Hlavní obsah

ÚSTR ze sebe dělá komického idiota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Britské listy

Jak pražský „vědecký“ ústav vyhodil mezinárodní hvězdu mezi historiky

Článek

Je to mezinárodní ostuda.

ÚSTR rozesílá všem signatářům petice protestující proti vyhození Muriel Blaive z  Ústavu pro studium totalitních (sic!) režimů (vědí už předem, co je totalitní, i když to teprve mají studovat) komický dopis. V něm mimochodem většinou označují historičku jako „paní Muriel Blaive“, přestože má doktorský titul PhD. Doktorské tituly se přece ve středoevropském kontextu a v akademickém kontextu uvádějí vždycky. Že by ÚSTR proměnil dr. Blaive v „paní“ (čti: "žena v domácnosti") záměrně?Dopis byl zřejmě do angličtiny přeložen automaticky, protože angličtina prohlášení je divná.  Posuďte sami:

"Vážený pane/paní,

jako signatář(ka) otevřeného dopisu na podporu Muriel Blaive prosím vizte níže tiskové prohlášení Ústavu pro studium totalitních režimů ohledně propuštění paní Muriel Blaive. Sdělovací prostředky slyšely zavádějící informace a falešné výroky o paní Blaive, které bychom rádi opravili.

Databáze Bibliografie Historie českých zemí, Ústav historie Akademie věd, ukazuje, že během jejího zaměstnání v Ústavu v letech 2014-2022 vydala dr. Muriel Blaive jedinou kolektivní monografii jako editor, v níž měla jednu studii. V  rámci 14 skórovaných výsledků v Informačním systému výzkumu, vývoje a  inovací Ústavu, dr. Muriel Blaive vydala šest skórovaných výsledků. Během jejího zaměstnání v Ústavu pro studium totalitních režimů od roku 2014 do r. 2022, dr. Muriel Blaive nevydala žádnou studii, žádný článek ani recenzi v periodikách Paměť a historie a Securitas Imperii.

Úsdtav pro studium totalitních režimů pod vedením současného vedení vždy jednal jako zaměstnavatel plně v rámci svých právních pravomocí a podle právních předpisů.

S pozdravem

Mezinárodně se mezitím také zesměšnil Jan Jandourek, který blábol z ÚSTRU nekriticky převzal pro svůj článek v Týdeníku Fórum. Komicky se Jandourek ve svém článku pozastavuje i nad tím, že většině renomovaných historiků vadí, že instituce, tedy ÚSTR, má směšně v názvu své instituce už to, co má o  zmíněných režimech teprve studovat a zjišťovat. To přece ne, totalita je projednou totalita. O tom se diskutovat nebude. Příliš mnoho lidí si na tom vybudovalo dobrou kariéru.

V článku v němž Muriel Blaive píše o tom, jak ji vyhodili z ÚSTRu, dokládá informace o tom, že má největší mezinárodní publikační činnost ze všech pracovníků ÚSTRu a pan ředitel Kudrna (obviněný z  plagiátorství) a někteří další pracovníci ÚSTRU nemají v mezinárodních databázích vůbec žádné publikace. Tyto informace s drzostí sobě vlastní označuje tiskové prohlášení ÚSTRu za „zavádějící“.

Ředitel ÚSTR se rozhodl stanovit úroveň podle toho, kdo dočůrá nejdál a nejvýše, ale zjevně neví, jak se dělá bibliografická rešerše. Kdyby to uměl, viděl by, že mám, pokud se nemýlím, 152 publikací. Níže je jejich kompletní seznam.Mimochodem, raději bych měla v součtu deset publikací, než abych byla svými kolegy usvědčena z plagiátorství - jako pan Kudrna.

Poznámka: Tři kolegové zmínění ve zprávě USTR mají možná „desítky publikací“, ale pořád mají nulu bodů na jediném místě, kde je to důležité, tj. na Web of Science.

V původní verzi tohoto článku, vydaného na Britských listech, najdete seznam publikací Muriel Blaive. Obsahuje více než dvanáct stránek tištěného textu.

Potud tedy „nepublikační činnost“ ženy v  domácnosti Muriel Blaive (všude jinde známé jako renomované francouzské historičky).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz