Hlavní obsah
Věda

Mor v San Franciscu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Noah Friedlander / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Mor se do USA se dostal v roce 1900, a to do San Francisca. Guvernér Kalifornie chtěl nákazu ututlat, zastupitelé odmítali přiznat, že se něco děje z obav o ekonomiku. Mor řádil 8 let, zabil na 170 lidí.

Článek

Středobodem moru v San Franciscu se stal místní Chinatown, tedy část města, v níž žili čínští přistěhovalci. Mor se několikrát vynořil v Číně v 19. století a skrz nakažené krysy na lodích se nejspíše dostal i do San Francisca, kde 16 % populace v roce 1890 tvořili čínští migranti. Chinatown se skládal z dřevěných budov, byl přelidněný, plný chudých dělníků a hygiena tam trpěla. V březnu roku 1900 právě zde identifikovali první oběť moru.

Vedení města okamžitě uvalilo na Chinatown karanténu – čínští kuchaři, uklízeči, dělníci nemohli do práce, zboží nesmělo dovnitř ani ven. Místní před městskými inspektory schovávali mrtvoly, obávali se žhářských útoků. Většinová populace navíc měla zato, že je na rozdíl od (dle názoru místních) „špinavých“ Číňanů vůči moru imunní.

Místní i státní politici chtěli nákazu ututlat, protože ohrožovala vývoz zeleniny a ovoce do dalších států. S informačním embargem souhlasil i hlavní hygienik ve Washingtonu. Noviny v San Franciscu se tak pustily do doktora Kinyouna, který mor identifikoval. Politici a byznysmeni se ke kritice přidali, jeden senátor navrhl doktora pověsit.

Nákaza sice primárně řádila v Chinatownu, ale postupně se mor objevil i ve zbytku města. Do roka si vyžádal 100 oficiálních obětí, některé státy přestaly s Kalifornií obchodovat. I přesto však guvernér státu nadále obviňoval Kinyouna z „plague fake“ (tedy, že si mor ve městě vymyslel) a nechal jej převelet. Následně podrýval zdravotnické komise a jejich doporučení.

(Naštěstí) Kinyouna nahradil dr. Rupert Blue, který zřídil laboratoř přímo v Chinatownu a začal spolupracovat s Číňany. V roce 1903, díky dalšímu rozšíření moru, dostal konečně svolení vybetonovat sklepy domů v Chinatownu, ošetřit stěny domů louhem, zasypat jímky a zbourat chátrající budovy. A hlavně začal lovit krysy, které mor přenášely.

V roce 1905 už se zdálo, že má město nejhorší za sebou. Jenomže v dubnu 1906 silné zemětřesení zničilo 80 % infrastruktury města a 250 tisíc lidí při něm přišlo o domov. V ruinách se rozmnožily krysy a mor se vrátil. Blue vyslal do ulic armádu pobíječů krys, každý den krysy pitval a zkoumal. Naštvaným lidem hrozil karanténou celého města.

Teprve v listopadu 1908 se San Francisco nadechlo, mor už se v něm nevyskytoval. V roce 1912 se Blue stal hlavním federálním hygienikem. V boji s morem uspěl i díky tomu, že si uvědomil, že šíření nákazy nemají na svědomí Číňané, ale krysy, pohybující se po celém městě. Věděl, že boj proti krysám už dříve zastavil šíření moru v New Orleans.

Středisko pro kontrolu nemocí má zato, že varianta moru, který se nadále objevuje v USA (cca 7 případů u lidí ročně) má původ právě v San Franciscu na začátku 20. století.

O celém příběhu existuje také dvouhodinový dokument.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz