Hlavní obsah
Názory a úvahy

Homeopatika - zázračný všelék i zlatý důl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Homeopatika patří k nejvíce kontroverzním léčivům.

Každý již o nich slyšel. Kdyby už nic, z podzimních reklam je nám důvěrně známá znělka na jedno z nich. Homeopatika budí vášně již po mnoho generací.

Článek

Zažili jste to možná také. Pokud váš lékař nepatří k exaktním jedincům a rád experimentuje, možná vám některý z těchto přípravků doporučil jako alternativní způsob léčby. O účinnosti produktů z řad homeopatik se vedou diskuze celé desítky let a jde o téma, jež zdravotnickou branží občas silně zarezonuje.

Nejprve si pojďme říci, co to vlastně ta zázračná homeopatika jsou. Jde o volně dostupná léčiva, která nepotřebují status skutečného léku, neboť oficiálně nemohou mít žádné vedlejší účinky. Kouzlo? Na první pohled jistě. Pojďme dál. Celý princip jejich účinku funguje na bázi podobnosti, což v teoretickém pojetí znamená, že pokud máte nějaký zdravotní problém, látka, která by mohla způsobit problém podobného rázu, vám v nepatrném, stopovém množství může naopak ulevit.

Ředím, ředíš, ředíme

Pravý fígl spočívá ve správné koncentraci. Ideální množství je tedy takové, aby nemohlo ublížit. To znamená ředit směs tak dlouho, až nebude obsahovat téměř ani jednu molekulu ,,účinné" látky.

Skutečnou účinnou látkou tak zůstane především voda a někdy cukr. Z toho je víc než jasné, že ani jedno nemůže mít nežádoucí účinky. Možná cukr by zvládl udělat menší neplechu, ale jen v případě požití několika kilogramů, nikoli množství, jaké je obsaženo v pár ,,zázračných" kuličkách, které užijete.

Ano, zastánci budou argumentovat, že obtížnost a celá věda spočívá v umění látky správně naředit, aby odpovídal kýžený poměr. Věřte ale, že i kdyby se spletli o litr či o dva, (ne)účinnost zůstane zachována.

Podvod?

Ano i ne. Je těžké určit, kde začíná podvodné jednání a kde končí proces terapie. Ve většině případů se totiž homeopatika setkávají s pozitivními ohlasy. Zase kouzlo? Kdepak, lecjaké léky vám mohou totiž doopravdy přitížit, když nejsou předepsané správně nebo pro vaše tělo nejsou ideální. V případě homeopatik se vám nic takového nemůže stát. Vaše víra v uzdravení dokáže více, než si myslíte. A homeopatika jsou jako placebo doslova dokonalá. Koneckonců, není to magické a tajemné? Tajuplné nauky minulosti nás fascinují, ať chceme, nebo ne. A v tomto případě jde o prokazatelný účinek, byť vlastní sugesce. Jediným zádrhelem tak zůstávají astronomické ceny, které si výrobci těchto kuličkových zázraků za svá kouzla účtují.

Zdroj: Wikipedia.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz