Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vtipné nástrahy češtiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Pracuju jako překladatel z němčiny do češtiny. Občas se vyskytne zcela neočekávaná souvislost a vyjde velmi vtipně. O jednu takovou se s vámi musím podělit, protože je prostě excelentní.

Článek

Dnes mi přišel text, který bude na internetových stránkách jedné německé společnosti, která podniká u nás a podle textu bude shánět zaměstnance. Mezi vlastními lidmi, na doporučení a za odměnu. Takže aplikaci využívají zaměstnanci stávající, aby přivedli - doporučili nové kolegy. Text je plný vzletných slov o budoucnosti, vizi, odpovědnosti nebo jistotě v současných dnech plných nejistot a turbulencí.

Jak tak čtu, co mi vlastně přišlo, došel jsem k větě, že požadovaný údaj pro registraci lze nalézt na zaměstnanecké kartě. Jako výraz pro tuto kartu je uveden Stempelkarte. Zkuste si najít hovorový výraz pro toto slovo v češtině. Je to veselé a vesele to ilustruje, jaké platy u nás bereme. Hledaným hovorovým výrazem je totiž „žebračenka“. Vlastně mají pravdu i v nepřeneseném slova smyslu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz