Hlavní obsah
Aktuální dění

Ronald Reagan byl úspěšný odborový předák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons Public Domain

Hollywoodu hrozí první stávka herců a scenáristů od roku 1960. Tu tehdy vedl šéf hereckých odborů Ronald Reagan. Dosáhl vzniku systému tantiém i zdravotního pojištění a důchodů pro členy odborů.

Článek

Reagan se z Iowy přestěhoval do Hollywoodu v roce 1937, zrovna když hollywoodská studia uznala Screen Actors Guild coby oficiální herecké odbory. Reagan se ještě tentýž rok stal platícím členem, postupně stoupal výš, stal se místopředsedou, a mezi roky 1947-52 nakonec sloužil jako předseda odborů.

Reagan tehdy vyjednal s producenty tantiémy pro TV herce za reprízy pořadů, v nichž vystupovali. Dohoda ale neplatila pro filmové herce, jejichž filmy TV rovněž vysílaly. Do roku 1959 vyjednávání filmových herců selhávalo, protože chtěli dohodu o budoucích tantiémách a zároveň dolatit ty dlužné od roku 1948.

Producenti nechtěli hercům ustoupit, protože pak by museli vyjít vstříc i scénáristům a režisérům. Herci si ale zpátky do čela odborů zvolili nekompromisního Reagana. Ten producentům sdělil, že vyjednává vůbec za právo vyjednávat. A následně si nechal odboráři odsouhlasit opravdovou stávku.

Do té doby nikdy v Hollywoodu neproběhla stávka, která by se týkala celého filmařského průmyslu. Ale 7.3.1960 herci nepřišli do práce a filmy se prostě přestaly vyrábět. Stávka trvala přes měsíc, do 18.4., přičemž scénáristé už tehdy stávkovali od ledna. Stejně tak už dávno stávkují scénáristé i letos.

První v roce 1960 ustoupilo a systém tantiém přijalo studio Universal Pictures. Následně o tantiémách začaly vyjednávat i Paramount, Disney, Warner Brothers, MGM, Columbia a 20th Century Fox. Vyjednávání trvala pět týdnů a přinesla naprostou revoluci v Hollywoodu a úspěch odborů.

Reagan vyjednal tantiémy pro herce počínaje rokem 1960. Žádné tantiémy za filmy vyrobené před rokem 1948. A za filmy mezi 1948 a 1959 studia zaplatila jednorázovou částku 2,25 milionů dolarů (28 milionů dnes). Ty šly na založení zdravotního pojištění a penzijní systém pro členy odborů.

Reaganem vedené odbory dosáhly bezprecendentního úspěchu, byť herci, kteří pracovali hlavně před rokem 1948 z dohody nadšení nebyli ani náhodou. Reagan byl ale v extázi a prorokoval, že lidé dohodu v budoucnu ocení. Faktem je, že systém tantiém nastavený v roce 1960 funguje prakticky dodnes.

V roce 1960 se konflikt mezi studii a zaměstnanci v průmyslu odehrál kvůli nástupu televize. Ten pokračoval, když došlo v roce 1980 k tříměsíční herecké stávce kvůli platbám za filmy na VHS a placených TV kanálech. Na přelomu 2007/8 trvala stávka kvůli obsahu nabízeném online celých 100 dní.

Stejně tak nyní scénáristé a brzy i herci stávkují kvůli tomu, jak se filmový a TV průmysl mění v souvislosti se streamovacími službami a AI. Víc k detailům současné stávky budou vědět lidi z branže spíš než já.

Ale ještě poslední věc k Reaganovi: ten se totiž ke svojí roli vedoucího odborů a stávky vrátil v prezidentské kampani na podzim roku 1980, kdy jeho tým rozdával letáky s nápisem „Vedl herecké odbory v první stávce a vyhrál. Zvolte bývalého odborového předáka prezidentem“. Jako prezident pak zametl se stávkujícími v letectví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz