Hlavní obsah
Umění a zábava

Národní kolo Eurovize už zná své finalisty. Kdo bude soutěžit o možnost reprezentovat Česko?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Poskytnuto českou delegací Eurovize v rámci tiskové zprávy

Na začátku ledna fanoušky Eurovize potěšila zpráva, že národní kolo soutěže bude poprvé od roku 2008 vysíláno živě, a teď přichází další překvapení. Místo plánovaných třech finalistů bude bojovat o místo v soutěži v Liverpoolu celkem pět interpretů.

Článek

Oznámené národní kolo se odehraje v pondělí 30. ledna ve 21:00 a bude vysíláno jak na internetové platformě české televize iVysílání, tak na oficiálním YouTube kanále Eurovize, kde budou moci přenos sledovat i zahraniční fanoušci soutěže.

„Mezinárodní ohlasy na naše rozhodnutí změnit formát národního kola na živou show byly neuvěřitelně pozitivní. Show bude ze značné části v angličtině, aby si ji mohli užít jak čeští, tak zahraniční diváci,“ vyjádřil se Ahmad Halloun, vedoucí pracovník pro tisk české delegace Eurovize.

Další zásadní změnou prošel také způsob, jakým bude zvolen vítěz. Zatímco předešlá národní kola buďto neproběhla vůbec, a nebo volbu uskutečnila odborná porota bez hlasu veřejnosti, tentokrát tomu bude přesně naopak. O vítězi totiž rozhodnou pouze diváci, kteří budou mít možnost hlasovat po celý týden po odvysílání národního kola. Výsledek určí ze 70 % zahraniční publikum a ze 30 % diváci u nás.

Česká delegace soutěže, hudební experti a vedoucí pracovníci ČT zvolili pětici finalistů, i když původní záměr byl poslat do finále jen tři interprety. „Snaha sdílet talent a rozmanitost naší hudební scény, což je jádrem Eurovize, společně s vysokou úrovní písní i interpretů, nám znemožnily vybrat jen tři finalisty,“ sdělil Kryštof Šámal, vedoucí české delegace Eurovize.

Kdo jsou tedy interpreti, kteří se na konci ledna utkají o přízeň diváků?

Maella

Foto: Poskytnuto českou delegací Eurovize v rámci tiskové zprávy

Maella, vlastním jménem Michaela Charvátová, vyrůstala v Praze a předtím, než se ve 20 letech přestěhovala do Londýna, často navštěvovala pražské jazzové kluby, jejichž ponurá atmosféra silně ovlivnila její tvorbu. Vystudovala obor songwriting na britské hudební škole a její produkce, spadající pod žánr alt-pop, je zajímavá především svým temným a osobitým zvukem a uhrančivým zpěvem. Její hudba se hrála na stanici BBC Introducing in London a objevila se i ve filmech. Maella koncertuje v klubech i na festivalech po celé Británii, Česku i Slovensku.

Její poslední album Slow Burn vyšlo na konci minulého roku a s ním také videoklip k písni Tudu Tudu Tu, který se celý odehrává v asijské restauraci. Na zmíněný videoklip se můžete podívat níže.

Markéta Irglová

Foto: Poskytnuto českou delegací Eurovize v rámci tiskové zprávy

Markéta Irglová pochází z Valašského Meziříčí, kde vyrůstala s rodiči, kteří sice sami nebyli hudebníky, ale k hudbě ji vedli už od mládí. V sedmi letech se učila hrát na klavír, o rok později se na otcovo přání začala věnovat kytaře. Poté, co Markéta založila kapelu The Frames, se seznámila s Glenem Hansardem, se kterým nazpívala píseň pro irský film Once. Ten měl obrovský úspěch a jedna z písní, kterou Markéta pro film napsala, s názvem Falling Slowly, dokonce vyhrála Oscara za nejlepší původní píseň. Markéta pak vystupovala společně s Glenem Hansardem pod jménem The Swell Season a v roce 2008 na turné dvakrát objela celý svět.

Od té doby žila v USA, Irsku a nyní na Islandu, který chtěla reprezentovat v Eurovizi minulý rok. Hudbě se nikdy nepřestala věnovat a jedna z jejích posledních písní My Roots Go Deep si posluchače získá nádhernou kompozicí a okouzlujícím, tesklivým zpěvem a melodií.

Pam Rabbit

Foto: Poskytnuto českou delegací Eurovize v rámci tiskové zprávy

Tvorba Pam Rabbit, české zpěvačky s arménskými kořeny, je velice osobitá. Sama Pam se spíše než za hudebnici považuje za tvůrkyni, která se věnuje všemu spojenému s hudbou. Její vášní je mimo jiné režie videoklipů, které se odehrávají v jejím vlastním strašidelném a tragickém, ale i humorném světě, který jí pomáhá poradit si s tím opravdovým. Za cíl své tvorby považuje ukázat ostatním, že nejsou jediní, kdo v životě tápou, a nabídnout jim potřebnou oporu.Tvorba Pam Rabbit, české zpěvačky s arménskými kořeny, je velice osobitá. Sama Pam se spíše než za hudebnici považuje za tvůrkyni, která se věnuje všemu spojenému s hudbou. Její vášní je mimo jiné režie videoklipů, které se odehrávají v jejím vlastním strašidelném a tragickém, ale i humorném světě, který jí pomáhá poradit si s tím opravdovým. Za cíl své tvorby považuje ukázat ostatním, že nejsou jediní, kdo v životě tápou, a nabídnout jim potřebnou oporu.

S Eurovizí má ledacos společného, v roce 2018 byla totiž doprovodnou zpěvačkou českého reprezentanta Mikolase Josefa a v letech 2019 a 2020 už v českém národním kole soutěžila, i když nakonec nebyla vybrána. V jejím posledním klipu k písni Zobrazeno budete na interpretku mimo jiné také vzhlížet z čerstvě vykopaného hrobu.

RODAN

Foto: Poskytnuto českou delegací Eurovize v rámci tiskové zprávy

Teprve dvacetiletý interpret RODAN se ve své hudbě snaží především o různorodost, která je podle něj na hudbě nejkrásnější. Na přelomu roku 2020 a 2021 se svým prvním singlem Gone dostal do čela hitparád a byl dokonce nominován na Objev roku 2021. Mimo jiné ho tehdy také populární hudební magazín Headliner zařadil mezi 50 nadějí české hudby. V roce 2022 pak vydal své debutové album Glasses Off, ve kterém kombinoval současný pop a indie folk. Glasses Off, neboli „Sundej brýle“, má být pro fanoušky radou, aby se při poslechu odpoutali od reálného světa a nechali fantazii pracovat naplno.

Svůj nejnovější singl I Just Lost A Friend nazpíval společně se zpěvačkou Isabellou Noel a silnou tématiku ztráty v něm podtrhává prostředí opuštěného domu.

Vesna

Foto: Poskytnuto českou delegací Eurovize v rámci tiskové zprávy

Vesna je ženská kapela v čele se zpěvačkou a textařkou Patricií Fuxovou. Skupina zatím vydala dvě desky, na kterých mimo jiné spolupracovala s Vojtou Dykem nebo zpěvákem Františkem Černým z Čechomoru. Vesna byla v roce 2019 nominována na Cenu Anděl a také vystupovala jako předkapela skandinávské zpěvačky Aurory.Vesna je ženská kapela v čele se zpěvačkou a textařkou Patricií Fuxovou. Skupina zatím vydala dvě desky, na kterých mimo jiné spolupracovala s Vojtou Dykem nebo zpěvákem Františkem Černým z Čechomoru. Vesna byla v roce 2019 nominována na Cenu Anděl a také vystupovala jako předkapela skandinávské zpěvačky Aurory.Vesna je ženská kapela v čele se zpěvačkou a textařkou Patricií Fuxovou. Skupina zatím vydala dvě desky, na kterých mimo jiné spolupracovala s Vojtou Dykem nebo zpěvákem Františkem Černým z Čechomoru. Vesna byla v roce 2019 nominována na Cenu Anděl a také vystupovala jako předkapela skandinávské zpěvačky Aurory.Vesna je ženská kapela v čele se zpěvačkou a textařkou Patricií Fuxovou. Skupina zatím vydala dvě desky, na kterých mimo jiné spolupracovala s Vojtou Dykem nebo zpěvákem Františkem Černým z Čechomoru. Vesna byla v roce 2019 nominována na Cenu Anděl a také vystupovala jako předkapela skandinávské zpěvačky Aurory.

Stále členky kapely pocházejí jak z Čech, tak ze Slovenska a Ruska a jejich tvorba mísí moderní pop s prvky folklóru, což je jasně patrné i na jejich poslední písní Pomiluj mě.

Kdo se stane českým reprezentantem v letošním 67. ročníku Eurovize se dozvíme už v únoru po skončení diváckého hlasování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám