou, za jakých podmínek a zda vůbec je možné přítomnost otce u porodu zpoplatnit. Soud došel k závěru, že přítomnost u porodu sama o sobě nemůže být zatížena poplatkovou povinností, kterou nelze podmínit ani úhradou běžných výdajů na provoz zdravotnického zařízení.

„Mezi základní provozní výdaje přitom náleží nejen náklady na osvětlení, topení či užitkovou vodu, ale i na (jednorázový) hygienický oděv, dezinfekční prostředky, roušku či návleky na boty, neboť i zde se jedná o základní provozní podmínky, které musí být zajištěny hromadně a ohledně všech, kdo se ve zdravotnickém zařízení nacházejí,“ stojí v nálezu ústavního soudu.

Ústavní soud však jistou možnost poplatku připouští. Platbu lze vybírat výhradně za plnění, která jsou poskytována nad rámec povinností podle zákona. Může se tak jednat např. o náklady na občerstvení, poskytnutí dodatečných přikrývek, cvičebních nebo relaxačních pomůcek či proškolení (instruktáž).

A čím v Podolí výběr poplatku zdůvodňují? Odpověď najdeme v samotném ceníku, kde se píše, že základní náklady, které je nutno ze strany ÚPMD vynaložit pro umožnění přítomnosti doprovodu ošetřované při porodu, sestávají ze:

● zvýšených personálních nákladů ÚPMD na zajištění bezproblémové přítomnosti doprovodu na porodním či operačním sále (celkem čtyři úvazky porodní asistentky pro zajištění této služby v nepřetržitém provozu, která zajišťuje příjem, komunikaci, pohyb a dohled doprovodu u porodu na porodních a operačních sálech),

● náhrady za zvýšené úsilí personálu ÚPMD v souvislosti s přítomností doprovodu u porodu,

● režijních nákladů, tj. nákladů vztažených k podpůrným procesům ÚPMD.

Již v nálezu Ústavního soudu stojí, že tyto náklady je nutné logicky a srozumitelně zdůvodnit. Porodnice mají právo na úhradu nákladů, které by nebýt přítomnosti blízké osoby na porodním sále nevznikly. Zvýšené personální náklady u přirozeného porodu ÚPMD dle mého názoru nemá, je tomu přesně naopak. Díky mé přítomnosti nemusela být porodní asistentka přítomna na porodním sále po celou dobu porodu, na žádost manželky jsem jí vždy přivolal pouze tehdy, bylo-li to opravdu potřeba, ženu jsem porodní asistentce pomáhal polohovat, nadzvedávat, doprovázet na toaletu, podával jsem hygienické pomůcky apod. Nebýt mé přítomnosti, měla by porodní asistentka mnohem více práce a na některé úkony by si musela přivolat někoho k ruce. Chvíli jsem přemýšlel o tom, že za své služby zašlu ÚPMD fakturu (když oni mohou vybírat absurdní poplatky, proč ne já). Podle výzkumů kontinuální přítomnost blízké osoby u porodu snižuje množství intervencí a jeho délku, a také stres matky, a jak víme, čas jsou peníze, čím kratší porod, tím menší náklady.

Situace se nicméně pomalu mění a od poplatku vzhledem k tlaku veřejnosti upouští stále více porodnic. V listopadu 2023 zrušili poplatek na základě stížnosti rodičky v oblastní nemocnici v Kolíně a o zrušení uvažuje i pražský Motol, přidá se i porodnice v Podolí?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz