Hlavní obsah
Rodina a děti

Děti nemusí do školy a učí se podle potřeby. Sami si umí najít brigádu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Na domácí výuku je možné najmout kantorku.

Prázdniny jsou časem odpočinku. Snesou srovnání s dovolenou dospělých. Mají se během nich děti učit nebo mohou vše hodit za hlavu a jen tak relaxovat? Ti, kteří byli hodnoceni na vysvědčení pětkou, musí. Co ostatní?

Článek

Někdo jede na tábor, aby došlo k posílení jeho sociálních kompetencí. Druzí tráví čas u babičky a někteří nemají do čeho píchnout, čeká je „jen“ zájezd k moři s rodiči.

Známky může rodič sledovat na síti

Během prvních dní, než si dítě zvykne na jiný než běžný režim bych doporučoval aklimatizaci. Tedy běžné zapojení do rodinného koloběhu věcí. Vynášel jsi odpadkový koš během roku, skvělé. Nyní máš ale více času, přišel čas na nádobí. Umýt, po oschnutí zandat na místa, kam patří.

Důležité je i správně vyhodnotit ohodnocení na vysvědčeních. Máš samé jedničky, skvělé. Tobě nešla matika, máš z ní trojku: nechceš se na ni sem tam ještě podívat? No a pokud je za 5, je potřeba opravdu zabrat. Čas do opravných zkoušek začal odtikávat.

Asi není nikdo, kdo by netušil, jak na tom jeho dítě je. Školství má dostatek nástrojů, jak zákonné zástupce informovat. Nejoblíbenějším je elektronická třídní knížka. Osobně mě z těch výdobytků až mrazí, protože si uvědomuji, že když jsem jednou úspěšně svůj neprospěch zamlčel lakonickým sdělením, že žákovskou knížku má „asi“ paní učitelka, vydržela mně lež týden (pak mě maminka doprovodila do školy, aby se optala, proč má třídní zrovna moji žákajdu tak dlouho a všechno „prasklo“).

Motivace může být nenápadná

Učení je celoživotní proces a mělo by dítě bavit. Alespoň trochu. Klíč k přístupu ke vzdělání nesou rodiče.

Jak postupně robě vyrůstá z dětských dupaček, ví toho čím dál tím více. Jedním z pozitivních momentů při vzdělávání je pochvala. Aby se i malý jedinec cítil komfortně, může mu rodič udělat radost nejen zmrzlinou nebo jiným pamlskem, ale i prosbou o vysvětlení.

„Jak se vlastně rozpoznávají jedlé houby od nejedlých?“ Otázka, při které se mohou blýsknout ti, kteří dávali pozor při přírodopisu. Dozvědět se je možné i to, že uštknutí od užovky nepovede ke smrti, ale na zmiji je potřeba dávat si pozor pak značí už i hlubší znalosti a přitom jde stále o to samé. Dítě nenápadně prezentuje sebe samotného a cítí se spokojeno, je motivováno k dalšímu učení.

Respekt dítě naplňuje

O tom, jestli je pro dítě efektivnější učit se doma nebo ve škole, rozhoduje ředitel školy, do které je žák zapsaný. Podat žádost o tuto formu může zákonný zástupce dítěte. Pokud je kladně vyřízena, neznamená to, že už dospívající školu nikdy neuvidí. Aby mohlo dostat vysvědčení, dochází k pravidelnému přezkušování. Záleží tedy na rodičích a jejich dětech, jak se k celému procesu postaví.

Každý by však měl počítat s tím, že názory se mění a vyvíjí, zvlášť u dětí. Jedna moje malá známá tak rodičům v průběhu osmičky, kdy se vzdělávala v rámci komunity, řekla, že si chce také vyzkoušet normální základku. Rozhodnutí rodiče respektovali, během celého procesu vzdělávání byla vedena k samostatnosti.

Nastoupila do devítky, chvilku jí trvalo zvyknout si na nový režim, takže v pololetí snad jedna trojka. Závěrem roku však opět zářila, měla vyznamenání! Nyní se chystá na pedagogickou střední školu a těší se. Prázdniny pak užívá podle svého rozhodnutí, našla si dokonce ve svých patnácti sama několik brigád. Myslím, že tento měsíc ji může každý vidět jako průvodkyni na zámku Zbiroh.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz