Hlavní obsah
Lidé a společnost

Schválení rozpočtu, nebo ochrana práv černochů? Jak Kongres vydíral prezidenta USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Zavřená vrata do národního parku při vládním shutdownu v roce 2013

V USA zítra začne patnáctý vládní shutdown od roku 1980. Kongres se nedohodl na rozpočtu, zavřou úřady, statisícům zaměstnanců nepůjdou mzdy. Ale první shutdown proběhl už v roce 1879 – víte proč?

Článek

Shutdown ve 20. století

Shutdown je v USA moderní fenomén. První problémy s dohady o vládním rozpočtu přišly v roce 1976, za prezidenta Cartera se to stalo pětkrát. Během jeho vlády k neshodám došlo i kvůli neshodě, zda lze z federálního programu zdravotního pojištění pro chudé Medicaid platit interupce. Ale fungování ministerstev a úřadů tehdy podobné neshody mezi Kongresem a Bílým domem ještě neomezilo.

Až shutdowny v 80. letech, kdy neshoda na rozpočtu nově znamenala omezení chodu úřadů, přinesly několikadenní paralýzu chodu federálních vlády a úřadů. Samotný Ronald Reagan shutdownů zažil hned osm. Ten v roce 1982 proběhl i kvůli tomu, že se obě politické strany vykašlaly na deadline: namísto hlasování o rozpočtu nebo provizoriu šli republikáni k Reaganovi na barbecue, demokrati zase na večeři se stranickými donory.

První shutdown

Ale ten úplně první pokus o omezení chodu vlády a vlastně vydírání prezidenta Kongresem, aby jej donutil k ústupkům v rozpočtových kapitolách a prioritách, přišel v roce 1879. Tehdy totiž poprvé od roku 1859 ovládli obě komory Kongresu jižanští demokraté.

Prezidentem byl přitom republikán, Rutherford B. Hayes, a do Bílého domu se dostal podivně: volby v roce 1876 totiž nevyhrál, ale jen kvůli tomu, že třem bývalým státům Konfederace se podařilo výrazně odradit Afroameričany od voleb. Násilím, výhrůžkami atd. Ale Kongres se nakonec na základě různých ústupků dohodl, že nakonec je vítězem a novým prezidentem právě Hayes.

V té době na jihu ještě stále působila vojska Unie, dohlížela na dodržování nových zákonů a ústavou nově garantovaných občanských práv osvobozených otroků, včetně toho volebního. Takže když si černoši stěžovali, že jim u volebních místností vyhrožují nebo je v okrese zrovna aktivní Ku Klux Klan, povolala se na ochranu armáda.

Jelikož černoši volili republikány (tehdy stranu zesnulého Lincolna), tak se jižané (většinově voliči demokratů) chtěli bránit. Několik let po válce ještě stále museli plnit podmínky federální vlády, aby se mohli připojit zpět k USA a znovu nabýt politická práva. A rozhodli se tohle příkoří Washingtonu a republikánům vrátit.

Jsme tedy v roce 1879, pár let po kontroverzních prezidentských volbách a v éře brutálního zastrašování černošských voličů na jihu Klanem atd., které přivede jižanské demokraty k ovládnutí federálního Kongresu. Tento Kongres okamžitě vloží do návrhu rozpočtu zákaz armádního dohledu nad volbami na jihu.

A prezident jim takový návrh rozpočtu odmítá podepsat. Chce, aby armáda pomáhala udržet pořádek u prezidentských i kongresových voleb. Navíc tím ochrání černochy, voliče jeho strany, která díky tomu na jihu může růst. Ale taky se bojí, že bez ochrany černochů vyhrají demokraté Bílý dům ve volbách v roce 1880.

Shutdown jako revoluce

Demokraté tedy poprvé v americké historii nutí prezidenta k tomu, aby buďto podepsal schválený rozpočet z Kongresu, nebo nechal federální vládu bez financí. Jinými slovy, aby nechal jižanské státy provozovat volby podle svého (což je sice víceméně správně podle ústavy, ale vedlo by to k ještě brutálnější represi černochů a porušování jejich ústavních práv), nebo paralyzoval Washington.

Ze strany demokratů šlo o zcela revoluční postup a právě za revoluci vůči americké demokracii jej prezident a republikáni označovali. Revoluce trvala tři měsíce, demokraté prezidentovi předložili pět rozpočtových zákonů, které zakazovaly přítomnost armády a federálních maršálů u voleb na jihu. Všech pět prezident vetoval.

Hayes nakonec podepsal rozpočet, který sice odebral financování maršálům, ale zbytek legislativy, exekutivy a armády plně financoval. Demokraté tak úspěšně ukrojili asi 600 tisíc z rozpočtu ve výši 45 milionů. Ale republikáni stihli později najít cestu, jak ještě před dalšími volbami dostat peníze k maršálům.

Dalších skoro sto let pak k takovým pokusům o vydírání prezidenta Kongresem a k shutdownu nedošlo. Hayesovi navíc v boji s demokraty pomáhal šéf sněmovny James Gardield a dělal to tak dobře, že ho hned na to zvolili prezidentem – a po pár měsících v úřadu byl zavražděn.

O atentátu na Garfielda si můžete přečíst v příštím textu tady u mě na Seznam Médium.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz