Hlavní obsah
Lidé a společnost

Masakr v Rudolfově: Od brutálního zásahu Sboru národní bezpečnosti proti máničkám uběhlo 50 let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Anaj7 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ Wikimedia Commons

Hospůdka Na Americe

Byli jiní, nosili dlouhé vlasy, džíny a do socialistické společnosti zkrátka nezapadali. Koncert zakázaných kapel v hostinci Na Americe se zvrtl v jeden z nejbrutálnějších zásahů Sboru národní bezpečnosti v československé historii.

Článek

Český underground

V sedmdesátých letech 20. století se v Česku, především v období normalizace, dostal ke slovu kulturní proud zvaný český underground, který reprezentoval touhu svobodně tvořit. Jeho počátky však můžeme nalézt již v 50. letech, zejména v literární tvorbě. Později přibyly další aktivity v podobě výtvarného umění, divadla a hudby.

Hostinec Na Americe

Hostinec Na Americe (dnes Hospůdka Na Americe) se nachází ve městě Rudolfov ležícím zhruba 5 kilometrů severovýchodně od Českých Budějovic, které je díky své rozloze pouhých 3,19 km2 plochou nejmenším městem České republiky. Na Americe se opakovaně pořádaly taneční zábavy, ale také koncerty zakázaných undergroundových kapel, a to se jí na dlouhých 17 let stalo osudným.

Předehra

Na Americe už v minulosti několik koncertů proběhlo, a protože se to vždy obešlo bez větších problémů, nejspíš nikoho nenapadlo, že by tomu osudného 30. března 1974 mělo být jinak. Ten den měly zahrát kapely Adept, The Plastic People of the Universe a DG 307, přičemž zakázaní v té době byli pouze Plastici, jejichž účast na akci byla šířena šeptandou po hospodách.

Den před koncertem se na stejném místě konala taneční zábava se skupinou Infinitas, která proběhla naprosto hladce. Problémy nastaly až druhý den. Podle vyšetřovacího spisu občané Rudolfova už v odpoledních hodinách začali podávat stížnosti na podivné vlasatce, scházející se před hostincem Na Americe. Na místo tedy vyrazila dvoučlenná hlídka KOVP (komise pro ochranu veřejného pořádku) s úmyslem prověřit situaci. Následně dvojice navštívila předsedu národního výboru a požádali ho, aby koncert zrušil. Předseda se šel přesvědčit na vlastní oči, a zděšen pochybnými existencemi na místě, zavolal na místní okrsek VB. Příslušníci mu vysvětlili, že už na místě byli a k zásahu podle nich není důvod. Předseda tedy odvětil, že bude volat na kraj, což následně i učinil, a tím nejspíš spustil události, které už nikdo nemohl zastavit.

Zrušení koncertu

První skupina Adept odehrála jenom tři písničky, jediné, které na koncertu zazněly. Před hospůdkou Na Americe se totiž setkala skupina 15 příslušníků VB z Českých Budějovic, předseda národního výboru, dvojice z KOVP a dvoučlenná hlídka z místního oddělení VB. Příslušníci zjistili, že se na místě nachází zakázaný hudební soubor a koncert byl okamžitě ukončen, přičemž v sále se v té době podle vstupenek nacházelo 380 lidí, a další byli venku. Všichni účastníci koncertu na výzvu spořádaně opustili sál, což se obešlo bez problémů, pak ale byli příslušníky VB vyzváni, aby do 20. hodiny opustili město, což se setkalo s odporem. Lidé začali pískat a křičet, že chtějí vrátit vstupné, což zasahující orgány rozzuřilo.

Brutální zásah

V 18 hodin se v Rudolfově objevily posily v podobě pohotovostního oddílu 67 esenbáků a 25 psovodů s vlčáky, kteří se na mladé lidi vrhli se vší brutalitou. Za řevu sirén a štěkotu psů je hnali jako štvavou zvěř pět kilometrů pěšky do Českých Budějovic, a přitom je mlátili obušky hlava nehlava. U většiny z účastníků koncertu se přitom jednalo o nezletilé děti, ani to však esenbáky od brutálního bití neodradilo.

Masakr na nádraží v Českých Budějovicích

Většinu účastníků koncertu esenbáci nahnali na místní oddělení StB, kde jim ostříhali vlasy a vyslýchali je až do rána. Příslušníci VB také vtrhli do města, kde na potkání mlátili každého, kdo se jim nepozdával, což odnesla i spousta lidí, kteří na koncertu vůbec nebyli. To zdaleka nejhorší však mělo teprve přijít.

Asi stovku účastníků esenbáci zavřeli v nádražní hale, kde čekali na vlak do Prahy a Plzně. Následně všechny nahnali do podchodu, kde je mlátili obušky, kopali do nich a pouštěli na ně psy. Cestující, kteří vyjádřili nesouhlas s nelidským zacházením, byli zajištěni a předvedeni k výslechu. Následně byli všichni natlačeni do jediného vagonu, kde byli znovu biti, vyslýcháni a fotografováni pro pozdější perzekuce ve škole a v zaměstnání.

Důsledky

V důsledku celé akce byli tři mladíci odsouzeni za útok na veřejného činitele, od soudu si odnesli tresty ve výši 14, 8 a 5 měsíců. Tři dívky byly odsouzeny podmínečně, včetně prodavačky z nádražního kiosku, která protestovala proti policejní brutalitě. Někteří ze studentů nebyli připuštěni k maturitě, nemohli na vysokou školu, nebo byli ze školy přímo vyloučeni. Hostinec Na Americe byl 1. dubna 1974 uzavřen, a tak to zůstalo až do roku 1991.

Za brutální zásah proti mladým lidem, často ještě dětem, nebyl nikdo z příslušníků Sboru národní bezpečnosti nikdy potrestán, a to ani po revoluci. Nekonečnou touhu po svobodě a odvahu vzepřít se režimu, který čtyři dekády znásilňoval vlastní národ, se však z účastníků koncertu vymlátit nepodařilo.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz