Hlavní obsah
Hry

Co se stalo s Abandoned? Největší videoherní konspirace posledních let upadla v zapomnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Hladík / DALL-E 3

Hra Abandoned měla být jedním z prvních titulů vytvořených exkluzivně pro PS5. Tato hororová survival střílečka se při oficiálním oznámení setkala s nadšením, které postupem času ale více než ochladlo a samotná hra nejspíše vůbec nikdy neexistovala.

Článek

Nesplněné sliby, zavádějící marketing, chaotická komunikace. To jsou jen některé z mnoha důvodů, proč se projekt Abandoned z výsluní, na které ho dostala oficiální podpora od PlayStationu, zřítil do propadliště dějin. Řada lidí tuto hru považovala za další z tajných projektů Hidea Kojimy, který má podobné kouzelnické triky ve zvyku, velká část hráčů pak neočekávala nic menšího než revoluci v žánru hororových survival her. A také se nebylo čemu divit. Zařazení hry do oficiálního přímého přenosu PlayStation Showcase, příspěvek na PS blogu a trailer nahraný na YouTube kanál PlayStationu byli solidní základnou pro vytvoření nerealistických očekávání.

Příběh hry Abandoned je ale mnohem komplikovanější a i když se začal psát v dubnu roku 2021, kořeny vývojářského studia, které za hrou stojí, sahají ještě mnohem hlouběji. Kde tak můžeme lépe začít, než právě na začátku?

Kapitola první: začátky Blue Box Game Studios

Foto: Jan Hladík

Studio Blue Box Game Studios založil v dubnu roku 2014 nizozemský herní vývojář Hasan Kahraman, který dodnes stojí v čele této společnosti a ještě bude v dění hrát velice důležitou roli.

Historie studia není hned od začátku zrovna růžová. Jak Kahraman rozsáhle popisuje v interview pro IGN, herních projektů, které se více či méně nepodařily, mají v Blue Boxu požehnaně. Začínali přitom pouze se dvěma zaměstnanci, samotným Kahramanem a jeho blízkým přítelem, se kterým společně vytvořili hrstku her.

Vůbec nejstarším výtvorem studia byl titul Rewind: A Paranormal Investigation Game, který měl vzniknout díky financování z platformy Kickstarter. V roce 2015 se na hru vybralo pouze necelých dvě stě dolarů z celkové cílové částky skoro jedenácti tisíc, jak ale vyplývá z oznámení na stránce projektu, hra prý byla plně zafinancována soukromým investorem a celý Kickstarter tak byl zrušen. Podle Kahramana tato investice dovolila studiu přepracovat celou hru, nyní pod novým názvem Rewind: Voices of the Past. Projekt se ale brzy ukázal být pro nezkušené studio nad jejich síly a bez dalších investic tak byl zrušen. Původně získané peníze byly podle Kahramana splaceny.

Při pohledu na samotnou Kickstarter kampaň nelze přehlédnout řadu podobností mezi tímto projektem a o několik let novějším Abandoned, a to především v oblasti marketingu a ambicí. S přihlédnutím k tomu, že v době kampaně mělo studio stále jenom dva členy, byla očekávání vývojářů a následkem toho i způsob, jakým projekt prezentovali, přinejmenším přehnané. I když šlo o jejich vůbec první projekt, Blue Box očekával vydání na PC i konzole s plnou podporou virtuální reality, dynamický příběh měnící se podle rozhodnutí hráče, obtížnost přizpůsobující se stylu hraní, třicet vedlejších příběhových linek, několik různých konců a silné emoce a drama. To vše se mělo vejít do jediné hororovky z pohledu první osoby vytvořené dvěma lidmi.

Neklaďme si mále cíle. Tímto mottem se v Blue Boxu očividně řídili odjakživa, neměli ale na své rozsáhlé plány dostatek prostředků a schopností. I když hra Rewind nakonec nikdy nevznikla, je perfektní ukázkou toho, jak Blue Box ke tvoření her přistupuje. Jako by pro studio bylo nejdůležitější dokázat si danou hru představit, samotná tvorba přitom v praxi ustupuje na druhou kolej. Podobný přístup Blue Boxu dost možná podrazil nohy i v případě Abandoned. Zatím ale nepředbíhejme.

Koncept paranormálního vyšetřování se Blue Box snažil dále rozvíjet v následujícím projektu s názvem The Lost Tape, který ale nikdy nebyl vydán, a v The Whisperer, který byl na krátkou dobu ke stažení na mobilní telefony. Později byl ovšem z obchodů odstraněn, protože byl původně vytvořený pro PC a na mobilech příliš dobře nefungoval. Záznamy z této hry lze stále dohledat a nebudeme si nic nalhávat, o žádný zázrak určitě nejde.

Mobilní JRPG Tales of the Six Swords byla také z obchodů stažena chvíli po vydání, podle Blue Boxu proto, že nebyli schopni nápadu učinit za dost. Kahraman pro IGN uvedl, že existují plány vrátit se k tomuto konceptu, dodnes se tak ale zatím nestalo.

Poslední vydaný titul studia Blue Box před Abandoned byl The Haunting: Blood Water Curse, který vešel do předběžného přístupu v roce 2020. Po negativních ohlasech byl ale také ze všech obchodů odstraněn a podle Kahramana dostalo tento projekt na starost jiné studio s názvem CreateQ, Blue Box pak má hrát roli pouze vydavatele. Je důležité dodat, že za poslední více než dva roky nebyly zveřejněny žádné aktualizace ohledně vývoje hry a studio CreateQ podle všech dostupných zdrojů neexistuje, stejný název navíc používá firma, která se hernímu vývoji nevěnuje.

Abychom si to tedy shrnuli, Blue Box Games Studios za sebou v době, kdy začalo pracovat na Abandoned, nemělo kdovíjak působivé výsledky. Spíše naopak. Od samého začátku za sebou toto studio zanechává cestičku nedokončených, opuštěných projektů, od kterých dalo navždy ruce pryč s příslibem návratu, který se zatím ani v jednom případě neuskutečnil.

Studio Blue Box se setkávalo s neřešitelnými problémy při vývoji každé ze svých předešlých her, žádný z dřívějších přešlapů se ale nemohl vyrovnat fiasku skrytému pod názvem Abandoned. První komplikace pro tento projekty totiž vznikly okamžitě po jeho odhalení.

Kapitola druhá: Oznámení a první spekulace

Foto: Jan Hladík

Vůbec poprvé spatřilo Abandoned světlo světa 7. dubna 2021, a to formou příspěvku na oficiálním PlayStation blogu, který je v současné době stále k přečtení. Ve stejný den byl zveřejněn také první a jediný trailer na hru, a to na oficiálním kanále PlayStationu. Později byla hra navíc zařazena do online živého přenosu PlayStation Showcase. Vše nasvědčovalo tomu, že půjde o opravdu rozsáhlý indie projekt, který si získal důvěru Sony a má proto velký potenciál.

Počáteční nadšení hráčů bylo více než pochopitelné. Trailer i text na blogu byly přinejmenším ambiciózní a slibovaly mnohé. Hráči se mimo jiné měli těšit na propracovaný příběh, nikdy předtím neviděnou úroveň realismu, nutnost využití pokročilých strategií a samozřejmě gameplay využívající plnou sílu PS5, tedy speciální vibrace i adaptivní spouště ovladače a 4K obraz s plynulým 60 snímky za sekundu. Na konci textu na blogu bylo slíbeno datum vydání v posledním čtvrtletí roku 2021.

Že to všechno zní až příliš dobře na to, aby to byla pravda? Přece jen, takto ambiciózní projekt od studia, o kterém do té doby nikdo neslyšel, představený zničehonic jen pár měsíců před jeho potenciálním vydáním, na tom je už na první pohled něco zvláštního. K podobnému názoru zřejmě došlo i velké množství hráčů, jejichž reakce byly přinejmenším smíšené. Jak je vidět i v diskuzi pod samotným příspěvkem na blogu, hráči se velice rychle rozdělili na tři skupiny.

Velká část zaujala spíše skeptický postoj a soustředila se na nedostatky vyplývající z traileru, ať už šlo o nepříliš povedený dabing, místy pokulhávající grafiku a nebo nedostatek detailů.

Spousta hráčů naopak k odhalení přistupovala pozitivně a vyzdvihovala velký potenciál hry nebo sdílela své návrhy a prosby týkající se dalšího vývoje.

Nejhlasitější skupinou, která postupně nabývala na síle i vlivu, byli ale nepochybně ti, kteří věřili, že je celá hra jednou velkou konspirací. V čem měla tato konspirace spočívat a proč vůbec vznikla?

Podle velké části hráčů za projektem Abandoned nestál nikdo jiný než japonský velikán videoherního průmyslu Hideo Kojima, bývalá tvář Konami, dnes ředitel vlastního studia Kojima Productions. I když to nemusí být na první pohled zřejmé, tato teorie se neobjevila úplně zčistajasna. Kojima totiž už podobný kousek v minulosti předvedl dvakrát, poprvé v případě Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, kdy se před odhalením hry skrýval za pseudonym Joakim Morgen a místo Kojima Productions za vývojáře hry označoval falešné švédské studio Moby Dick, které sám stvořil. Podruhé podobným způsobem, tentokrát skrytý za neexistující 7780s Studio, propagoval svůj nikdy nevydaný projekt Silent Hills. Podezřelý trailer od neznámých vývojářů nahraný na oficiální kanál PlayStationu tak některé hráče donutil přemýšlet. Co když se Hideo Kojima rozhodl své předešlé kousky zopakovat?

Indicií vedoucích ke Kojimovi ale bylo více. Většina z nich při zpětném pohledu zřejmě byla jen falešnými nadějemi fanoušků Silent Hillu, kteří doufali, že za Abandoned se skrývá nový díl jejich oblíbené série. Nedá se ale popřít, že různých nápověd bylo dost.

Hned prvním náznakem bylo jméno muže v čele studia, podobně jako v případě Moby Dick Studio, Hasan Kahraman totiž s Hideo Kojimou sdílí iniciály, kromě toho někteří hráči zjistili, že překladače příjmení Kahraman překládají do turečtiny jako Hideo.

Dalším zásadním vodítkem byl jeden z Tweetů na účtu Blue Box Studios, kde stálo následující:

Guess the name: Abandoned = (First letter S, Last letter L)
Blue Box Studios na X (dříve Twitter)

V překladu tedy „Uhodněte jméno: Abandoned = (První písmeno S, Poslední písmeno L)“. No a název které legendární videoherní série začíná na S a končí na L? Žádná jiná odpověď než Silent Hill snad ani neexistuje. Tento tweet byl velice rychle po jeho publikaci smazán a nahradila ho omluva, podle které byl předešlý příspěvek špatně pochopen. Správnou odpovědí mělo být slovo survival, neboli přežití, zřejmě protože Abandoned mělo být právě o přežití.

Nabízí se otázka, jestli šlo o opravdové nedorozumění a nebo chtěl Blue Box jen posílit svůj marketing nenápadnými odkazy na Silent Hill a přiživit tak související teorie. Obě možnosti sice přicházejí v úvahu, v praxi se ale zdá jen velice málo pravděpodobné, že si v situaci, kdy studio s konspirační teoriemi ohledně Silent Hillu bojovalo prakticky od prvního dne odhalení hry, nikdo neuvědomil, jak příspěvek vyzní.

Posledním z významnějších zjištění, která přilívala benzín na oheň konspirátorů, byl jeden z prvních teaserů, který vývojáři sdíleli s fanoušky. V něm se objevila tajemná postava s páskou přes oko zahalená stínem, která nápadně připomínala hlavního hrdinu Kojimovi série Metal Gear Solid. Blue Box později upřesnil, že nemá jít o Solid Snakea, ale o záporáka jejich hry.

Studiu Blue Box nepochybně slouží ke cti, že se skrze různé tweety, vyjádření a rozhovory hned od začátku snažilo situaci zmírnit a udržet očekávání hráčů na realistické úrovni. Nepodařilo se to ale především proto, že mezi odmítavými příspěvky se vždy jednou za nějakou dobu objevilo něco, co přimělo kolotoč teorií roztočit se nanovo. Definitivně tak situaci vyřešil až sám Hideo Kojima více než rok a půl po prvotním odhalení hry, kdy na Abandoned přišla řeč v rámci podcastového rozhovoru. Kojima se vyjádřil jasně. S Kahramanem se nikdy v životě nesetkal a stejný kousek, který předvedl s Moby Dick Studio, už neměl v plánu nikdy zopakovat.

Celý příběh ale není ani zdaleka tak jednoduchý. Projekt Abandoned by možná byl zapomenutý mnohem dříve, kdyby na sebe Blue Box nepřitáhl pozornost svým pokusem o „revoluci“ v prezentaci nových her.

Kapitola třetí: Revoluční marketing, který nikdy neexistoval

Foto: Jan Hladík

V červnu 2021 Blue Box odhalil plány na vydání aplikace s názvem Realtime Experience, která měla být přístupná na PS Store a sloužit jako centrum pro veškeré nové trailery, dema a další obsah související s hrou. Využití aplikace místo obyčejných trailerů umístěných na web bylo zdůvodněno tak, že jedině při přehrání v reálném čase přímo na konzoli PS5 hráči zjistí, jak bude hra po vydání ve skutečnosti vypadat.

Tento plán se zdál velice ambiciózní už sám o sobě, Blue Box si ale navíc stanovil poměrně šibeniční termín. Datum vydání aplikace totiž bylo stanoveno už na 20. června, trailery ji postupně měly zaplnit v průběhu léta. Kvůli technickým problémům se aplikace objevila v PS Store až 10. srpna. Po spuštění ovšem ještě celé tři dny nefungovala, než byla konečně opravena. A čeho se hráči po měsících čekání nakonec dočkali? Jednoho několikavteřinového klipu muže jdoucího po dřevěné podlaze, který byl už před několika dny nahrán na Twitterový účet Blue Boxu. To se hráčům pochopitelně příliš nelíbilo.

O žádnou velkou krizi ale přece nejde, ne? Stačí do aplikace postupně nahrávat další exkluzivní obsah spojený s hrou a hráčská komunita se časem určitě uklidní. Ano, možná by to tak skutečně bylo, Blue Box ovšem do aplikace už nikdy nic nenahrál. Nepřibylo ani jediné video, demo nebo cokoliv jiného. V aplikaci až do doby, než byla definitivně odstraněna z PS Store, zůstal jen muž stoupající na dřevěná prkna a prázdná políčka v menu tam, kde měly být následující trailery.

Velký marketingový přešlap vedl k zásadní změně v prezentaci hry, na který ale už dost možná bylo pozdě. Hasan Kahraman oznámil, že charakter hry se mění z otevřeného světa na více lineární přístup, hra podle něj také měla dostat hratelný prolog, sloužící k financování vývoje plné hry. Tento prolog uvádějící hráče do světa Abandoned byl naplánovaný na začátek roku 2022. Nevyšel dodnes.

Jak dlouho dokáže člověk stále stejným způsobem selhávat, než si přizná porážku? Ať už je odpověď jakákoliv, Hasan Kahraman a celé studio Blue Box právě v této fázi své snahy vzdali.

Kapitola čtvrtá: Začátek konce

Foto: Jan Hladík

Mnohými očekávané rozuzlení celého příběhu se dostavilo v březnu roku 2022. Blue Box oznámil odložení vydání prologu i samotné hry na neurčito s tím, že vše bude vydáno, až to bude připravené. Zároveň byla z účtu studia smazána většina předešlých sdělení o hře. Na to, že měla hra původně vyjít už na konci předešlého roku, to byla poměrně drastická změna.

V červnu stejného roku vydal herní web GameSpot investigativní článek o vývojářích Abandoned, který potvrdil řadu fanouškovských spekulací a snížil naděje hráčů v podstatě na nulu. V rozsáhlém textu GameSpot kromě toxického chování Kahramana především odhalil, že v uniklých souborech vývojářů se objevilo logo Silent Hill 5, což naznačovalo, že Blue Box skutečně usiloval o to, aby lidé věřili, že Abandoned bude součástí této série. Kromě toho zdroje blízké Kahramanovi pro GameSpot uvedly, že ze samotné hry téměř nic neexistuje a ani hratelný prolog zřejmě nikdy nebude dokončen.

Od oficiálního odložení hry ale přece jen uběhly už celé dva roky. Jak to tedy s Abandoned vypadá dnes?

Kapitola pátá: Ticho po pěšině

Foto: Jan Hladík

Tento příběh končí přesně tak, jak byste čekali. Od odložení nebyla zveřejněna jediná aktualizace a po Abandoned jako by se slehla zem. Studio Blue Box znemožnilo všechny způsoby kontaktu, mají vypnuté zprávy na X i Instagramu a jejich webové stránky jsou úplně prázdné, neuvádějí raději ani kontaktní mailovou adresu. PlayStation se ke hře také nevyjadřuje a ze všeho nejvíce to vypadá, že všichni chtějí, aby se na Abandoned zapomnělo.

Hra bývá dnes označována za vaporware, tedy příliš brzy oznámený produkt, který zřejmě ve skutečnosti nikdy nevznikne. S každým uplynulým měsícem se toto označení zdá přesnějším.

Závěr

Proč vlastně měla vzniknout hra, která nikdy nevznikla? Spousta lidí projekt nazývá podvodem a na první pohled se tato možnost skutečně nabízí. Pokud by to tak ale bylo, kdo byl podveden a co z toho Blue Box a Kahraman získali? Žádný z hráčů nemusel do Abandoned vložit žádné své peníze a projekt ani nevyústil v crowdfundingovou kampaň, což by v určitém slova smyslu byl očekávaný další krok. Stejně tak ale pochybuji, že nějakou ztrátu utrpělo Sony. Ano, umístění traileru na oficiální YouTube kanál a do livestreamu byla sice chyba, ale v širším kontextu šlo v podstatě o maličkost.

Právě z těchto důvodů nevnímám Abandoned jako neúspěšný pokus o okradení hráčů nebo Sony. S největší pravděpodobností šlo jen o přehnaně ambiciózní projekt jednoho vývojáře, který si ukousl až příliš velké sousto, získal zničehonic spoustu pozornosti a nevěděl, co si s ní počít. Svědčí o tom chaotická komunikační strategie studia, neustálé odkladysmutný konec celého projektu.

Abandoned samozřejmě ještě má možnost vyhrabat se na povrch a s omluvou nebo novým obsahem opět prosit o pozornost. Znovu už ale asi nikdo neuvěří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám