Hlavní obsah
Finance

Podnikatel, který přijímá hotovost, krade?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Seznam.cz

Nic mě nenakrklo tak, jako vyjádření z nadpisu mého článku. Už zase. Už zase je to tady. Podnikatelé kradou, živnostníci krátí daně, všichni jsou zloději. To snad už přesahuje všechny meze slušnosti a respektu. Tentokrát přestřelily odbory.

Článek

Skutečně mě nebaví léta poslouchat, že jsem zloděj a že kradu. Čím jsem si to zasloužil? Jsem totiž OSVČ. Stejně jako tisíce dalších OSVČ, kteří pracují ve dne v noci, shánějí si sami práci, vše si administrují, překonávají účetní a jiné klacky, které jim stát neustále hází pod nohy. Nemají ani placenou dovolenou, ani běžnou placenou nemocenskou ani benefity, kterých si užívají zaměstnanci. Ti zaměstnanci, které na veřejnosti zastupují odbory. Viz rozhovor Marie Bastlové.

Že si odbory pletou už delší dobu století, je více než jasné. Že „hrají“ na třídní boj, je také jasné. Rozdělují totiž společnost, stejně jako to dělal prezident Zeman, premiér Babiš a momentálně (kromě odborů) i lidé, kteří provozují demonstrace na Václaváku. My jsme ti dobří a vy ostatní špatní, jste ovce, kradete… doplň, co chceš. Ano, šetřit se má, ale našich výhod se nedotýkejte. Jinak stávka. Ano, benefity pro zaměstnance a další výhody, o nichž se ostatním a zejména živnostníkům ani zdálky nesní. Všecky nechat, šetřit se musí, ale ne u mě, jinak stávka, bububu.

Všichni tito lidé, které jsem výše jmenoval, mají jedno společně. Jsou sobečtí, nemají respekt k jiným, neumí uznat, že i jiní mohou mít pravdu.

A teď se vrátíme k nadpisu článku. Proč by podnikatel, který přijímá hotovost, měl být automaticky považován za někoho, kdo krade, nebo se o to aspoň pokouší či se na to chystá? Copak hotové peníze nejsou legálním platidlem? Copak je tak těžké říct, ano, dejte mi doklad? Říct si o doklad není nic těžkého. Ale pro odboráře je to asi těžší, než bezmyšlenkovitě a bez znalosti daného člověka říct jednoduše, že podnikatel, který přijímá hotovost, krade. Daný odborář tak uráží spoustu a řekl bych, že většinu podnikatelů, kteří pracují poctivě. Je to nechutné a je to to samé, jako kdybych řekl, že zaměstnanci se v práci ulívají, jakmile se jim nechce, jsou na nemocenskou atd. Taky to není pravda a určitě by se jim to takto generálně nelíbilo.

Zkuste si, milé odbory zamést před vlastním prahem a vystupovat na úrovní hodné 21. století, místo abyste oživovaly „třídní boje“ století dávno minulého. Pokud se chceme zbavit státních dluhů, musíme začít u sebe a musíme spolu začít mluvit. Jako dospělí lidé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz