Hlavní obsah
Psychologie

Miluje jídlo, ale bojí se, aby nepřibrala. Nají se a zvrací.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: pexels.com

Skoro nic nejí a pak stejně vše vyzvrátí.

Studentka VŠ Květa přišla s prosbou o zbavení se zlozvyku. Myslel jsem si, že ohryzává tužky v lavici, ale šlo o vážnější problém. Ovládl ji démon jménem bulimie - typická porucha příjmu potravy.

Článek

Vše začalo nenápadně. V dětství ji chutnalo vše, co upekla nebo uvařila babička. Mohlo jít o buchty nebo husu s karlovarským knedlíkem a trochou moravského zelíčka, prostě opravdu cokoliv, nevybírala si! A že na vysvědčení měla jako jedinou horší známku dvojku z tělocviku, tím si hlavu nelámala.

Problém odstartoval spolužák

Zvrat přišel s pubertou. Děvčatům ve škole se začala špičatit ňadra a Květa si všimla, že i jí v oblasti hrudníku rostou jakési bouličky, ale ty jen doplňují už hezky zakulacené bříško s faldíky a nijak moc nevynikají!

Možná by se tomu dětsky zasmála, ale spolužák ze čtvrté lavice během hodiny tělocviku při běhu na 100 metrů začal neomaleně fandit: „Almara, do toho,“ k němu se pak přidala celá třída.

Léčebnou metodou je hypnóza

Noc Květa proplakala a řekla si, že přece nebude tlustá, a tak vždy po jídle, které jí chutná i dál, odběhne na záchod a vyvolá zvracení. Jídlo miluje a nesnáší zároveň! Časem se jí sice podařilo zhubnout, ale pak kila nabrala zpět. Dnes je však díky pravidelnému vyvrhnutí snídaní, obědů i večeří kost a kůže.

V rámci psychoterapie jde o převzetí kontroly Květy nad sebou samotnou. Jídlo ji nesmí ovládat! Na prvním sezení jsem realizoval test vhodnosti klientky k hypnóze, jehož výsledek byl zcela v její prospěch. To se dalo předpokládat, přišla sama a svoji chybu si uvědomuje.

Další postup je v opakování hypnózy, kterou vedu tak, že sugescí navozuji touhu po zdravém jídle. Ta může porazit strach z neforemné postavy a stravovací návyky se mohou vrátit do normálu. Předpokládám, že do půl roku bude Květa odcházet zdravá jako rybička a na své dnešní trápení postupně sama zapomene.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz