Hlavní obsah
Lidé a společnost

Americký senátor roky brojil proti černochům. Jeho smrt odhalila tajemství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wikimedia Commons

V roce 2003 černoška Essie Mae Washington šokovala novináře odhalením svého původu. Bylo jí 78 let a čekala na to celý život. Jejím otcem byl Strom Thurmond, nejslavnější obhájce segregace v historii USA.

Článek

Psala se 20. léta 20. století a Thurmondovi bylo 22, jeho otec byl vlivný právník v Jižní Karolíně. Rodinné služce, Afroameričance Carrie Butler, bylo 16, když s mladíkem otěhotněla – o tom, jaký vztah k sobě měli, lze jen spekulovat, ale rasové vztahy na jihu USA v té době dávaly veškerou moc do rukou bělochům, mužům obzvlášť.

Carrie každopádně do konce života – zemřela v 38 letech – tajemství udržela. Dceři o jejím původu řekla až ve 13 letech, kdy se Essie Mae poprvé setkala se svým biologickým otcem. Thurmond otcovství nikdy veřejně nepřiznal, ale s Carrie a Essie Mae se občas stýkal, posílal jim přes prostředníky peníze, když bylo třeba.

Tajemství vydrželo skutečně dlouho, protože Essie Mae s odhalením přišla až 6 měsíců po Thurmondově smrti – ten se dožil 100 let. Zatímco Essie Mae působila 30 let jako učitelka, Thurmond vybudoval neskutečně úspěšnou politickou kariéru, kterou by mu odhalení černošského dítěte nejspíše zničilo.

V americkém Senátu strávil 48 let, předsedal nejvýznamnějším senátním výborům a do důchodu odešel až ve 100 letech. Také 4 roky sloužil coby guvernér Jižní Karolíny a v roce 1948 kandidoval na prezidenta, přičemž vyhrál ve 4 státech, získal milión hlasů. A to hlavně díky svým segregacionistickým postojům.

Thurmond patřil k tzv. Dixiekratům, frakci Demokratické strany, která se odštěpila v roce 1948 poté, co prezident Truman zahrnul občanská práva pro černochy do stranické platformy. Thurmond tak například tvrdil, že „neexistuje dost vojáků na to, aby jižany donutili pustit n**** do našich kin, bazénů, domovů nebo kostelů“.

Thurmond je také držitelem rekordu v blokování rozpravy v Senátu. V roce 1957 byl natolik odhodlaný zamezit hlasování o Zákonu o občanských právech, že na senátní půdě hovořil 24 hodin a 18 minut. Na záchod chodil do šatníku, ale jednou nohou zůstával na půdě Senátu, aby mu nevzali slovo.

Nepřekvapí, že vystupoval silně proti rasové integraci škol, v r. 1964 přestoupil k Republikánům a byl proti zásadním občanskoprávním reformám z 60. let. Později svoji rétoriku o něco zmírnil, podpořil například ustavení státního svátku oslavujícího Martina Luthera Kinga, Jr.

Essie Mae na tiskové konferenci prohlásila, že odhalení jejího tajemství ji konečně osvobodilo. Vůči senátorovi necítila zášť, jeho kariéru respektovala. Přirovnala svůj příběh k Sally Hemmings, otrokyni, která Thomasi Jeffersonovi zplodila 6 dětí. Doufala, že se konečně setká s Thurmondovými dětmi.

Thurmondova rodina příbuzenský vztah uznala a jeho synové projevili zájem se s Essie Mae setkat a navázat vztah. O Thurmondově spojení s Essie Mae jeho nejbližší (spolupracovníci) věděli desetiletí. I tak ale Thurmond vybudoval kariéru na rasismu, vyvolávání nenávisti a upírání práv menšině, jejíž součástí byla jeho vlastní dcera.

Essie Mae v r. 2005 napsala o svém příběhu knihu: Dear Senator: A Memoir by the Daughter of Strom Thurmond.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz