Hlavní obsah
Cestování

Vlaková matematika: Lístku Českých drah se raději vyhněte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Často se setkávám při cestování příměstskými vlaky Českých drah s cestujícími, kteří si kupují předražený lístek tohoto národního dopravce přímo ve vlaku nebo na pokladně. Česko zmítá drahota, a tak se hodí každá ušetřená koruna.

Článek

Pro většinu cestujících je poměrně složité se vyznat v různých tarifech, ve Středočeském kraji je možné zakoupit lístky PID, v Královéhradeckém a Pardubickém kraji lístky OREDO, v Ústeckém kraji lístky DÚK apod. Krajské tarify jsou nejenom výrazně levnější (mnohdy až o 50 %), ale nabízejí i celou řadu jiných výhod, například platí i v příměstských autobusech nebo mají levnější jízdenky pro skupiny.

Pozor, ne ve všech vlacích jsou ale tyto tarify uznávány. Jak zjistím, zda na trase mého spoje tyto tarify platí? Většina cestujících používá k vyhledávání vlakových spojů vyhledávač IDOS. V detailu spoje po rozkliknutí konkrétního vlaku je níže informace o tom, zda a v jakém úseku platí krajský tarif, pak už stačí pouze použít jakýkoliv internetový vyhledávač a dohledat si, jaká cena je výhodnější.

Foto: vyhledávač IDOS.CZ

Snímek z vyhledávače idos.cz

Usnadním vám práci, téměř vždy je výhodnější krajský tarif, ten je navíc v mnoha případech možné zakoupit bez přirážky ve vlaku (vzhledem k tomu jak někteří průvodčí přistupují ke své práci můžete jet i zadarmo, pokud průvodčí nepřijde). Uveďme si nyní konkrétní příklady:

Příklad 1

Cestujete z Kolína do Prahy na hlavní nádraží a následně se potřebujete přesunout metrem na Budějovickou. Lístek Českých drah stojí 133 Kč + bude nutné zakoupit lístek na metro za 30 Kč, celkem tedy zaplatíte 163 Kč; zakoupíme-li si v Kolíně na pokladně nebo přes aplikaci Lítačka jízdenku PID na 10 pásem, vyjde nás stejná trasa na 100 Kč - s platností na 3 hodiny. Úspora je tedy 63 Kč, za které si můžete dát bagetu přímo ve vlaku.

Příklad 2

Cestujete s 2 dětmi (do 10 let) za babičkou z Českého Brodu do Broumova. Lístek Českých drah stojí 593 Kč. Po rozkliknutí detailu jednotlivých spojů zjistíte, že do Kolína je možné zvolit lístek PID (80 Kč za 4 pásma) a dále lístek OREDO (za 360 Kč). Celková úspora je v tomto případě 153 Kč. Výhodnější je i celodenní síťové jízdné OREDO, které pro dospělou osobu stojí pouhých 200 Kč, ideální pro turisty a výletníky. Rozhodnete-li se pro jednodenní výlet do Orlických hor nebo Adršpachu, ušetříte více než 400 Kč a to už je pořádný oběd s několika pivky a výlet bude o to příjemnější.

Příklad 3

Cestujete na výlet na Pravčickou bránu. Vyrážíte z Prahy a večer se chcete vrátit zase zpátky. Za lístek Českých drah zaplatíte 229 Kč za jednu cestu, doprava autobusem z Děčína do Hřenska vyjde na 48 Kč, celkem tedy za všechny cesty zaplatíte 554 Kč. Pokud jako Pražané máte lítačku pro jízdu po Praze, stačí si zakoupit 4pásmový lístek za 40 Kč (2×) a celodenní DÚK lístek za 170 Kč, celkem tedy při volbě této varianty ušetříte 304 Kč, které můžete příjemně utratit za turistické známky a jiné suvenýry. Navíc lístek DÚK je možné zakoupit bez přirážky přímo ve vlaku.

Před cestou se tedy vždy řádně podívejte, zda neexistuje levnější varianta, mějme na paměti, že lístek národního dopravce vychází většinou dráž, jsou ale místa a lokality, kde je nutné si ho zakoupit, např. při cestování do Ostravy nebo do Brna.

Poznámka: pro výpočet cen jízdného byly použity kalkulátory jednotlivých tarifů a webové stránky Českých drah.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz