Hlavní obsah
Hry

Optická iluze: Klidné letní zákoutí u jezera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: moillusions

Také milujete optické iluze a nechápete jak vidíte něco jinak, než ve skutečnosti je? To se vás snaží mozek a oči ošálit. Stejně tak jako u tohoto obrázku.

Článek

Optická iluze neboli klam je nesprávné nebo matoucí vnímání reality. Oko snímá daný obrázek, ale mozek ho interpretuje jinak, než jak je opravdu zobrazen. Člověk může například na obrázku vidět něco, co na něm vůbec zobrazeno není.

Většina optických klamů je postavena na matení lidského mozku barvou nebo tvarem. Velkou skupinu klamů tvoří dvojsmyslné obrázky, které při zaměření na různé prvky lze vnímat více způsoby. Jiné klamy jsou založeny na špatném zobrazení nebo chybném vnímání perspektivy nebo prostorového vnímání.
K optickým iluzím dochází díky zrakovým receptorům, které umožňují zpracování zrakových vjemů. Optickými klamy se zabývá gestalt psychologie, která zformulovala základní vlastnosti vnímání tzv. tvarové zákony. Optické iluze dělíme na různé druhy jako je iluze tvaru, iluze pohybu, iluze barev, iluze perspektivy, nereálné obrazce a dvojsmyslné obrázky.

A necháte se oklamat i tentokrát? V těchto podzimních plískanicích vás příjemně zahřeje toto nádherné letní zákoutí u jezera. Posaďte se hezky k topení a v klidu se podívejte na obrázek s lákavým jezerem.

Foto: moillusions

Podívejte se na krásné zákoutí u jezera


Máte také chuť tam skočit, osvěžit se a zadovádět si? Rozhodně to není vůbec dobrý nápad. A proč? Podívejte se znovu a pozorněji.

Foto: moillusions

Vidíte stále jezero?


Ano, správně! Při skoku do vody, byste narazili hlavou do zdi. A jak je to možné? Zmínkou o krásném jezeře jste si podprahově mysleli, že vidíte to, o čem byla řeč. Úhel snímku napomohl k tomu, že byl jakoby zachycen odraz vody. Ve skutečnosti však jde o stín zdi.
Nachytali jste se? Nevadí. Hlavně, že jste se zahřáli a pobavili.

Anketa

Chytili jste se na lep a viděli jezero?
No jasně, že ano, jezero jak vyšité.
92,3 %
Ne, od začátku tam byla vidět zeď a nic jiného.
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26 čtenářů.


Zdroj: Autorský text
moillusions.com
Wikipedia.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz