Hlavní obsah
Lidé a společnost

Domovníci jako základ slušné ulice. Oči na stopkách jsou potřeba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Výkřik domovníka: „Slez dolů, nebo si tam pro tebe doběhnu,“ způsobil, že vandal zmizel jako pára nad hrncem.

Každá doba má své. Do roku 1989 měl každý dům svého domovního důvěrníka. Věděli všechno a pravidelně každý z nich informoval orgány Státní bezpečnosti. Dnes po jejich návratu volá Evropská unie!

Článek

Nikoliv kvůli zjišťování názorů obyvatel, ale jen s přihlédnutím ke zvýšeným nárokům na bezpečnost. Profese domovníka - preventisty je nyní jedním z účinných nástrojů sociálního začleňování a podpory sociálně situační prevence v obcích.

Na domovníky se nalepí další

Na dané pracovní pozici mohou být zaměstnány osoby se základním vzděláním. Nevyžaduje se od nich podrobná znalost jednotlivých obyvatel, ale součinnost s bezpečnostními orgány. Musí umět vytočit telefonní číslo 112, pokud některou ze situací v dohledu nebo doslechu vyhodnotí jako potenciální nebezpečí!

Pozice je podle názoru Evropského sociálního fondu jako dělaná pro města a obce, v jejichž vlastnictví se nalézají bytové domy nebo ubytovny. Tedy místa, která jsou lákadlem pro osoby se sociálně patologickým puncem. Kdo majetek poškozuje nebo se o něj náležitě nestará, měl by si dát bacha.

Pracovní místo na dané pozici pak přispěje k zaměstnání dalších osob. Na domovníka a jeho činnost se totiž raz dva přilepí mentor, který má být nejlépe z řad zaměstnanců obce. Podněty od novopečeného zaměstnance v terénu pak putují rovnou na správní firmu.

Úspěšně přenáší informace

Pozice obecního zaměstnance na pozici domovník se nedávno už i zkušebně rozběhla ve vytipovaných lokalitách. Šlo o města Břeclav, Kadaň, Kladno, Nový Bydžov, Ralsko a jiná. Jak novou pozici vnímají starousedlíci?

„Snížil se počet odhozených stříkaček od feťáků,“ pochvaluje si prý kde kdo. Spokojeni jsou i obyvatelé, kteří nemají psa a venku na chodnících občas šlápnou do psího exkrementu.

Kdyby prý šlo o pozici se stálým zázemím, která by nebyla jen experimentem, bylo by obyvatelstvo sídlištních celků spokojeno daleko více. Pozice domovníka totiž našla uplatnění i jako styčného koordinátora mezi správou města a místem bydliště, ve kterém působil.

Získají měkké kompetence

Výsledkem pak je rapidní snížení drobné kriminality a páchaných přestupků. Pokud lidé vědí, dávají si pozor nebo nekonají vůbec! Ubylo tak výjezdů obecní policie směrem k zakladatelům černých skládek nebo posprejovaných omítek.

Ve vybraných lokalitách se podařilo také snížit nezaměstnanost. Ušetřit tak na výplatách sociálních dávek je tak vedlejším produktem zvýšených výdajů na pracovníka úřadu v terénu s visačkou domovník na hrudi.

Anketa

Je podle vás role domovníků v sociálně vyloučených lokalitách přínosem?
Opět se blíží nebezpečí totality. Domovníci mohou být zneužiti.
20 %
Pokud si bude domovník hledět své práce, může přispět ke zlepšení kultury bydlení.
20 %
Když se podaří sehnat slušné zaměstnance, proč jejich potenciálu nevyužít?
60 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Pravidelné zvyšování měkkých dovedností těchto osob pak přispívá i k jejich začlenění do života společnosti. Během práce pro obec tak získají dovednosti v oblasti komunikace, řešení krizových situací a jiné.

Pokud jde o prevenci běžné kriminality, nedá se myšlence z Bruselu nic vytknout. Domovníci mohou svým úřadem přispět k vyššímu pocitu bezpečnosti a svojí každodenní přítomností dohlédnout na vyšší kvalitu života v komunitách obyvatel.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz