Hlavní obsah
Prezidentské volby

Prezidentské volby 2023 - Jak si ověřit kandidáta a odkud čerpat informace?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: René Volfík

Trojice s největší podporou v průzkumu Medianu k prezidentským volbám, zleva Petr Pavel, Andrej Babiš a Danuše Nerudová.

Přesně za dvanáct dní se otevřou volební místnosti a my… A my stále ještě nevíme, koho máme volit. Jak si rychle a kvalitě vybrat kandidáta, zjistit o něm co nejvíc a nenechat se zmást fabulacemi?

Článek

Zásadní otázkou každých voleb je: „Koho mám volit?“ Většina z nás není schopna si najít kandidáta přesně podle svého gusta a málo kdo má čas bedlivě prostudovat všechny kandidáty, ze kterých si vybere toho správného. Jedinou možností, která nám zbývá, je přebírat informace odjinud.

Pokud chodíme do práce, nemáme čas pečlivě sledovat, kde se co „šustne“ a okamžitě ověřovat vše, co čteme. Většinou nechceme ztrácet čas posloucháním dlouhých diskuzí a rozhovorů, které trvají hodiny, i když víme, že jsou důležité. Kvůli informačnímu přesycení a určitému stupni pohodlnosti, rezignujeme a sem tam se mrkneme na: televizní zpravodajství, bulvár, náš oblíbený informační web či sociální sítě. Vše si necháváme nosit od jiných na zlatých podnosech a vybíráme, co se nám líbí. Toto chce ovšem velkou důvěru v lidi, kteří nám informace zpracovávají a připravují.

Vznikají tak mezery pro zasmrádlé novinářské kachny, přisolené domněnky, dusivé fake news a hnusnou oblohu v podobě dezinformací. Některé šíří sami političtí kandidáti ve snaze uškodit protivníkovi. Jiné píší za peníze tzv. trollí farmy (placená entita určená k psaní hoaxů a falešných zpráv často využívaná k hybridní válce) nebo je také vytváří lidé, kteří slepě kopírují dezinformace přesvědčení o tom, že všichni jsou zkompromitovaní, uplácení a lžou. Že vše, co nám říká např. politik XY je placeno Bruselem či nařízeno z EU. Tyto zprávy se potom díky masivnímu sdílení a omílání zdají pravdivé, i když pravdivé nejsou.

Důležité je proto brát informace ze seriózních médií a ověřených zdrojů. Nejlepší je poslouchat informace přímo od kandidátů v rozstřelech nebo debatách. S opatrností číst diskuze, ve kterých se nacházejí i odkazy na „zaručenou pravdu“, a nezapomínat na vlastní zdravý rozum a úvahu. Velmi zajímavou volbou, kterou můžete použít při zjišťování ověřených informací, jsou např. weby: Demagog.cz či ČT24.

Až když jsem kompletně ujištěn, že čerpám informace z dobrého zdroje, můžu se pustit do výběru kandidáta, který by měl vyhovovat především mně, ale při výběru je třeba mít na paměti i fakt, že kandidát by měl mít reálnou šanci na úspěch. Nejlepší je vybírat z prvních tří až čtyř míst vysledovaných v rámci předvolebních průzkumů a predikcí. Stejně důležité je bavit se o jednotlivých kandidátech s rodinou a přáteli, abychom si ověřili, že nejsme v informační bublině. Zároveň nešiřme ve snaze získat hlasy pro našeho milovaného kandidáta lži o protikandidátech a uměle vyvyšovat našeho. I toto jednání může natropit spoustu škody a nikdo z nás nechce být označován za demagoga.

A na závěr, aby vše proběhlo na 100%, si pročtěte informace k volbám vydané Ministerstvem vnitra, které naleznete na jejich webu nebo v obálkách, které Vám spolu s nabídkou kandidátů přijdou do schránek. Zde se dozvíte vše, co potřebujete vědět pro průběh voleb. (Instrukce doporučuji přečíst všem, kteří budou volit poprvé, co si chtějí něco zjistit nebo osvěžit.)

Podstatné je snížit počet kandidátů, vybírat dle predikcí a průzkumů, zjistit co nejvíce ověřených informací o námi vybraných kandidátech a z nich zvolit nejlepší variantu. Jako poslední krok zbývá jít k volbám.

P.S. I v druhém kole!

No, a na závěr si uděláme náš čtenářský průzkum o tom, koho budete volit?

Odpovědět můžete v hlasování:

Anketa

Koho budete volit v prezidentských volbách 2023?
Petr Pavel
43,6 %
Andrej Babiš
25,6 %
Danuše Nerudová
16,7 %
Jiný kandidát
14,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 78 čtenářů.

Pokud se Vám líbí moje tvorba, nezapomeňte mne sledovat na sociálních sítích, kde najdete aktuality, bonusy a novinky. >>>

Instagram: @jeanhanacek

Twitter: @jeanhanacek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz