Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co kdyby se Československo nerozpadlo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: I, the copyright holder of this work, release this work into the public domain. Arz. Wikipedia Commons,

Mělo Československo šanci přežít? Nebo byl jeho rozpad nevyhnutelný? Co by se stalo, kdyby nějakým zázrakem vydrželo?

Článek

Před pár dny jsme si připomínali (spíše, než slavili) výročí vzniku samostatné České republiky. Samozřejmě jako každý rok o tom vlastně skoro nikdo nevěděl, protože všichni berou 1. leden hlavně jako svátek Nového roku. A je to logické. Co by měli Češi slavit? Nezávislost? Od koho? Češi to vnímají tak, že svůj vlastní stát jsme získali už v roce 1918, protože jsme Československo považovali za svůj stát. Rozpad jsme sice akceptovali a velmi rychle si na Českou republiku zvykli, ale nikdy jsme ho příliš nevítali a neslavili. Prostě se to stalo…

Jenže co když ne? Co kdyby se to v letech 1990 – 92 podařilo nějakým zázrakem zachránit? Bylo by to vůbec k něčemu? Udržela by se federace až do současnosti? Pojďme se podívat na naše oblíbené alternativní dějiny a opět si položme kacířskou otázku: „Co by kdyby…“.

Nejdříve se pojďme zamyslet nad tím, jak by se dala federace v roce 1990-91 zachránit? Byla možná nějaká dohoda či referendum? Určitě ano. Obě strany by ale musely ve spoustě bodů ustoupit. Představme si například to, že by Havel inicioval jednání o nové federální ústavě a Čalfa (federální předseda vlády), Pithart (předseda české vlády) a Čarnogurský (předseda slovenské vlády) by došli k nějaké dohodě o malé federální vládě, která by měla pouze společné finance, obranu, zahraničí a například ještě dopravu. Pak samozřejmě společné hranice, azylovou politiku, trh a měnu. Zbytek by měly na starosti jednotlivé členské státy. Existoval by společný prezident s minimem pravomocí a jednokomorové malé federální shromáždění. Společné daně by byly například pouze ty nepřímé (DPH) a jinak daně z příjmů atd. by si každý stát už určoval po svém. Stejně jako sociální politiku, školství, zdravotnictví a většinu zákonů.

Taková dohoda by byla možná. Problém by však spočíval v tom, že by se proti ní v obou státech postavila silná opozice. Češi jako bohatší část federace by nechtěli posílat na Slovensko své peníze bez toho, aby měli nějakou moc určit, co se s nimi bude dít. A pro Slováky by i tento formát federace byl nejspíš málo a chtěli by ještě větší autonomii a kompetence.

Jediná možnost tedy jak tuto novou ústavu prosadit by bylo „ultimativní“ referendum. V obou členských státech by byla položena jasná otázka: Souhlasíte s novou Ústavou a podobou společného československého státu nebo jste proti a tím pádem si přejete vznik dvou plně suverénních států: České republiky a Slovenské republiky? ANO by znamenalo pokračování Československa, a NE jeho rozpad…

Jak by to referendum asi dopadlo? Podle mého názoru by nakonec v České republice drtivá většina společnosti hlasovala pro. Tipuji tak cca 90 %. Složitější by to bylo na Slovensku. Podle skutečných průzkumů chtělo nezávislé Slovensko v roce 1991 pouhých 10-15% slovenské populace. Zbytek si přál pokračování federace, jenom s mnohem širší autonomií. Je tedy otázka, zda by jim tohle stačilo. Určitě by se postavila proti Slovenská národní strana. Naopak by federaci nakonec podpořili Lidovci a zbytek VPN. Klíčová by však byla pozice HZDS a samotného Mečiara. Ten totiž v letech 1990 – 91 byl proti samostatnému Slovensku a dokonce prohlásil, že je to úplný nesmysl. Jenže vytušil náladu ve slovenské veřejnosti a populisticky tak zastával silně nacionalistické tendence. Rozpad federace si však upřímně nepřál. Nejspíš by tak nakonec vyzval Slováky. ať hlasují pro novou ústavu s tím, že až se v budoucnu stane slovenským premiérem, tak se pokusí vyjednat ještě lepší podmínky a větší autonomii. I na Slovensku by tak referendum dopadlo pro zachování federace. Tipuji 60:40.

Československo by tak v roce 1992 přežilo. Jenže co dál? Stalo by se to, co se stalo i v realitě. V České republice by následující volby vyhrála ODS v čele s Klausem, který by prosazoval velkou ekonomickou reformu a transformaci skrz kupónovou privatizaci. Jenže s tím HZDS (která by jistě na Slovensku také vyhrála) zásadně nesouhlasila a spory by pokračovaly. Další problém byla volba prezidenta. Mečiar odmítal pokračování Václava Havla, jenže česká politická scéna by na něm určitě trvala. I kdyby se Havel kandidatury vzdal, tak si neumím představit, jak se česká a slovenská reprezentace shodla na jiném kandidátovi. Možná by tak už tehdy byla prosazena přímá volba. Jenže jak? A jak by se volilo? Slováci by nechtěli, aby je Češi přehlasovali. V roce 1993 by tak pokračovaly hádky o privatizaci a novém prezidentovi (Havlovi totiž končil mandát).

Ale tak dobře. I kdyby se podařilo najít nějakého nového kompromisního kandidáta na Hrad a Mečiar s Klausem se nějak dohodli na ekonomické transformaci, tak by to budoucí problémy nevyřešilo. Mečiar by v čele Slovenska stále tlačil na větší autonomii a nezávislost. V polovině 90. let by přišla ekonomická krize, ze které by Mečiar vinil Čechy, a naopak Češi by z ní vinili Slováky a jejich blokování ekonomických reforem. Nenávist mezi oběma národy by se rok od roku stupňovala. Zatímco okolní státy by procházely transformací a šly by dál, tak Československo by stálo na místě, protože by neustále řešilo své vnitřní národnostní problémy a nebylo by schopno se pohnout dopředu.

Navíc pokud by se Mečiar choval na Slovensku podobně jako ve skutečnosti a postupně by ovládal justici a ničil právní stát, tak by federální Ústavní soud musel nějak zasáhnout. To by však vrazilo další klín mezi oba národy a vyvolalo by to ústavní krizi.

Jsem tak přesvědčen, že někdy okolo roku 1998 by obě politické reprezentace došly k názorů, že není jiná cesta než federaci skutečně rozdělit, protože snaha to zachránit by už všechny po 10 letech unavovala a rozpad by se jevil jako vysvobození a konec trápení.

Do nového tisíciletí by tak nakonec šli Češi a Slováci sami každý za sebe. Zachránit společný stát bylo v 90. letech už nemožné. To že to naši politici rozsekli už v roce 1992, bylo velmi správné rozhodnutí…

Zdroje:

RYCHLÍK. Češi a Slováci ve 20. století: spolupráce a konflikty 1914–1992. Praha: Vyšehrad, 2012.

LUKÁŠ, Roman. Rozdělení Československa: Dvacet let poté. Praha: Mladá fronta, 2013.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz