Hlavní obsah
Umění a zábava

Willy Wonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Warner Bros. / CineMaterial (se souhlasem autora)

Wonka (2023) - Plakát k filmu

Wonka (2023) - Stojí za zhlédnutí? A jaká je historie nejslavnější postavy v čokoládovém světě, příběhu a filmu? Více zde…

Článek

Film, který přichází s naprosto kouzelným načasováním. I tak by se dal popsat, předvánoční příchod nového Willyho Wonky. Na plátna kin míří prequel, který se odehrává před vznikem továrny na čokoládu. Dnes se spolu podíváme na historii postavy: Willyho Wonky, a na to, které ze zpracování je nejlepší. Na závěr se můžete těšit na první dojmy z nového filmu. Vítejte na cestě úžasného Schokoladenmeistera! Vítejte na cestě Willyho Wonky.

Základní kámen - Kniha

Tím úplně prvním místem, kde se postava čokoládového génia a všemi milovaní Umpa-lumpové objevují, je kniha. Karlík a továrna na čokoládu (v originále: Charlie and the Chocolate Factory) je dílem britského autora: Roalda Dahla. Kniha byla vydána v roce 1964, ve Velké Británii, jako publikace pro děti a mládež. Tento autor ještě v roce 1972 napsal pokračování: Karlík a velký skleněný výtah, který měl mezi čtenáři o poznaní menší oblibu. Třetí díl nestihl dokončit.

Kniha, která sloužila jako předloha pro filmy, popisuje nám velmi dobře známý příběh Willyho Wonky a jeho čokoládovny. Kromě zlotřilých obchodníků, kteří se snaží ukrást tajemství výroby a patenty, z čokoládovny pana Wonky, obsahuje i Umpa-lumpy s úžasným pohádkovým světem plného sladkostí. Místo idylické…

Pokud neznáte celý příběh, tak vám pro jeho stručné převyprávění, doporučím pokračovat: ZDE v sekci - Příběh.

Foto: Carl Van Vechten / Van Vechten Collection v Americké Knihovny Kongresu (Žádná omezení autorských práv)

Roald Dahl - 1954.

Zajímavostí ze života Roalda Dahla je například, že kromě psaní knih a poezie, sloužil během druhé světové války u RAF, jako pilot. Během života dostal mnoho prestižních ocenění. Mezi nejvýznamnější patřila: World Fantasy Award—Life Achievement. V roce 2008 umístily The Times Dahla na 16. místo na seznamu: „The 50.“ Největší britští spisovatelé od roku 1945.

Willy Wonka & Továrna na čokoládu (1971)

První film s postavou Willyho Wonky se objevil na plátnech kin v roce 1971. Distribuci filmu tehdy zajišťovala společnost Paramount Pictures. Jako produkce se pod ním podepsala společnost: Quaker Oats - Potravinářský konglomerát. Společnost ovšem nebyla nijak zběhlá v oblasti kinematografie. Co by také člověk čekal od výrobce krekrů? (Pozn. Autora) Film se v době svého vydání, nedočkal přílišné popularity. To hlavní, co film zajistil, byla reklama na produkty pod značkou - Wonka, kterou vlastnila firma Quaker Oats.

Natáčení filmu probíhalo v Mnichově, pod dohledem režiséra: Mela Stuarta. Na scénáři pracoval sám Dahl, který se, ale po úpravách panem Seltzerem, díla zřekl. Film stál 3 mil. $, což byl i na tehdejší dobu velice nízký rozpočet. Po vydaní se podařilo vydělat pouhé 4 mil. $, což nebyl žádný zázrak, ale film i přes nízký rozpočet, dostal dobrá hodnocení od kritiků. Proběhla i nominace na nejlepší muzikálové písně a Zlatý glóbus. Licence po tomto odprezentování veřejnosti, putovala od Paramountu zpět k Quaker Oats, která se ji rozhodla prodat společnosti Warner Bros., která licenci vlastní dodnes.

Tím by toto mohlo být bráno za konec, ale pravý čas filmu přišel v 80. letech, kdy bylo možné film vidět v televizi nebo na domácím videu. Tehdy si získal extrémní popularitu. A značka Wonka výrazně posílila.

Tento muzikálový kousek, je bezpochyby, nejlepším a nejvěrnějším zpracováním, podle knižní předlohy. Diváci na něm milují především: nápaditost, hudbu a hravost. Tento film má skutečně možnost nabídnout něco, co dnešním filmům, ale hlavně pohádkám, dávno chybí. Bezstarostnost…

Willy Wonka je zde vylíčen jako: příjemný, inteligentní muž, který srší kreativitou. Člověku se chce při pohledu na charakter říci, že v něm není lsti a zlé myšlenky. Je přímý, humorný a hravý. Podání Gene Wildera, co by představitele Wonky, je famózní. U dětských postav je znát jejich charakter, ale působí zcela přirozeně a uvěřitelně. Když děti pana Wonku neposlouchají, tak je zarmoucen. Nemá podivnou, psychopaticky vyhlížející radost, jako Johnny Depp v roli Wonky z roku 2005. Hudební prvky a zpěv, který v průběhu filmu zaznívá, nenásilně doprovází děj. Pro některé diváky bude film zastaralý, obstarožní či nezáživný. Možná málo akční, ale předává nám něco zcela „jiného.“

V roce 2014 byl tento film Knihovnou Kongresu vybrán k uchování v Národním filmovém registru Spojených států jako „kulturně, historicky nebo esteticky významný.“

Ukázkový úryvek z filmu: ZDE.

Foto: Diamond pictures - Fotobanka (se souhlasem autora)

Willy Wonka a Umpa-lumpové - Film 1971

Willy „DEPP“ Wonka „PSYCHO“ (2005)

V roce 2005 předvedlo divákům, studio Warner Bros., něco hrozného. Do světa se dostal film: Karlík a továrna na čokoláduJohnny Deppem. Na tom by nebylo až tak nic špatného. Než se dostaneme k hrůzostrašnému zpracování. Johny Depp v roli Willyho Wonky, působí jako někdo, komu za žádných okolností nesvěříte své dítě. Jeho psychopatické periody, doprovázené momenty „daddy issues,“ jsou příliš. Wonka v tomto zpracování ani nepůsobí jako čokoládový maestro, ale jako někdo psychicky nemocný a nezpůsobilý k řízení kola, natož továrny. Působí jako někdo, kdo snad ani tu čokoládu neumí vyrobit a nevymyslel tu úžasnou recepturu. Charaktery dětí působí velice negativně a zkaženě. Jsou uměle zveličené, aby si i ten nejvíc otupělý divák všimnul, že tato postava je charakterově špatná, ale výkon nepůsobí realisticky. Kdyby se více zapracovalo na charakterech, jejich provedení a provedly se úpravy určitých pasáží, mohl být film mnohem lepší.

Umpa-lumpové, se z roztomilých mužíků, se zelenými vlasy a oranžovou tváří, proměnili v malé otroky ze Sapy v latexových uniformách. Šlehání šlehačky, které probíhá šviháním do kravského vemene, pomocí biče? Chápu pokus o humor, ale je příliš tlačený na sílu. Wonka Depp, by po tomto, v pořadu: Chcete mě?, asi nedostal opuštěného pejska od Zdeňka Srstky.

Foto: NyuxD94 / Deviant Art (se souhlasem autora)

Johnny Depp jako Willy Wonka - Film 2005

A toto vše by se i dalo, do určité míry, odpustit. Kdyby film pojednával o tom, co slibuje v názvu. V celém filmu zahlédneme Karlíka pouze párkrát. Jak by řekl klasik: „Budu všechno zpovzdálí sledovat a v pravou chvíli se do věci vložím.“ To, se ale stane až na KONCI filmu. Sám Wonka, je z toho překvapen a rozhozen. A nejvíce asi z toho, že jeho psychopatické chování a běsnění, skutečně někdo přežil, a dokonce mu imponuje. Navíc obsadit do role - matky Karlíka - herečku: Helenou Bonham Carterovou, která o dva roky později (2007) vystoupila ve filmu: Harry Potter a Fénixův řád, jako postava - Belatrix Lestrangeové, znamená jediné, a to že soužití v továrně na čokoládu s Johnny Wonka Deppem, muselo být naprosto otřesné a nepředstavitelné. Není divu, že byla zavřená v Azkabanu.

Většina peněz, které na film byli určené, tak šla na obsazení herci. Kvalitu, co do obsahu, nikdo příliš neřešil. Sice zde najdeme triky a film stál balík peněz (přes 150 mil. $), ale nepovedl se.

Film, jako re-master první verze z roku 1971, neobstál. Režisérem tohoto díla byl Timothy Burton, který jako své hvězdné dílo, natočil pokračování Batmana (1989). Kde se stala chyba? Těžko říci a nezbývá než hádat… Film měl u některých diváků a kritiků dobré recenze. Jiní jej hodnotili velice nízce. Především kvůli zpracování a celkovému pojetí tématu. Dá se říci, že především díky velké návštěvnosti, se tržby vyšplhaly přes 400 mil. $.

S ohledem na jeho oblibu mezi diváky, která dokáže vyvolávat vášně, se jedná o nejkontroverznější verzi vůbec. Pokud chcete vidět úryvek ze zpracování filmu s Johnnym Deppem (z roku 2005) doporučuji toto video.

Tom and Jerry - Wonka & the Cocolate Factory (2017)

Aneb podojme to, když to jde. Wonka je silná značka, která vyrábí cukrovinky a občas natočí film. Bylo by divné, kdyby se dvě „značky“ nespojili a neudělali něco, co jim vynese peníze. Nota bene, když jsou pod „jednou střechou“ studia WB. A tak přichází verze, ve které Tom a Jerry opatří postavě Karlíka, zlatý kupón.

Dál vše pokračuje podle očekávání a plus mínus, podle knižní předlohy. Umpa-lumpové mají zelené vlasy a postava Wonky je vyvedena podle verze z roku 1971. Myslím, že k tomuto filmu není třeba více říkat. Je zde zmíněn pouze pro zajímavost, protože mnoho lidí o této verzi neví. Jako přípravu k článku, jsem zhlédnul naprosto všechny filmy s Willy Wonka tématikou, a proto jsem nemohl vynechat ani tento. Nicméně u tohoto, Vám snad ani nedoporučuji jej zapínat. Jak by řekl klasik: „3.6 Not great, not terrible.“ Cílovou skupinou jsou zcela zřejmě nejmenší diváci. /Režie: Spike Brandt, Mik Myung - 2017/

Foto: Warner Home Video / The Movie Blog (se souhlasem autora)

Tom and Jerry - Willy Wonka & the Cocolate Factory (Obal DVD)

Wonka (2023) - Je jiný, než si myslíte!

No a nyní současnost. Do té nás uvede nový snímek Wonka (2023). Ten je možné, již nyní, zhlédnout v kinech. Přesný děj Vám vyzrazovat nehodlám, takže se není třeba bát nějakého spoileru (informace, která prozrazuje klíčovou část děje) a můžeme se pustit na věc. Trailer k filmu naleznete: ZDE.

Pokud očekáváte re-master nebo pokračování, tak jste zcela na omylu. Nový film Wonka, který si z prvního filmu z roku 1971, bere inspiraci například u Umpa-lumpů nebo v písních, má příběh odehrávající se v jiné dějové a časové kontinuitě než díly minulé. Je tak třeba jej brát jako: prequel alternativní reality. Po tomto šíleném a těžce pochopitelném úvodu, kdy se na Twitteru byli lidé ochotní hádat do krve s producenty a režisérem, že byla výroba re-masteru zbytečná. Můžeme po vysvětlení okolností a ujasnění toho, jak se věci mají, jít dál.

Film mě překvapil. Byl režírován Paulem Kingem a postavu Wonky ztvárnil: Timothée Chalamet, který svou roli mladého, čiperného a dychtivého chocolatiera, zvládl s přehledem. Herecké výkony byly v průběhu celého filmu úžasné. Dokonalé byly i detaily typické pro to, co si představíme pod pojmem - Britské. Hudba i zpěv, nám mohli být povědomé, právě z první verze (1971) např.: Pure imagination, Umpa-lumpa song, ale i jiné a nové. Příběh je tak akorát napínavý a muzikálové vyvedení filmu působí v tomto podání zajímavě a v dnešní době, nevšedně. Při mnoha scénách se budete smát a to je dobře, protože se nejedná o suchý humor, který by sledující od Britů očekával. Máte se na co těšit!

Rozhodně na film: Wonka (2023), doporučuji zajít, ale přicházejte bez očekávání pokračování. Vezměte jej, jako čistý list, protože jedině tak, si jej budete schopni skutečně vychutnat. Zároveň mějte doma připravenou čokoládu, protože po příchodu domů z filmu, Vás dostihne „duch čokolády.“

Foto: Warner Bros. / Vertical Entertainment (se souhlasem autora)

Wonka (2023) - Ilustrační obrázek

Překvapením pro mě bylo, že největší úspěch u diváku sklidil např.: Rowan Atkinson, jako představitel zkorumpovaného otce Juliuse, 50 mnichů závislých na čokoládě nebo Umpa-lumpa v podání Hugha Granta. Očekával jsem podobné reakce u hlavní postavy: W. Wonky, ale ty nepřišly. Že by to bylo obsazením? Těžko říct.

Závěrem…

Která verze je tedy nejlepší? Za mě, se jedná o tu první verzi z roku 1971 s Genem Wilderem. Vždy se k ní rád vrátím a podívám se na ni. A Wonka (2023) je v tuto chvíli nejlepší verzí sebe sama a své nové začínající řady, kterou nám studio WB přichystalo. Snad se máme do budoucna na co těšit. Mladší generaci se bude líbit spíše verze s Johnny Deppem, která je plná barev a je více soudobá. (2005).

A jak sám film na konci říká: „Nejde o čokoládu, ale o to, s kým se o ni rozdělíš!“

Těmito slovy bych rád zakončil naše dlouhé a jistě i vyčerpávající putování po historii postavy Willyho Wonky. Není důležité, která verze se komu líbí, protože každý má tu svoji oblíbenou. Proto není třeba řešit, zdali re-master s Deppem byl zbytečný nebo ne. Odpověď je nad slunce jasná - Byl! 😊

*************************************************

Pokud se vám článek líbil, budu rád za sdílení mezi vaše přátele a známe. Jaká je podle vás nejlepší adaptace Willyho Wonky? Tak to, můžete sdělit v komentářích pod článkem.

Co takto malá anketa?

Anketa

Váš nejoblíbenější film s Willy Wonkou?
Willy Wonka & Továrna na čokoládu (1971) s Gene Wilderem
11,1 %
Karlík a továrna na čokoládu (2005) alias Ta hrůza s Deppem!
66,7 %
Willy Wonka (2023) s Timothée Chalametem
22,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz