Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ruská propaganda aneb jak se stokrát opakovaná lež stává pravdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kreml, Wikimedia Commons

Ruská propaganda už dva roky masivně šíří tři velké lži, kterými se snaží obhájit svoji agresi.

Článek

Když vypukla válka na Ukrajině, tak drtivá většina českého národa stála na straně napadených Ukrajinců. Obhajoba ruské agrese se dokonce tehdy i krátce trestala. Ruské propagandě se však podařila bravurní věc. Během dvou let pořád dokolečka opakuje cca tři velké lži, které se však nakonec pro velkou část české populace staly pravdou.

Podařilo se jim totiž otočit role oběti a agresora. Nikdo totiž nikdy nepodporuje útočníka. Jedna z hlavních politických a historických pouček zní, že každý válka je obranná. Všechny válčící strany vždycky tvrdí, že se pouze brání. Nikdy nevystoupí nějaký prezident s tím, že zaútočí na jiný stát, aby mu sebral území. Vždycky se jedná buď o obranu, prevenci nebo ochranu nějakých obyvatel.

Já hodně sleduji dezinfo scénu i proruské kanály a zkusím vám napsat tři hlavní body, na kterých ruská propaganda stojí a už dva roky je masivně šíří po českém internetu.

Na Ukrajině vládnou fašisté a Banderovci, kteří spolupracovali s nacistickým Německem

V řetězových emailech se stále šíří fotky, jak ukrajinští vojáci mají na sobě svastiky, jak uctívají Banderu, jak hajlují a vyjadřují podporu nacistickému Německu. Rusové se tak snaží dát lidem do hlavy, že celá Ukrajina je prolezlá nacisty, kteří se v roce 2014 dostali nelegálně k moci a zavedli tam fašistický režim. Proto Rusko zahájilo invazi, protože vlastně jdou pomoc slušnému ukrajinskému lidu se této fašistické junty zbavit.

Jaká je pravda? Samozřejmě je to blbost. Většina těch zmíněných fotek, jsou fotomontáže, některé vyrobené AI. Je však pravda, že pár záběrů ukrajinských vojáků s hákovými kříži je reálných. Co to však dokazuje? Je z toho důvodu Ukrajina fašistický stát? Není. V každé zemi se najde pár stovek pomatenců a neonacistů, kteří prostě milují Hitlera (včetně ČR) a většinou se tito lidé motají kolem armády, protože prostě milují zbraně a násilí. Ukrajina má 40-50 milionu obyvatel. Je tak přirozené, že se najdou i tam. Nedokazuje to však vůbec nic. Naopak silně nacionalistické ukrajinské strany, jako například Pravý sektor nebo hnutí Svoboda, ve volbách v roce 2014 i 2019 totálně propadly. Dohromady dostaly cca 7-10%. Samotný Pravý sektor získal v roce 2014 pouhých 1,8% a v roce 2019 nekandidoval vůbec. To Kotleba, který se otevřeně hlásí ke Slovenskému fašistickému štátu, dostal v jedněch slovenských volbách mnohem víc, a dokonce vyhrál přímé volby na župana. Dělá to ze Slovenska fašistický stát? Ne.

Banderovci je ruská propaganda úplně posedlá. V emailech pořád jedou připomínky jejich zločinů, ke kterým je následně přiložen obrázek, jak je současný režim na Ukrajině uctívá. Zase je to složitější. Ruská propaganda se snaží lidem vsugerovat, že Ukrajinci jsou vlastně nacisté, kteří spolupracovali s Hitlerem. Jaká je pravda? Ano, Ukrajinci skutečně v roce 1941 německou armádu vítali. Proč? Protože o 10 let dříve tam Stalin vyvolal umělý hladomor, ve kterém umřelo 5-7 milionu Ukrajinců a dalších statisíce odvezl do koncentračních pracovních táboru na Sibiř (hlavně stavět Bělomořsko - baltský kanál, kde většina z nich zemřela). Nikdo se jim tak nemůže divit, že sovětský režim úplně nemilovali a spojili by se proti němu i s ďáblem, jen aby se ho zbavili. Nacistické Německo tak brali jako menší zlo. Logicky.

Jinak UPA samozřejmě byla zločinecká organizace, která je v letech 1938–1955 odpovědná za cca 100 tisíc nevinných životů. Na druhou stranu Banderovci bojovali za nezávislou Ukrajinu proti mnohem horším Sovětům, proto chápu, že jistá sympatie k nim na Ukrajině existuje. V Británii je také nostalgie po koloniální říši, která má na svědomí statisíce mrtvých a koncentrační tábory. Dělá to z nich fašistickou zemi? Ne. Nehledě na to, že Banderovci povraždili 100 tisíc osob za 17 let. Putin je zodpovědný za půl milionu mrtvých za dva rok. Oproti němu jsou Banderovci žabaři.

A nakonec k Banderovi. To sice nebyl žádný světec, ale s těmi největšími masakry v roce 1943 ve Volyni už neměl nic společného, protože seděl v německém nacistickém táboře, kam ho Hitler zavřel, když chtěl vyhlásit samostatnou Ukrajinu.

Ukrajinci vraždili v letech 2014–2022 ruskou menšinu na Donbase

Tohle to je další velká ruská lež, která se jim daří úspěšně šířit. Žádná ukrajinská genocida ruského obyvatelstva v Doněcké a Luhanské oblasti neprobíhala. Vyšetřovala to i komise OBSE (kde byli i ruští zástupci) a nic takového se nezjistilo.

Válka na Donbase začala v dubnu 2014, když Rusko poslalo do Doněcku, Luhansku a Slavjansku tzv. vojáky na dovolené spolu s Wágnerovci, kteří tam obsadili místní úřady. Ukrajina udělalo to, co by udělal každý stát na světě, poslal tam armádu, aby obnovila pořádek a vypukly boje. Odpovědnost nese Moskva.

A ano, v letech 2014–22 tam umřelo cca 15 tisíc osob. Nejednalo se však o žádnou ukrajinskou genocidu. Naopak. Většina z těchto obětí byli vojáci ukrajinské armády, kteří umřeli v boji s ruskými okupanty.

NATO porušilo slib, že se nebude rozšiřovat a provokuje ruského medvěda

Další velká ruská lež a mýtus. Podle ruské propagandy měl Západ v roce 1990 slíbil Gorbačovovi, že se nebude rozšiřovat na východ k jeho hranicím. Nic takového není pravda. Němečtí historici si dali tu práci a hledali, jestli se o tom skutečně někde reálně aspoň mluvilo nebo jednalo. Nenašli nic. Existuje pouze jeden dokument z léta 1990, kde byl v návrhu na programu jednání o sjednocení Německa přidám krátký bod: ,,Garance nerozšiřování NATO do východní Evropy“. K finálnímu jednání se to však nikdy nedostalo a žádná smlouva ani veřejný slib, který by zakazoval NATO se rozšířit o další země, neexistuje.

Naopak. Jedním z důležitých článku Severoatlantické aliance je princip tzv. otevřených dveří. To znamená, že každý stát který splní podmínky pro vstup, má právo ke členství. Tento princip fungoval i v 90. letech, kdy se dokonce do roku 1995 uvažovalo, že by v budoucnu mohlo do NATO vstoupit i samotné Rusko.

...

Tyto tři teze ruské propagandy se opakují pořád dokola a jsou masivně šířeny českou veřejností. Pokud pak lidé těmto ruským lžím uvěří, tak není divu, že následně více sympatizují s ruskou stranou, protože pokud by to skutečně byla pravda a NATO by se rozšiřovalo proti nějaké plnohodnotně uzavřené dohodě o neutralitě východní a střední Evropy, pokud by se skutečně na Ukrajině dostali k moci nacisté a nějaké fašistická militantní klika, která by následně začalo systematicky perzekuovat, utlačovat a zabíjet ruskou menšinu, tak potom by ruská invaze byla skutečně legitimní a správná věc, na kterou by měl Putin právo. A já bych ji podporoval také. Jenže ona to pravda není. Rusko prostě chce dobýt ukrajinské území, obnovit v nějaké formě hranice Sovětského svazu a získat zpět vliv ve východní a střední Evropě. To je jeho cíl. Aby však světovou veřejnost dostal na svoji stranu, tak pořád dokola lže o ukrajinských nacistech, Banderovcích, genocidě a slibu nerozšiřování NATO. O tom to celé je…

...

Pokud se vám článek líbil, začněte prosím sledovat můj profil, ať vám neutečou další díly. A pokud s něčím nesouhlasíte nebo si myslíte, že nemám pravdu, tak to klidně napište do komentářů…

Děkuji a hezký den :)

Zdroje:

ŘEPA, Tomáš. Banderovci - politické souvislosti, následky zneužití tématu komunistickou propagandou, návaznost na hybridní konflikt v současnosti. 1. vyd. Praha 2019.

KUNDRA, Ondřej. Putinovi agenti: jak ruští špioni kradou naše tajemství. 1. vydání. Brno: BizBooks, 2016.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz