Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Vysvědčení klepe na dveře, kantoři počítají absence. Rodiče v ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Když si žáci plní své povinnosti, nemusí mít z vysvědčení obavu.

Neúčast ve výuce může žáky a studenty rodičů přijít draho. Vypovídá nejen o přípravě dětí do školy, ale i výchově dětí. Pokud je kdokoliv nemocný, nic se neděje. Problém čeká záškoláky!

Článek

Nepřítomnost ve škole může být buď omluvená nebo neomluvená. Pokud je omluvenka podepsána lékařem, dokonale osvědčuje závažnost situace. Pokud schází, je zde problém k řešení.

Dítě se může vymknout kontrole

Předmětem zkoumání jsou důvody, kvůli kterým dítě absentovalo ve výuce. Pracovní povinnost v podobě roboty na panském skončila již rozhodnutím Marie Terezie, a tak je škola jednou ze zásadních povinností dětí, povinně si plnících školní docházku.

Absenci může mít na svědomí nemoc, může jít i o formu projevujícího se psychického onemocnění, zraněné duše. Deprese dokáže zacvičit i s mnoha silnými jedinci! V tom případě může být nápomocen psycholog, psychiatr nebo psychoterapeut. Je-li odhalena včas, nemusí ani mnoho škod napáchat.

Anketa

Měli jste ve škole neomluvené hodiny?
To si vůbec nedovedu představit!
81,8 %
Mně to bylo jedno, rodiče si se mnou užili. Ale bouřlivé dětství mám za sebou, vyrostl/a jsem ze všeho.
9,1 %
Jednou za pozdní příchody. Pak už jsem si dával/a pozor.
9,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 77 čtenářů.

Horší je situace, když se dítě začne vymykat rodičovské autoritě a nerespektuje ji. Stejně tak nemusí dbát ani na stanovený rozvrh hodin. V tom případě je problém na světě a řešit ho musí orgány sociálně právní ochrany dětí. Pokud ani toto opatření nepomůže, na dveře obydlí může časem zaklepat kriminálka.

I rodič může fetovat

První poznatky o tom, že „něco není v pořádku“, může mít škola. Ta může přijmout jako první opatření po své linii. Uzná-li za vhodné, nemusí uznávat omluvenky sesmolené rodiči nezletilých žáků někde na koleně jako krytí jejich nepřítomnosti, ale tvrdě vyžadovat potvrzení zdravotnického zařízení.

Jako preventivní opatření se to velmi často vyplácí. Efektem totiž může být buď rozptýlení podezření nebo naopak odhalení závažných nedostatků při výchově nezletilých, jež mohou následně vést k zahálčivému životu dětí nebo zneužívání návykových látek.

Ne každé dítě má to štěstí, aby žilo v láskyplné a pečující rodině, ale často se stává, že dítě je odrazem svých rodičů. Mezi nimi se pak najdou nejen pracovití lidé, starající se o sálání příjemného tepla u rodinného krbu, ale i fluktuující jedinci, alkoholici a uživatelé návykových látek, kterým práce ani povinnost nic neříká.

Za ohrožení výchovy hrozí dva roky

Ochránit vývoj dítěte v těchto podmínkách je pak úkolem školského systému, orgánů sociálně právní ochrany dětí a obcí, ve kterých žijí konkrétní rodiny.

Rodičovství sice není povinností, ale je nezadatelným právem jakéhokoliv člověka. Pokud se k početí dítěte rozhodnou po vzájemné zralé úvaze dva zodpovědní jedinci, má dítě vyhráno. Problémy mohou nastat ve chvíli, kdy na svět přivedou děťátko rodiče, kteří se třeba skoro vůbec neznají a dítě je dílem spíše nešťastné náhody.

Pokud situaci s výchovou potomka rodiče nezvládnou a vedou ho k zahálčivému způsobu života nebo o něj nedbají, mohou se raz dva dostat před trestní soud. Za ohrožování výchovy dítěte pak hrozí rodičům až dva roky nepodmíněně!

Někteří své povinnosti zanedbávající jedinci často spoléhají na dospělost. Vyhráno však tito žáci či studenti v žádném případě nemají ani po 18. narozeninách, ačkoliv se jim to může zdát. V tomto případě se na ně totiž překlápí pravidla, stanovená školským zařízením pro jejich rodiče. Pivko po nedělním obědě si sice dát mohou, ale v pondělí ráno musí přijít do školy jedině střízliví! Pokud se se svými povinnostmi nevyrovnají, už je nikdo nezavře, ale ze školy mohou letět rovnou na dlažbu jako kulový blesk.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz