Hlavní obsah
Lidé a společnost

Varšavské povstání a Stalinova zrada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: wikipedie

Varšavské povstání 1944

Před 79 lety, 1. srpna 1944 vypuklo velké polské povstání ve Varšavě proti německé okupaci. Paradoxně však vzpoura byla zaměřena hlavně proti Sovětům. Dává to smysl?

Článek

Pro polský národ bylo nacistické Německo a sovětské Rusko na stejné úrovni. A není se čemu divit. V roce 1939 jejich zemi napadl Hitler se Stalinem společně a následně si ji spolu rozdělili. Sověti pak v Katyni povraždili přes 20 tisíc polských důstojníků a inteligence.
Když se proto v roce 1944 blížil konec války a Sověti zatlačovali Němce na západ, tak to Poláci nevnímali jako osvobozování (na rozdíl třeba od nás), ale pouze jako náhradu jedné okupace jinou.

V Polsku se už od roku 1939 tvořil velmi silný odboj a partyzánské hnutí. Jmenovalo se Zemská armáda a v roce 1944 měla statisíce členů. Postupně vytvořila jakýsi paralelní podzemní stát, jehož úkolem a cílem bylo zbavit Polsko německé i sovětské okupace.
V létě 1944 se Sovětům podařila velká protiofenziva (operace Bagration) a Rudá armáda se dostala až k Varšavě. Poláci si uvědomili, že musí jednat. Pokud se nechtějí po válce stát vazalem Moskvy, musí se od Němců osvobodit sami a Rudou armádu u sebe přivítat z pozice pána ve vlastním domě. Zemská armáda se tak rozhodla pro konečné povstání.
1. srpna v 17:00 to vypuklo. Bohužel Němci se o něm dozvěděli o pár hodin dříve a dokázali se na něj připravit. Přesto Poláci bojovali urputně. Několik týdnů se jim podařilo ovládnout a udržet pár varšavských čtvrtí včetně koncentračního tábora, který se ve městě nacházel.
Bez pomoci z vnějšku však povstalci neměli šanci. Rudá armáda byla jen pár km vedle a kdyby jim pomohla, tak do pár dnů jsou Němci poraženi. Stalin (a nutno přiznat, že i někteří současníci včetně expertů) tvrdil, že jeho armáda je vyčerpaná a není schopná Varšavě pomoc. Až po velkém tlaku Británie a USA začali povstalce omezeně letecky zásobovat. To už vsak bylo pozdě.

V říjnu 1944 bylo polské povstání potlačeno. Během bojů zemřelo přes 120 tisíc Poláků. Hitler nařídil Varšavu srovnat se zemí. 700 tisíc obyvatel bylo vyhnáno. Zemská armáda skončila úplně zdecimována.

A to přesně hrálo Stalinovi do karet. Proto podle mě polskému povstání nepomohl. Chtěl, aby nacisti odvedli černou práci za něj. Mladá polská generace a inteligence, která se do povstání zapojila, byla zlikvidována a v Polsku už nezbyl nikdo, kdo by se mu postavil.
V lednu 1945 vstoupila Rudá armáda do zničené Varšavy a z celého Polska vytvořili Rusové svůj vazalský okupovaný stát. Až do roku 1989.

Zdroje:

DAVIES, Norman. Boj o Varšavu. Povstání Poláků proti nacistům 1944. Praha: Prostor, 2005.

https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/stalo-se/vypuklo-varsavske-povstani-polakum-nikdo-na-pomoc-neprisel

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz