Hlavní obsah
Názory a úvahy

Návod pro Babiše: Co je a co není totalita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Andrej Babiš

Po dlouhé době mě zase zvedl ze židle nás expremiér a vůdce opozice legendární Andrej Babiš. Jeho výlevy a hysteráky už mě ani tolik nepřekvapují, ale teď to zase podle pořádně přehnal.

Článek

Prohlásil totiž, že je u nás nová totalita (a nebylo to poprvé). Když pominu, že to říká člověk, který v komunistické diktatuře vystudoval, udělal kariéru a pracoval pro zločineckou státní tajnou bezpečnost, tak jednoduše plácá úplný nesmysly. A není sám. Tuhle rétoriku si u nás v poslední době oblíbilo víc lidí, kteří na náměstích nebo na sociálních sítí řvou, jak se vrátila 50. léta, cenzura, politické procesy atd. Současnou policii dokonce nazývají gestapem…

Jako okej. Každý má právo ze sebe dělat blbec a může plácat různé blbosti. Normálně bych se tomu i zasmál, ale tyhle řeči uráží skutečné oběti totalitních režimů.

Takže malý návod a lekce z historie. Co je a co není totalita:

1. Totalita není když vedení sněmovny umožní 6 hodin na plénu nadávat na vládu a až potom si řečníkovi dovolí trochu omezit dobu vystupování. Totalita naopak je to, když vláda rozpustí parlament, zakáže opoziční politickou stranu, nedovolí svoji veřejnou kritiku a oponenty zavře do vězení nebo rovnou popraví.

2. Totalita není když si můžete kdykoliv libovolně uspořádat demonstraci (klidně i před Úřadem vlády) a nadávat tam na vládu a premiéra jak chcete. Totalita naopak je to, když vám režim zakáže politická shromáždění a pokud je přeci jenom uspořádáte, tak vás policie brutálně rozežene, pozatýká nebo postřílí.

3. Totalita není to, když vás stát obviní z toho, že někomu vyhrožujete smrtí nebo úmyslně šíříte lží, které mohou někoho ohrozit. To je velmi správně zakázáno zákonem v každé zemi. Na to má stát legitimní právo, ale přesto tento člověk má následně právo na obhájce, spravedlivý soud, odvolání a je souzen na svobodě. Totalita naopak je, když vám za jakoukoliv kritiku vlády nebo režimu hrozí ztráta zaměstnání, vězení či poprava. Žádný spravedlivý soud s obhájcem se nekoná, ale naopak totalitní policie vás mučením nebo vydíráním přinutí k doznání…

4. Cenzura neznamená, když vám sociální sítě nebo stát zakáží šířit prokazatelnou lež, nacistickou ideologii či hájit genocidu a válečné zločiny. Cenzura naopak znamená, když stát přímo zakazuje některá media nebo politické postoje a novináře by zatýkat nebo rovnou zabíjel. Nic takového se tu neděje…

...

Když to shrnu. Žijeme v demokratickém státě. Žádná totalita u nás není. Ta u nás byla v minulém století, kdy gestapo nebo komunistická tajná policie skutečně zabíjela a terorizovala naše občany. Každý kdo se postavil na odpor byl tvrdě potrestán. Tyto lidi svým výrokem Babiš a jemu podobní uráží, protože tím relativizují jejich oběť.

Každý může mít k vládě tisíce výhrad a může ji klidně nenávidět. Ale prostě u nás žádná totalita ani cenzura nejsou. Lidé si mohou psát co chtějí, demonstrovat kde a kdy chtějí a kritizovat všechno do aleluja… A tak je to správně!

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-babis-ve-snemovne-urazel-politiky-ministra-oznacil-za-nulu-a-parazita-40442818

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-dvorak-skutecnou-totalitu-babis-nezazil-protoze-byl-vzornym-komunistou-v-maroku-40442821

POPPER: Otevřená společnost a její nepřátelé

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz