Hlavní obsah
Lidé a společnost

Prohibice v USA dodnes v některých státech trvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Prohibice, tedy zákaz výroby, prodeje a konzumace alkoholu, skončila v USA 1933. Ale ne tak úplně. Stále existují stovky okresů, kde alkohol neseženete, nebo jen v omezený čas.

Článek

Slavný Jack Daniel’s se vyrábí v Lynchburgu v Tennessee od roku 1866. Jenže mezi roky 1910 a 2018 bylo v okrese, kde se Lynchburg nachází, zakázáno prodávat alkohol. I dnes si v  destilérce můžete Jacka sice okoštovat a nakoupit láhev na památku, ale žádnou párty neočekávejte. Pivo si v rámci okresu můžete objednat pouze k jídlu. Podobných okresů jsou v USA stovky, někde prohibice prostě pokračuje v jiné podobě dodnes.

Tzv. suché státy, kde se nesmí vyrábět, distribuovat a prodávat alkohol, existují v USA od 40. let 19. století, kdy se do prohibice pustil stát Maine. Následně podobné zákazy zavedly i další státy, přičemž se zákazy se roztrhl pytel hlavně na konci 19. století. Ať už z náboženských důvodů nebo kvůli spojení alkoholu s hazardem a prostitucí.

Tlak různých organizací, církví, aktivistů a politiků nakonec přispěl ke schválení 18. dodatku ústavy v roce 1920, který zavedl tzv. prohibici. Její příběh znáte z různých filmů a knih. Co ale možná nevíte je, že v r. 1933, kdy prohibice skončila na federální úrovni, dál pokračovala v řadě států, těch suchých.

Například Kansas prohibici zrušil až po 2. světové válce a Mississippi bylo posledním státem, které až v roce 1966 prohibici zrušilo. Každopádně státy mohou kdykoli prohibici opět zavést a řada z nich nechává na okresech nebo i městech/vesnicích, zda budou chtít být tzv. suché, vlhké, či mokré.

Je to komplikované, ale zjednodušeně lze říct, že 33 států v současnosti umožňuje okresům a městům zakázat prodej (případně i držení a spotřebu) alkoholu. V Kansasu, Tennessee a Mississippi pak musí města aktivně žádat o možnost prodávat alkohol - takový Nashville v Tennessee by dnes bez alkoholu nemohl existovat, protože je jednou z hlavních destinací pro ženské rozlučky se svobodou. Naopak 17 států žádné místní zákazy neumožňuje.

Vlhké okresy a města například povolují prodej piva a vína v supermarketech, ale tvrdý alkohol si v baru nekoupíte. Ale je x variací, záleží podle státu a místa. Ve městě, kde jsem bydlel v Texasu, si člověk musel tvrdý alkohol koupit do sobotního večera, v neděli ani ťuk. Pivo a víno kdykoli krom nedělního dopoledne. Teprve před pár lety se zákony v Texasu začaly rozvolňovat, mnoho míst se mění z vlhkých na mokrá.

Celkově na 18 milionů Američanů žije v suchých okresech. Jde o zhruba 10 % všech amerických okresů. Třeba v Arkansasu je to 34 ze 75 okresů. Kentucky 15 ze 120. Mississippi 12 z 82. Jižní Dakota jen 1, Oglalskou rezervaci, kde se žije nejhůř v USA. Tennessee 5 z 95, Texas 5 z 254 (v roce 1959 to přitom bylo 132).

Aljaška je region, kde se alkohol hodně reguloval už od chvíle, kdy si ji Američané pořídili od Rusů. Od roku 1986 vláda umožnila komunitám zakazovat alkohol. Dnes je na Aljašce okolo 130 okresů a vesnic, kde se alkohol nesmí prodávat, přičemž ve 32 je držení alkoholu trestným činem.

Ještě jednu drobnost k Jižní Karolíně: ta jako poslední stát (v roce 2006) zrušila zákon, přikazující podávání tvrdého alkoholu pouze v objemu malé lahvičky (znáte z letadel, nádražek atd.). Prý to znamenalo, že drinky byly drahé, ale zase dost alkoholické. Alkohol se pro místní vládu jednoduše danil.

Protože je léto, tak vám sem dávám recept na Lynchburgskou limonádu, osvěžující drink s Jackem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz