Hlavní obsah
Aktuální dění

Okamura říká, že Rusko nejde porazit. Historie s ním nesouhlasí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Jakub Plíhal, Aktuálně

Včera mě zaujal výrok Tomia Okamury v poslanecké sněmovně, že Rusko prý nejde nikdy porazit.

Článek

Je to samozřejmě jeho další blbost a neznalost, ale tenhle názor je u veřejnosti bohužel dost rozšířený. Rusko je největší země na světě s jadernou zbraní. Je tak prý neporazitelné. Historie však říká něco jiného. Naopak zjistíme, že Rusko většinu všech svých válek prohrálo. Podívejme se jen na minulé století…

Rusko - japonská válka (1905) - Drtivá ruská porážka, jejímž následkem vypukla v Rusku první velká revoluce, která téměř svrhla cara.

První světová válka (1914-17) - Po třech letech tvrdých bojů s Německem a Rakouskem utržili Rusové několik těžkých porážek (např. bitva u Tannenbergu). Hlavně se však totálně vyčerpali ekonomicky. Nastal hlad, revoluce, chaos a rozpad země.

Rusko - lotyšská válka (1920-21) - Rusové se snažili opět získat kontrolu nad ztraceným Pobaltím. Lotyši (za podpory Poláků) je však na hlavu porazili a bolševické Rusko se dokonce v Rižském míru zavázalo Lotyšsku platit reparace (což nedodrželi). Stejně tak dostali nařezáno i od Estonců.

Rusko - polská válka (1920-21) - I nad Polskem chtělo Rusko obnovit svojí vládu. Přitáhli až k Varšavě, kde utržili tvrdou porážku v bitvě na Visle a nakonec byli úplně zahnáni pryč.

Zimní válka (1939-40) - Po vypuknutí 2. světové války se Stalin pokusil získat opět kontrolu nad ztraceným finským územím. Jenže po katastrofálních ztrátách během zimy byl nakonec nucen s Finskem vyjednávat, nechat jim nezávislost a získal tak jen malé územní zisky (Karélii a část Rybářského ostrova). Jeho hlavní cil však selhal.

Blokáda Berlína (1949) - Po vypuknutí Studené války se Stalin snažil pod svojí nadvládu sjednotit Berlín a zahájil tak blokádu zápádní části města. Aemričané a jeho spojenci však vytvořil obří letecký most a ruská snaha tak nevyšla. Západní Berlín se udržel a Stalin to po pár měsících vzdal.

Válka v Afghánistánu (1979-88) - Během invaze do Afghánistánu se Rusové snažili 10 let tuto zemi ovládnout. Po velkých ztrátách a hlavě úplném ekonomickém kolapsu nakonec Moskvě nezbylo nic jiného, než se stáhnout.

Válka v Čečensku (1994) - Po rozpadu SSSR vypukl chaos i ve zbývajícím Rusku. Několik národů na Kavkazu se pokusilo odtrhnout. Rusové poslali do Čečenska armádu, avšak po krvavých porážkách se Rusové v roce 1994 rozhodli, že na to kašlou a z oblasti utekli, čímž defacto uznali prohru a nezávislost této malé země…

...

Tohle je jenom malý výčet ruských porážek za posledních 118 let. Kdybychom šli dál a hlouběji, tak jich najdeme ještě mnohem vic. Okamura se tak jako obvykle plete. Rusko jde porazit. A dokonce statisticky je to velmi pravděpodobné…

Zdroje:

Vladislav Moulis: Běsové ruské revoluce, 2002

JELÍNEK, Milan. Rusko-japonská válka: Port Artur 1904-1905: Zánik eskadry, pád pevnosti. Třebíč: Akcent, 2012.

ZAMOYSKI, Adam. Varšava 1920. Leninovo neúspěšné dobývání Evropy. Praha: Academia, 2023.

FEIFER, Gregory, Velký hazard. Sovětská válka v Afghánistánu. Praha: Slovart 2009

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_v%C3%A1lek_se_zapojen%C3%ADm_Ruska

https://ukrainer.net/ruske-valky/

https://now.tufts.edu/2022/03/31/long-history-russia-and-war

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz