Hlavní obsah
Věda

„Králík zemřel“: Jak kvůli těhotenským testům zabíjeli tisíce králíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Proč do 70. let 20. století znamenala v anglosaském světě fráze „králík zemřel“ (the rabbit has died), že vám pozitivně vyšel těhotenský test? Čtěte dál a uvidíte.

Článek

Ve 20. letech 20. století se zjistilo, že těhotné ženy produkují lidský choriový gonadotropin. V Berlíně následně gynekologové Ascheim a Zondek vytvořili test, v němž moč potenciálně těhotné ženy vpíchli pod kůži myším samičkám. Ty pak pitvali a zjišťovali, zda mají myši zvětšené vaječníky nebo nedávno ovulovaly.

V USA metodu převzal gynekolog Maurice Friedman a „vylepšil“ ji tím, že moč testoval na králících. Tvrdil, že jediný přesnější test je počkat devět měsíců. Tato metoda těhotenského testu se postupně rozbujela, tisíce králíků jí padly za oběť a fráze „králík zemřel“ pronikla do americké angličtiny. Možná si vzpomenete na scény z legendárního seriálu M*A*S*H nebo slova k písni Sweet Emotion od Aerosmith.

Přestože si mnozí zpočátku mysleli, že „králík zemřel“ pouze když test vyšel pozitivně, faktem je, že králík byl kvůli pitvě zabit pokaždé. Teprve pozdější varianty prozkoumání králičích vaječníků se obešly bez zabíjení zvířat. V Británii brzy přešli na žáby – ty do 24 hodin snesly vajíčka a navíc se daly znovu použít.

Až v 70. letech 20. století vznikly testy na přítomnost lidského choriového gonadotropinu, u nichž nebylo třeba využívat/zabíjet laboratorní zvířata. Fráze s mrtvým králíkem tak postupně z jazyka zmizela. Připomenout si ji ale můžete filmem The Rabbit Test z roku 1978, kde otěhotní Billy Crystal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz