Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Domácím úkolům zvoní umíráček. Dětem padá kámen ze srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Osmák se chlubí mamince, že úkol do školy zvládnul. Nyní má přípravu do školy za sebou a může letět ven za kamarády.

Otázka, jestli už má dítě domácí úkoly, může brzo zmizet z repertoáru rodinných rozhovorů. Stane se součástí minulého světa, filmů pro pamětníky. I u nás se rozběhla debata, jestli je nezakázat.

Článek

Argumenty pro zákaz jsou více méně jasné. Narušují dětskou integritu, zasahují do volného času dětí školou povinných. Co ve volném čase věnují přípravě do školy, to si musí odříznout ze svého volného času.

K učení doma se dítě nepřinutí

Děti se radují, někteří rodiče jsou pro u kantoři často kroutí hlavou nebo významně zdvihají obočí. Co přijde, to přijde, tím se budou řídit, říkají nejmoudřejší. Účastnit se odborných diskusí je zbytečnost, rozhodne politická reprezentace.

V Polsku podobné volání má diskusi již za sebou. Domácí úkoly byly zakázány a je vyřešeno. I z dětí totiž budou voliči a je potřeba je pozitivně motivovat již nyní, řekli si asi zodpovědní.

Anketa

Mají domácí úkoly svůj smysl během základní školní docházky?
Kdybych je neměl/a, ani si toho nevšimnu. Stačilo mně sedět ve škole, vše jsem si pamatoval/a.
18,9 %
Pokud bych domácí úkoly nedělal/a, vysvědčení nebudu mít zdaleka tak pěkné jako jsem měl/a.
63,4 %
Když jsem měla známku mezi 1 a 2, byly to právě úkoly, díky kterým jsem mohla dostat 1. Dělat se je vyplatilo.
3 %
Byl/a jsem rád/a, že jsem po základce mohl/a do práce. S úkoly na mě nechoďte. Děti mají hlavně právo ve volném čase si hrát.
14,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5743 čtenářů.

Domácí příprava do školy je totiž součástí života školáků od nepaměti, řekne každý zkušený pedagog. Pokud nebude mít rodič ani podpůrný argument v podobě domácího úkolu, jak je možné dítě přinutit k tomu, aby se i doma učilo? Těžko, přetěžko…

Pravidla usměrní i puberťáka

Byla v mé psychoterapeutické praxi nedávno maminka. Původně chtěla terapii pro syna, po našem telefonickém hovoru změnila a chtěla ji pro sebe. Nevěděla si rady, jak svému 12letému chlapečkovi vysvětlit, že se má učit.

Ten na ní zkoušel několik strategií. Podle něj propracovaných do morku kosti, podle mě přicházel s lacinými argumenty. Vždy ho zaujala nějaká sociální bublina na internetu a pak spustil jako kolovrátek. Začnu se učit hned, jak se vrátíme z výletu do Dubaje. Začnu se učit, pokud dostanu Iphone.

Vysvětlil jsem mamince, že mu je teprve 12. Lepší to v nejbližších 8 až 10 letech tedy nebude. Buď má možnost obrnit se trpělivostí nebo zasáhnout. Aby to chápal i chlapec v čase nastupující puberty, doporučil jsem zavedení pravidel ve společné domácnosti. Ne mít zapnuté wifi celý den, ale začít s hodinou, za odměnu je pak možné časový úsek prodloužit…

Kdo je připraven, není překvapen

Podle českých expertů na vzdělávání mají domácí úkoly svoji roli i smysl v přípravě na výuku. Škola je totiž veřejnou institucí, která má svého klienta připravit na plnohodnotný vstup do života.

Kdo si myslí, že volný čas je jen prostorem pro zábavu, mýlí se. Nejde o pásovou výrobu, kde by si po zazvonění v poslední hodině mohl zaměstnanec říci, že má padla, jde domů a vše hodí za hlavu! Tak to v životě zpravidla nechodí.

Moudří lidé přemýšlí dopředu. Kdo je připraven, není překvapen. Proto se domácí úkoly zadávají. Ve škole pak při zkoušení často žák narazí při písemce na stejné zadání jako bylo v domácím úkolu.

Nechci kreslit čerta na zeď, ale nemusíme se přidávat ke každé blbosti, která se ve světě urodí. Někteří žáci stejně své úkoly nepíší doma, ale o přestávce před hodinou. Díky tomu, že z nich mají respekt, sice se neradují, ale částečně se na výuku připraví. Také si osvojí tolik důležité plnění povinností pro vstup do plnohodnotného světa dospělých. Pokud domácí úkoly nebudou, žáci budou moci začít slavit, odpadne jim jedna z mála posledních povinností.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz