Hlavní obsah
Názory a úvahy

V Česku se prý nedá vůbec žít. Domov v Rusku?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Moskva.

Otázka, jestli ze 400 cizinců, kteří nesouhlasí s hodnotami Západu a rozhodli se odstěhovat do Ruska, je nějaký Čech, má konkrétní odpověď. Možná půjde o pana Romana Blaško, rodáka z Moravské Třebové.

Článek

V Praze se tento moravský rodák objevil někdy kolem roku 2000. V igelitce svíral pár osobních svršků a kolem něj běhala dvojice kluků. Synů, které mu soud po rozvodu s manželkou svěřil do péče.

Založil a zničil občanské sdružení

Protloukal se, jak se dalo, současně si však začal plnit sen být profesionálním fotografem. Na své cestě narazil na PhDr. Richarda Knota, tehdy šéfredaktora čtrnáctideníku NEI Report, kterému se s časopisem podařilo udělat díru do světa.

Romanovi hodil životní lano a ten tak začal navštěvovat soukromě Jana Saudka, který ho zasvěcoval do tajů cvakání spouští. Chvilku se mu i dařilo, získal cenu v rámci soutěže Czech Press Photo 2004 a nastoupil do redakce jako editor.

Anketa

Dovedete si představit, že se vrátí komunistické pořádky?
Do budoucna nelze vyloučit vůbec nic.
19,7 %
To je pro mě absolutně nepředstavitelné.
77,5 %
Rozhodují lidé ve volbách, nechávám to na nich.
2,8 %
Celkem hlasovalo 71 čtenářů.

V roce 2008 stál dokonce při vzniku občanského sdružení Institut umělecké tvorby, který má sídlo ve Vejprtech a na adrese vedené v obchodním rejstříku ho nikdo nezná. Nejspíše i proto byl v roce 2021 prohlášen soudem za neaktivní subjekt.

Radoval se na vojenské přehlídce

Sem tam tehdy prodal některé ze svých děl v uměleckých aukcích, nejdražší mu vynesla na jedné z internetových stránek dokonce tisícikorunu! Umění je holt tvrdý chleba, ne každý je úspěšný hned od prvního omámení fotoaparátem. Jako otci se mu dařilo, kluky přiměřeně vychoval.

Profesně se začal realizovat v nakladatelství Futura, které vydávalo deník Haló noviny, sem tam se objevil na kandidátce do zákonodárného sboru. Neúspěšně na Praze 5 do Senátu a později na kandidátce do Evropského parlamentu v závěsu za poslankyní Kateřinou Konečnou.

Tam však dostal stopku těsně po agresi Rusů na Ukrajinu. Jeho nápad přinést reportáž z přehlídky na Rudém náměstí se nesetkal s otevřenou náručí. I tak tam Blaško údajně odjel na vlastní pěst, identifikován měl být na fotografiích z tribuny nedaleko Vladimíra Vladimíroviče Putina.

Dubček měl prozápadní poradce…

19. 11. 2021 se stal z ničeho nic členem kontrolní komise zapsaného spolku Vlastenecké sdružení antifašistů, a tak si říkám, že snad nebude časem psát zvací dopis do Moskvy. Právě obava z fašizujících tendencí na Ukrajině byla pro Rusy totiž záminkou ke vstupu na území druhého státu!

V září 2022 pak Roman Blaško vystupoval jako nezávislý volební pozorovatel. Volby organizovala Ruská federace na okupovaném území, v Záporožské oblasti…

Přestože nyní vystupuje jako generální tajemník Komunistické strany Československa, marginální straničky, nelze osobu Romana Blaško podceňovat. I když jde o partičku s minimálním dosahem, jejich rétorika přitvrzuje.

K zodpovědnosti hodlají dovést de facto všechny své odpůrce! Již nyní má Blaško i ojedinělý názor na srpnovou okupaci Československa v roce 1968: „Ke vstupu vojsk vůbec nemělo a nemuselo dojít, nicméně v dané situaci jsou viníci a spoluviníci především ti, kteří podněcovali a prováděli kontrarevoluční agresi uvnitř Československa v zájmu západních mocností a lhali, že je to demokratizace společnosti s lidskou tváří. Zrádci z řad Komunistické strany Československa dělali vše proto, aby se situace vyhrotila a sám Alexandr Dubček z podnětu svých prozápadních poradců…“

Na území Ruské federace Roman Blaško často a rád jezdí. Trávil tam podle svých informací i Štědrý den 2022, prý si tam našel také novou přítelkyni s dítětem. Ze svých návštěv rád posílá fotografie svým známým v Česku. Možná v budoucnu půjde o prvního Rusy dosazeného správce na v Česku okupovaných územích, pokud agresor dostane chuť a bude postupovat dál. Co tvoří páteř jeho příjmů na život, lze v současné době jen odhadovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz