Hlavní obsah
Rodina a děti

Vše, co byste měli vědět o nočních můrách batolat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - Myriams-Fotosi

Víte, že noční můry jsou zcela normální a běžné pro děti ve věku dvou let? Vše, co byste měli vědět o batolecích nočních můrách si můžete přečíst v následujícím článku.

Článek

Průměrné batole udělá 2 400 kroků za hodinu a vytvoří 1 milion nervových spojení za sekundu, proto není divu, že potřebují kvalitní noční spánek!

Když však začne vaše dítě plakat poté, co mělo batolecí noční můru, může to být pro vás velmi srdcervoucí a frustrující.
Zatímco váš mrňous může být druhý den jen trochu ospalý, vy budete plni strachu a obav, proč se tak děje. Noční můry u batolat a malých dětí jsou ve skutečnosti vývojově vhodné.
„Noční můry v dětství jsou tu a tam normální,“ říká Dr. Binal Kancherla, specialista na dětský spánek a lékařský ředitel Dětského spánkového centra. Pojďme se blíže podívat, co víme o nočních můrách batolat a co by rodiče měli dělat, když k nim dojde.

Mohou mít batolata noční můry?

Ano. Noční můry jsou nejčastější u dětí od šesti let a starších, ale mohou začít kolem dvou let. U mladších dětí je kvůli omezeným komunikačním schopnostem obtížnější noční můry identifikovat. Většina dětí překonává pravidelné noční můry ve věku 12 let.

Noční můra vs. noční děs: Jak se liší?

Vzhledem k tomu, že batolata nejsou ještě schopna mluvit o svých zkušenostech, lze určit, zda se jedná o noční můru či děs díky několika klíčovým rozdílů: kdy během noci k nim dochází a jak jsou závažné.
Noční můry se odehrávají v druhé polovině noci, během REM spánku, což je čtvrtá a poslední fáze spánkového cyklu a jedna z lehčích fází.
Noční děsy se obvykle objevují jen několik hodin poté, co děti usnou, když jsou ve třetí a nejhlubší fázi, nazývané spánek s pomalými vlnami.

A podle čeho tedy poznáte zda se jedná o noční můru nebo děs, když začne vaše dítě v noci křičet?
Pokud jde o noční můru, bude na něm vidět, že chce utěšit a možná bude potřebovat i nějak uklidnit, aby znovu usnulo. Ráno bude schopno si na incident vzpomenou.
Při nočním děsu se bude zdát, že je vaše dítě vzhůru, ale nebude vyžadovat útěchu a ani nebude reagovat na vaši přítomnost. Obvykle se zhroutí, jakmile vše skončí. Druhý den si to nebude pamatovat.

Co způsobuje noční můry batolat?

Na rozdíl od nočních děsů nejsou noční můry obvykle vyvolány nedostatkem spánku, ani nejsou způsobeny konkrétními potravinami nebo užíváním melatoninu, ačkoli horečky a některé léky je mohou vyvolat. Jak se spánkový cyklus vašeho dítěte vyvíjí, tráví více času v lehčím „snovém“ spánku, který může otevřít dveře nočním můrám. Většinou mají kořeny v „normálních obavách a úzkostech odpovídajících věku,“ říká Kancherla. To může znamenat více nočních můr v době stresujících změn, třeba když do rodiny přibyde nový sourozenec nebo když vaše batole změní školku.

Noční můry mohou však také signalizovat problém s duševním zdravím, jako je úzkostná porucha nebo trauma. Takže pokud jsou děti dost staré na to, aby vyjádřily, co je znepokojuje, rodiče by s nimi o tom měli mluvit.
„Je normální, že se děti bojí příšer, strašidel nebo něčeho, co viděli v televizi nebo o čem jim řekl kamarád,“ říká. „Co není normální, je mít strach, že se ti někdo vloupe do domu a zastřelí tě.“

Jsou noční můry pro děti špatné?

Noční můry samy o sobě nejsou škodlivé – často je to způsob, jak zpracovat události dne a dát smysl věcem, které se staly. Ale pokud má batole nebo dítě pravidelné nebo opakující se noční můry déle než tři měsíce nebo pokud přetrvávají až do dospívání, je dobré se poradit s pediatrem, protože by se mohlo jednat o úzkostnou poruchu.

Foto: Pixabay - plysak ddimitrova

Plyšák může pomoci ke klidnému spánku dítěte.



Co mám dělat, když má moje batole noční můru?

Uklidněte ho
Když se vaše děťátko probudí po noční můře s pláčem, uklidněte ho a poskytněte mu dostatek pohodlí. Pomozte mu ve vlastní posteli znovu usnout. Než na noční můru, zaměřte se spíše na jejich pocity. Jemně jim připomeňte, že sen nebyl skutečný, aby dokázali rozeznat skutečný život od snů a představ. Pokud jsou dost staré, můžete si o noční můře promluvit a další den je uklidnit.

Lepší spaní
Neexistuje žádný kouzelný trik před spaním, který by zabránil nočním můrám. Před spaním je důležitá klidná a pozitivní rutina, která pomůže děti uklidnit. Vliv na špatné sny mohou mít obrazovky a displeje těsně před spaním. Takže je včas vypněte a před spaním se věnujte uklidňujícím činnostem, jako je relaxační koupel nebo čtení knih. Dobré spánkové návyky mohou dětem pomoci cítit se i během dne co nejlépe a lépe zvládat stres a úzkost (batolata vyžadují kolem 11 až 14 hodin spánku za noc ) .

Pomozte jim, aby se méně báli
Když začne fantazie batolat pracovat na plné obrátky, věci jako monstra nebo tma se mohou stát zdrojem úzkosti. Abyste je uklidnili, můžete jim nabídnout noční světlo nebo nového plyšáka. Pokud se ve svém pokoji zmíní o něčem, co je děsí, třeba nějaký předmět, který vrhá strašidelný stín, přesuňte danou věc do jiné místnosti.

Foto: Pixabay - dassel

Klidná rutina před spaním jako čtení je velice důležitá.


Promluvte si se svým lékařem

Pokud jsou noční můry vašeho batolete časté, nebo zaměřené na stejný konkrétní strach, nebo pokud se vám zdá, že se kromě nočních snů potýkají s úzkostí po celý den, je dobré vše probrat se svým pediatrem. V případě potřeby může pomoci léčba, jako je kognitivní behaviorální terapie. Nebo mohou dětem s úzkostí pomoci odborníci na spánek, kteří mohou zkontrolovat poruchy spánku.

Obecně jsou noční můry typickou součástí dětství, které se obvykle vyřeší samy. Postarejte se o veškerý komfort a pohodlí svého dítěte a vězte, že vše časem samo odezní.


Zdroj: tinybeans.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz