Hlavní obsah
Internet a technologie

Deepfake útočí. A Facebook je spolupachatel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Rozeznat deepfake je čím dál obtížnější.

V posledních dnech sociální sítě čelily útoku podvodných stránek. A jak se záhy ukázalo, obrana je víc než obtížná.

Článek

Možná jste si toho všimli taky. Scrollovali jste na Facebooku, když na vás zničehonic vyskočila sponzorovaná reklama na stránky, které se snažily tvářit jako zpravodajské weby. Někde hovořila známá televizní hlasatelka, jinde přímo prezident Petr Pavel či expremiér Andrej Babiš. Základní spektrum obsahu pak uzavírala Tereza Pergnerová se svým údajně pohnutým osudem.

Všechny tyto zprávy měly jednoho společného jmenovatele - jednalo se o fake news vytvořené umělou inteligencí, která se v oblasti deepfake rapidně zlepšuje.

A co vlastně ono deepfake znamená? Jde o obsah - ať už fotografie, či audiovizuální materiál, který se tváří jako skutečnost, přestože jde o vysoce sofistikovaný podvrh vytvořený AI.

Na irelevanci takových stránek může upozornit jejich pochybný název nebo fakt, že nejsou jejich účty ověřené. V jednom případě se však mi osobně povedlo zaznamenat, že pirátská stránka měla fajfku Meta Verified, jelikož toto ověření je nyní možno získat za poplatek.

Největšího překvapení se museli dočkat uvědomělí uživatelé, kteří tyto statusy nahlásili jako podvod. Ačkoli se totiž vyznačovaly typickým vzorcem, na jaký se snaží bezpečnostní experti poukazovat, Facebook tento obsah vyhodnotil jako legální a stránky ponechal v činnosti. Něco podobného je však zcela nepřípustné, jelikož zaštiťování trestného činu (v případě, že by někdo takzvaně naletěl) se rovná spolupachatelství.

Jak se bude situace vyvíjet dál, se teprve ukáže. V každém případě Meta bude muset zdokonalit své algoritmy, neboť se zdá, že tato umělá videa je umí obelstít. Pokud vy sami natrefíte někde na video, kde Petr Pavel či kdokoli jiný hovoří o skandální příležitosti, jak bezpečně investovat, vůbec na obsah neklikejte - ušetříte si tak možné problémy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz