Hlavní obsah
Lidé a společnost

Policista pokutoval za rychlou jízdu. Pirátem silnic byl americký prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

William West se narodil do otroctví, ve 21 letech narukoval do armády Unie a v roce 1871 se stal policistou ve Washingtonu, kde o rok později zatkl úřadujícího prezidenta – za rychlou jízdu na koni.

Článek

Na začátku srpna 1871 byl West na pochůzce v bohaté části Washingtonu, kde nedávno došlo k několika nehodám způsobeným rychle jedoucími kočáry. Policista měl situaci monitorovat a zabránit dalším nehodám. A proto zastavil příliš rychle jedoucí kočár řízený 18. prezidentem USA, Ulyssesem Grantem.

West prezidentovi sdělil, že jede ulicemi hlavního města příliš rychle a že tím dává špatný příklad ostatním mužům-řidičům. Grant slíbil, že už se to nebude opakovat a ujistil se, že nikomu jeho rychlá jízda neublížila. O den později už však svůj slib vesele porušoval, a to závoděním na koni s několika přáteli.

Grant zbožňoval koně a jako bývalý generál vojsk Unie, veterán občanské války, si liboval v jízdě na koni. Chodil na dostihy v hlavním městě, a právě po cestě z jednoho dostihu se rozhodl závodit s přáteli ulicemi města. Když jej West zastavil, Grant měl problém své koně vůbec zabrzdit – trvalo mu to celý uliční blok.

Jednalo se o recidivu, a West tak musel prezidenta předvést na policejní stanici. Šlo o vůbec první zatčení úřadujícího amerického prezidenta v dějinách USA. West se prý prezidentovi omlouval, ale zároveň mu vysvětlil, že „povinnost je povinnost, a tak vás musím zatknout“. Po cestě na stanici si oba muži vyměnili historky z občanské války a Grant Westa ujistil, že mu za zatčení prezidenta nehrozí žádný postih.

Na stanici prezident zaplatil dvacetidolarovou pokutu a následně prý s pobavením sledoval, jak na stanici dorazilo také oněch šest přátel, s nimiž závodil. Ti už zatčení a pokutu s takovou elegancí nenesli. Následující den proběhl soud, kam se Grant nedostavil, ale jeho přátelé ano a okamžitě se pustili do policisty Westa.

Grantovi přátelé, mnozí z nich vysocí vládní úředníci, se dokonce pokoušeli o Westův vyhazov, ale u soudu o jejich vině svědčilo pár desítek žen a muži u soudu neuspěli. Museli zaplatit vysoké pokuty a Westa podpořil samotný prezident, když napsal policejnímu řediteli, že si cení Westovy nebojácnosti a smyslu pro povinnost.

West pokračoval v policejní uniformě až do roku 1901, ale mezitím byl potrestán za kázeňské prohřešky a dluhy. V roce 1908 na stará kolena odvyprávěl svůj příběh o zatčení prezidenta novinářům, protože o zatčení prezidenta Granta nikdy předtím žádné noviny neinformovaly! Zatčení však bylo ověřeno historiky a archiváři, byť průběh celého zatýkání je popsán pouze právě v článku a rozhovoru s Westem z roku 1908.

Westův příběh se vynořil v amerických médiích díky současným pletkám bývalého prezidenta Donalda Trumpa se zákonem. K tématu si můžete pustit úterní podcast Seznam Zpráv 5:59, kde případ komentuji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz