Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak v roce 2025 začne 3. světová válka - fikce!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Based on File:BlankMap-World.svg, Wikipedia Commons

V posledních měsících vidíme ve všech koutech naší planety eskalaci drobných místních konfliktů: Ukrajina, Izrael, Jemen, Írán, Tchaj-wan, Severní Korea… Může se to najednou zvrtnout a být z toho něco opravdu velkého?

Článek

Vytvořil jsem takovou mojí fikcí o tom, jak by skutečně mohl v roce 2025 vypuknout celosvětový konflikt srovnatelný s 1. a 2. světovou válkou v minulém století. Upozorňuji všechny, že jde skutečně pouze o moji vymyšlenou realitu, která se sice zakládá na reálných skutečnostech ze současného světa a geopolitiky, ale je stále mnohem větší pravděpodobnost, že se nic takového nestane. Takže v klidu.

Začátek fikce

Listopad 2024

Prezidentská kampaň v USA je neuvěřitelně vyhrocená. 5. listopadu se uzavírají volební místnosti a začíná sčítání. Během noci to vypadá na velmi těsný a vyrovnaný souboj. Každou hodinu se mění pravděpodobný vítěz. Trump se brzy ráno prohlašuje za vítěze a vyzve své stoupence, ať zabrání dalšímu ,,ukradení voleb“ při sčítání korespondenčních hlasů. Na ulici propukají násilné střety mezi stoupenci a odpůrci Trumpa. Po dvou dnech sčítání se ukazuje, že tentokrát nakonec bude slavit Trump. Jenže Demokratická strana obviňuje Republikány v klíčových státech, že volby zfalšovali a některým menšinám neumožnili volit. Země je tak v chaosu a rozdělená. Zejména ve velkých městech zvolení Trumpa odmítají. Na ulicích je násilí a musí být povolána i Národní garda. Některé demokratické státy jako Colorado, kde dokonce Trumpa z voleb vyřadily, odmítají akceptovat jeho vítězství. Média jsou v panice a trhy padají… Biden nakonec po pár týdnech porážku uznává.

Leden 2025

Trumpova inaugurace je sice velkolepá, ale většina Demokratické strany, včetně poloviny jejích guvernérů, chybí. Účastní se obrovských proti-trumpovských protestů ve velkých městech. Situaci neuklidňuje ani to, že ihned po nástupu do úřadu rozjíždí Trump obrovské čistky ve vládě. On tomu říká ,,boj proti deep státě“, ale reálně se tím pouze mstí lidem, kteří ho podle jeho názoru podrazili a ,,ukradli“ mu volby v roce 2020. Dostává se do přímého střetu s některými guvernéry (zejména s Kalifornií), která mu děefacto vyhlašuje neposlušnost. Amerika se nachází v největší ústavní krizi od občanské války v 19. století.

Jaro 2025

Spojené státy jsou na pokraji rozpadu. Trump situaci vyostří ještě víc, když se rozhodne provést čistky i v Pentagonu. Na protest tak rezignuje téměř celý Sbor náčelníků. Armáda se ocitá v chaosu. Koncem dubna se v Šanghaji koná summit Ruska, Číny a Íránu. Oficiálně se jedná o běžné ekonomické jednání. Ve skutečnosti se však domlouvají, jak využít chaosu v Americe.

Červen 2025

Od začátku měsíce přibývá útoků pro-íránských šiítských milicí na americké síly v Iráku a Sýrii. Pentagon i CIA jsou však v rozkladu a nijak na to nereagují, stejně jako si nevšímají přesunů čínského loďstva a armády. 6. června, šiítské milice útočí na americkou ambasádu v Baghdádu (3 oběti). 7. června, šiítské milice útočí na americkou základnu v Sýrii (6 obětí). 8. června, šiítské milice v Jemenu útočí na americkou vojenskou loď v Rudém moři (12 mrtvých vojáků).

V tu chvíli si i rozhádaná Amerika uvědomí, že to je moc a volá po reakci. Trump chce situaci využít pro odvedení pozornosti od domácích problémů a se stejně jako v lednu 2020 se rozhodne pro brutální odvetu. 9. června rozkáže rozsáhlé bombardování Íránu, včetně sídla Revolučních gard v Teheránu (dohromady cca 100 mrtvých). Írán to bere jako vyhlášení války a nejvyšší ajatolláh v plamenném projevu zahajuje svatou válku proti ,,americkému satanovi“. Jenže to je všechno teprve začátek…

10. června – Ćínský prezident Si má mimořádný projev, ve kterém oznamuje historickou událost. Po dlouhém čekání nastává definitivní čínské sjednocení. Nařizuje totální vojenskou a obchodní blokádu Tchaj-wanu. Zároveň však říká, že nechce válku ani umírání. Naopak. Nabízí tchaj-wanské vládě možnost jednání o postupném a mírumilovném sjednocení, ve kterém jim slibuje velkou autonomii. Tchaj-wan to však odmítá. Označuje blokádu za akt agrese a zahajuje na čínské lodě palbu. Válka začíná. Japonsko, Jižní Korea a Filipíny mobilizují a posílají své lodě do oblasti. Trump je v šoku a zuří.

11. června – Írán zahajuje masivní bombardování amerických cílů v Iráku, Sýrii a Saúdské Arábii. Zároveň začíná útočit na lodě v Perském zálivu a zahajuje jeho blokádu, což vyžene ceny ropy do historických výšin. Burzy padají. Zároveň Hizballáh z Libanonu a Hamás z Pásma Gazy zahajují masivní útok na Izrael. Ten vyhlašuje výjimečný stav a mobilizaci. Rozhádaná Amerika na tohle není připravená. Trump v panice každou hodinu mění názory. V jednu chvíli požaduje jaderný útok na Čínu a Írán. Za chvilku jim však zase telefonuje a chce jednat. Rozložená americká armáda po čistkách i celý politický systém zatím neví, jak mají reagovat. A to stále není všechno…

12. června – Čínské lodě dokončily blokádu Tchaj.wanu a zahajují bombardování vojenských cílů na ostrově. Připravují se na pozemní operaci. A najednou do toho vstoupí Kim-čong-un s mimořádným projevem, ve kterém podpoří čínskou blokádu a oznámí, že čas ,,americké okupace“ Korejského poloostrova končí a přichází sjednocení. Severokorejské rakety útočí na Jižní Koreu a Japonsko.

13. června – Pentagon a Bílý dům se konečně probírají z šoku a zahajují opravdu masivní raketový a letecký útok na Írán. Během hodiny zničí většinu jejich loďstva. Stejně tak provádí společně s Japonskem a Jižní Koreou útok na KLDR, kde bombardují hlavní město a vojenské základny. Na čínské cíle však Američané stále raději neútočí a snaží se najít diplomatické východisko.

14. června – Putin má mimořádný projev. Oznamuje, že hegemonie USA skončila. V zájmu míru je tak nutné vytvořit nový světový pořádek. Nabízí schůzku mezi Trumpem a Si ve Vladivostoku. Zároveň však obviní pobaltské státy z utlačování místní ruské menšiny a Polsko i Ukrajinu z provokací a snahy přesunout válku do Evropy. Šéf Bílého domu s ním souhlasí a posílá do Moskvy jako svého prostředníka Orbána. Nechce totiž otevřít další frontu v Evropě. Maďarský premiér proto Putinovi nabízí stažení NATO z východní a střední Evropy výměnou za ruskou neutralitu ve válce s Íránem a hlavně Čínou.

NATO a EU se však od Orbánovi cesty distancují. To Trumpa rozzuří a bere to jako zradu. V telefonu řve na polského premiéra Tuska, ať s podmínkami souhlasí, jinak Amerika pro Evropu nehne ani prstem. Tusk to odmítá.

15. června – KLDR shazuje na Jižní Koreu a Japonsko tři malé taktické jaderné bomby a Američané podnikají další masivní bombardování Íránu. Situace se však vyhrocuje zejména u Tchaj-wanu, kde začne čínská loď střílet na americký křižník, který se snaží narušit blokádu ostrova. Umírá 54 Američanů. To je otevřené vyhlášení války. Trump tento incident oznamuje v mimořádném projevu v Kongresu a oficiálně vyhlašuje Číně válku.

16. června – Ruská propaganda v Evropě už několik dnů rozjíždí masivní dezinformační kampaň se zapojením AI a deep fake videí o tom, jak v Pobaltí místní ,,fašistické vlády“ vraždí ruskou menšinu a snaží se zatáhnout Evropu do války.

17. června –Putin má projev, ve kterém oznamuje, že mu bohužel nezbývá nic jiného, než zasáhnout a pomoc ruským utlačovaným bratrům. Zahajuje raketové bombardování Pobaltí, Ukrajiny a Polska. Většina evropských států vyhlašuje mobilizaci. Je aktivován článek 5. Američané sice oficiálně, ústy ministerstva zahraniční, útok odsuzují, ale jinak se odmítají vojensky v Evropě angažovat. Pentagon z oblasti naopak stahuje vojenské síly na boj v Jihovýchodní Asii, kde se na plno rozjíždí válka mezi Čínou, Tchaj-wanem, Japonskem, Jižní Koreou, KLDR a USA. Zároveň se připravuje pozemní invaze do KLDR a Íránu. Plus na pomoc Izraeli, který je těsně před kolapsem. Na boj s Ruskem už jim prostě nezbývají kapacity.

Evropa je na to sama. Francie, Německo a Itálie se pořád pokouší vyřešit situaci diplomatickou cestou. Macron se marně snaží dovolat Putinovi a Británie nemá ještě po volbách na jaře 2025 sestavenou vládu. Maďarsko a Slovensko vyhlašují neutralitu.

18. června – generální tajemník OSN prohlásil, že svět se bohužel ocitl ve 3. světové válce…

Ano, jedná se pouze o fikci a výmysl. Ale není to bohužel zase tak daleko od pravdy…

...

Pokud vás tento článek zaujal, tak budu rád, když ho pošlete svým přátelům nebo ho budete sdílet na sociálních sítích. A pokud nechcete, aby vám utekly další moje články o historii, politice nebo další fikce na podobná témata, tak budu rád, když budete sledovat můj profil. Děkuji a hezký den!

Zdroje:

Odborný rozbor od geopolitického a vojeského analytika Cyruse Jansena https://www.youtube.com/watch?v=twjoog5iSrQ

+ moje fantazie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz