Hlavní obsah

Budu chodit nakupovat do českých obchodů, ale…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ale až ze mě přestanou dělat pemanentně hlupáka. Tohle mě fakt uráží. Nebo mi přestanou nutit zboží za normální cenu „s kartičkou“ a bez kartičky nebude dvakrát dražší za zcela nesmyslnou cenu.

Článek

Právě se mi vrátila žena z nejmenovaného, ale dobře zabydleného řetězce, který jsme ještě relativně hojně nedávno navštěvovali. „Tak už to začalo i tam,“ řekla, povídám: „Co?“. "No přece „kartičky a aplikace a dvojí ceny,“ odvětila naštvaně. České ceny potravin, věčné téma, vyrostly za poslední dobu do nebeských výšin a ti, kteří nemohou jezdit za hranice, protože to mají daleko, mají smůlu. Musí kupovat za draho nebo si pořídit kartičky a aplikace. Které z nich dělají ovce, které pak, chtějí-li nakoupit solidně, musí nakoupit vždy v tom daném jednom obchodu. My, co to máme za hranice blíže, my konkrétně do Polska, máme výhodu. Víme, že za slušné peníze lze koupit slušné potraviny a že tzv. „akční“ ceny u nás jsou stále mnohdy vyšší, než „normální ceny tam“. Ano, je tam nižší nebo žádná DPH, dokonce i ty kartičky a aplikace tam mají, ovšem nedělají tam z nás pitomce. Třeba tím, že napíší dvojnásobnou cenu a pak „jako“ 50 % sníží. Nesnaží se jim tvrdit, že psí granule, které nedávno stály v „plné palbě“ 350 CZK a v akci 290 CZK, dnes v „plné palbě“ stojí 840 a v akci 480. Pokud můžu hovězí maso kdykoliv v PL koupit za normální cenu okolo 150 CZK, nevím, proč bych se měl „lepit“ na „akci“ u nás za 250.

Už to ale není jen o cenách, je to hlavně o kvalitě toho zboží. A neustále čekám, kdy se, za ty naše peníze, přesune i k nám. Pokud mám platit víc, chci dobrou potravinu. Místo toho můžu koupit za vůči nedávnu dvojnásobně ceny tak dvojnásobné šizení. Sirup s 1 % ovocné šťávy? Oplatku sice s jakousi certifikací o záchraně pralesa, ale složenou z cukru, mouku a palmového tuku, ovoněnou aromatem? Vodnaté nebo tuhé maso? Nanuky z nich „kape“ voda místo smetany, které jsou sladké jako cecek a stále menší? Minerálky, kde je jedno, co je na obalu, protože vždy to je "voda, cukr, příchuť, aroma"? Marmelády s obrázky různého ovoce, jejichž základní složkou je ale vždy „jablko a cukr“, protože je levné a velkého ovoce z velkého obrázku je tam tak, když je dobře, 10 procent? Nejdřív zmrzlé a pak rozpékané pečivo, které je na druhý den gumové? Děkuji nechci.

Dlouho jsme odolávali a smáli se „sociálním případům“, co jezdily do zahraničí už dříve, pak jsme jeli na průzkum a nestačili jsme se divit, nejdřív cenám a pak i složení těch výrobků. Už nenakupujeme u nás a stále se nám vyplatí na velký nákup dojet těch 60 km (jedna cesta), protože i tak šetříme a dostaneme úplně jiné, lepší zboží. Které chutná, není plné náhražek (i když samozřejmě i tam je třeba číst složení), palmotuků a jiných „vychytávek“ a šididel, která jsou nazývána „českou chutí“. Řekli jsme jasné „ne“ této české chuti a pokusům dělat z nás hlupáky tím, že ještě větší šmejdy dostaneme za ještě větší ceny, pokud nemáme apku nebo kartičku. A i kdyby u nás ceny šly dolů, budu dále pečlivě číst složení a vrátím se do českých obchodů až tehdy, když to bude složení hodné potravin. Zatím to jsou průmyslové směsi všeho, co zbylo nebo je toho za levně hodně.

Protože polské farmářské kuře je šťavnaté, žluťoučké a má zcela jinou chuť než to naše, stojí přitom jako to naše „akční“, bílé a gumové. Protože polské džusy jsou 100% a levné, ne jako ty naše „nektary“ (těm odpovídá polská cena za 100% džusy). Protože polské jogurty a to i v bio neobsahují škrob, nejsou tak sladké a stojí polovic. Protože uzeniny a salámy obsahují vždy přes 90 % masa. Protože mají úžasnou nakládanou zeleninu, paštiky…

Jo, pro škarohlídy a posměváčky - ještě mi nikdy za celou dobu nebylo z polských potravin špatně. Musíte je ale jíst rychleji, když je otevřete, protože nejsou plné konzervantů a dalších šmakulád, takže nevydrží tak dlouho :-). Ale to je příjemný bonus, ne?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz