Hlavní obsah
Aktuální dění

Hudba, oblečení a obrazy. Kdo je Yusaku Maezawa, tvář blížící se cesty k Měsíci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: dearmoon.earth

Projekt dearMoon, šestidenní výlet kolem Měsíce a zpět, se má uskutečnit už příští rok. Do vesmíru se díky němu mezi jinými podívá i český umělec Yemi A.D. Jméno japonského miliardáře, který za celou výpravou stojí, u nás ale příliš známé není.

Článek

Yusaku Maezawa se narodil v malém japonském městě Kamagaya, střední školu ovšem vystudoval v Tokyu. Tam také založil kapelu jménem Switch Style, ve které osm let hrát na bubny. V roce 1993 skupina vydala první nahrávku s celkem čtyřmi rockovými písněmi a do roku 2001, kdy se kapela oficiálně rozpadla, vydala několik dalších žánrově různorodých alb. Jak Maezawa napsal na svém Twitteru, inspirací pro něj byla především kapela Rage Against the Machine, Sepultura a nebo americká Gorilla Biscuits, na jejímž koncertě v Tokyu roku 2008 proběhl jednodenní comeback Maezawovy kapely.

Foto: Twitter účet Y. Maezawy

Pro Maezawu je hudba srdcová záležitost

Po absolvování střední školy se rozhodl ve studiu nepokračovat. Podle rozhovoru, který poskytl japonskému měsíčníku President v roce 2014, původně toužil získat vysokoškolský titul, ale při dlouhých cestách vlakem ze svého domova do školy prý ve tvářích kancelářských pracovníků, kteří mířili do práce, vídal tolik bolesti, že nechtěl jít v jejich stopách. Na krátkou dobu se proto přestěhoval do USA se svou tehdejší přítelkyní, která tam měla studovat na univerzitě. Ve Spojených státech začal sbírat hudební nahrávky. Rozsáhlá kolekce, kterou se mu podařilo sestavit před návratem do Japonska v roce 1995, posloužila jako základ pro jeho první firmu Start Today. Ta prodávala importované nahrávky a alba a posílala je zákazníkům poštou.

Teprve v roce 2000 začala služba fungovat online a zároveň se rozšířila o prodej oblečení. Jen na módu pak byla zaměřená webová stránka Zozotown založená v roce 2004, která se časem stala jednou z nejpopulárnějších prodejen oblečení v Japonsku. Každoročně se výdělky z prodeje na Zozotown pohybují v přepočtu v řádech desítek miliard korun.

Foto: Instagram účet Y. Maezawy

„ZOZO začalo v Japonsku a tento měsíc se globálně rozšířilo do více než 72 zemí,“ napsal Maezawa v září roku 2018 na svém Instagramu

Maezawa je mimo jiné také velkým milovníkem umění. Stál u zrodu nadace Contemporary Art Foundation, sídlící v Tokyu, která si dala za cíl „podporovat a rozvíjet aktivity umělců a muzikantů“, jak se píše na oficiální webové stránce nadace. Maezawa prostřednictvím této organizace uskutečnil už řadu výstav a předal několik cen. V souvislosti s uměním se ovšem spíše proslavil svou koupí obrazu s neoexpresivním vyobrazením ďábla. Tehdy za obraz utratil neuvěřitelných 57 milionů dolarů. Tento rekord ovšem později překonal, když si pořídil za cenu ještě o 53 milionů vyšší vyobrazení lebky od stejného malíře. Ve městě Chiba, kde momentálně žije, má v plánu otevřít muzeum, ve kterém by mohl vystavovat svou neustále se rozrůstající kolekci.

Foto: Instagram účet Y. Maezawy

Takto vypadá obraz za 110 milionů dolarů

Maezawa se do vesmíru nepodívá poprvé. Už v prosinci roku 2021, tedy v době, kdy bylo přijímací řízení do projektu dearMoon již v plném proudu, strávil dvanáct dní na Mezinárodní vesmírné stanici. Cestu mu tehdy umožnila americká firma Space Adventures, která se vesmírnému turismu věnuje od roku 1998. Na pobyt na stanici si vzal seznam 100 věcí, které by měl podle veřejnosti ve vesmíru udělat. Objevil se na něm například golf, badminton a nebo házení vlaštovek.

Foto: Instagram účet Y. Maezawy

Yusaku Maezawa na Mezinárodní vesmírné stanici

Maezawova druhá vesmírná mise měla původně proběhnout už koncem roku 2018 a účastnit se jí měl pouze on a jeden jeho přítel, ale termín startu byl Elonem Muskem, majitelem firmy SpaceX, která má misi na starosti, již v únoru 2018 odložen. V návaznosti na původní plán byl o několik měsíců později oficiálně představen projekt dearMoon. Plánovaná cesta má osmičlennou posádku především inspirovat a posunout tvorbu jejích členů na vyšší úroveň. „Jsem nadšený, že mě tito úžasní lidé budou doprovázet na mé cestě k Měsíci a těším se na to, jaké inspirativní výtvory ve vesmíru vymyslí,“ píše Maezawa na svém profilu na stránce dearMoon.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Yemi A.D.
Yusaku Maezawa

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám