Hlavní obsah
Rodina a děti

Mateřská péče nemusí být neškodná. Lže, jako když tiskne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Podle maminky může králík holčičku zabít. Prý má silné alergické příznaky na jeho srst.

Někdo se s takovým dítětem setkal, jiný ne. Přesto se v populaci vyskytují. Děti, které jsou vystaveni nezdravému zájmu rodičů o své zdraví. Péče, které se jim dostává, může vypadat sympaticky.

Článek

Okolí i vlastní rodina oceňují zpravidla matku, jak se o své dítě pečlivě stará. Nic neponechá náhodě! Dokonale zná jeho potřeby, a ještě je schopná dlouho hledat na internetu příčiny dětských potíží.

Počty omluvených hodin jsou alarmující

Na první pohled to vypadá, že se sama minula povoláním. Mohla to být přece výborná lékařka nebo skvělá zdravotní sestřička. Dokáže výborně popsat příznaky a kdyby mohla předepisovat recepty, jistě by léčbu chlapce nebo dívky zvládla sama bez cizí pomoci.

Anketa

Jak byste postupoval/a, pokud byste se domníval/a, že je ve vašem okolí podobně postižená matka?
Nezasahoval/a bych do toho. Ať si to rodina vyřeší sama, nechci si vytvářet problémy se svým okolím.
21,6 %
Pokud bych se domníval/a, že jde již o týrání, informoval/a bych OSPOD.
58,4 %
Poslal/a bych třeba i anonym někam, ať se tím někdo zabývá.
12 %
Každý měl nějaké dětství. To uteče jako voda - nechal/a bych to plavat.
8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 125 čtenářů.

Rodiče jsou na podobné matky často hrdí a jsou rádi, že se jejich dceři takto daří. Zdá se jim, že vyrostla ze svých problémů během vlastního dospívání, kdy měla často poruchy příjmu potravy. Také prach padá na vzpomínky spojené s jejím sebepoškozováním a předstíráním nemocí. To jsou totiž typické příznaky matek, které trpí tzv. Syndromem barona Prášila.

Absence dětí, které však vychovávají, nebezpečně rychle rostou. Někdy se otci občas zdá, že přehání, ale aby měl klid u rodinného krbu, nic neřeší.

Prostředí může být patologické

Dítěti se plní karta u lékaře a podstupuje jedno vyšetření za druhým. Často i opakovaně to samé a zdravotníci začínají přemýšlet o chorobě neznámého původu. Projevy různých neduhů jsou pozorovány zejména v přítomnosti matky.

Ty zapřádají více či méně fundované rozhovory o domnělých příčinách popisovaných potíží. Na první pohled jsou schopné pomoci dítěti jakýmkoliv dostupným způsobem!

Prostředí, ve kterém dítě vyrůstá, je však pro něj patologické a může ho významně poškodit v průběhu jeho vývoje. Jde vlastně o jeho týrání. Pachatelem je pak osoba pečující o dítě, které k ní má bezmeznou důvěru (v 80 % případů jde právě o matku).

Podobný typ jednání v rodině může vést až k odebrání dítěte z péče vlastních rodičů. Pokud je zjištěno úmyslné zavinění, přichází trest. Jde-li o důsledek chorobných představ, následuje psychiatrická péče takto se projevujícího rodiče. Důležité je, aby u něj došlo k vytvoření kritického náhledu na podobné jednání a aby v něm dále nepokračoval.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz