Hlavní obsah
Lidé a společnost

Roswellský incident: Největší podvod v dějinách UFO

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Mimozemšťané z Nového Mexika se stali předlohou filmovým Asgardům.

Věci obvykle nejsou tím, čím se zdají být. Podobně nejspíš uvažoval i muž, kterému se do pole zřítil neznámý objekt.

Článek

Celý incident by patrně zdaleka nevzbudil tolik pozornosti, nebýt předešlé události - pozorování, o kterém se zmiňovaly stránky magazínu The Fate.

2. července 1947 ve 21:50 místního času uváděly popisy obyvatel Nového Mexika ohnivou kouli, jež se řítila noční oblohou závratnou rychlostí. Později v noci zaslechl farmář William Brazel ohlušující ránu. Toho času se krajinou přehnala bouřka, takže Brazel, ač se mu hrom jako původce onoho zvuku zdál nepravděpodobný, se vydal následující den obhlédnout své polnosti. Na pláni, vzdálené jakékoli civilizaci, nalezl Brazel prazvláštní trosky, jejichž původ si neuměl vysvětlit. Věc tedy ohlásil místním úřadům a oblast uzavřela armáda ve spolupráci s kanceláří šerifa. Brazel a jeho rodina byli poučeni armádními zřízenci a podepsali mlčenlivost.

Až do 8. července panovaly dohady a široká veřejnost stále intenzivněji spekulovala, že na pozemku farmáře havarovalo mimozemské plavidlo. Lidé si totiž tuto událost úzce spojili s komerčně medializovanou výpovědí Kennetha Arnolda z minulých týdnů. Těmto zkazkám učinil přítrž až brigádní generál Roger Ramey, když prohlásil, že armáda zajistila trosky meteorologického balonu, pročež není důvod ke spekulacím a panice.

Pochopitelně, po takovém prohlášení pochyby konspirátorů o to více zesílily a začala se ke slovu dostávat mantra, jež přežila dodnes - že nám vlády všechno tají. Neoficiálními kanály se tak do společnosti propašovaly nepodložené informace, že armáda z Brazelova pole odvezla také havarovaný disk, že fólie (z balónu) na sobě měly neznámé hieroglyfy a především - že eskorta přepravila několik mimozemských těl.

Foto: AI/Pixabay.com

Na pozemku Williama Brazela měl havarovat létající talíř.

Ta měla následně skončit, jak jinak, v Oblasti 51, v místě, kam se nikdo nedostane, protože prolhaná vláda v něm přechovává technologie, na které lidstvo není připraveno. Aby ne, když tento areál sloužil k testování prototypů nových letounů.

Ani novodobé prohlášení amerických úřadů o tom, že trosky skutečně pocházely z balónu (byť špionážního, jak se později ukázalo - konkrétně projekt Mogul), na zažité představě nic nezměnilo. Zatvrzelí nevěřící Tomášové budou stále opakovat, že kvůli tělům z Roswellu zemřeli také prezident Kennedy či Marilyn Monroe.

Oleje do ohně navíc přilil v devadesátých letech režisér Ray Santilli, když světu představil černobílou nahrávku pitvy mimozemšťana. Video působilo natolik věrohodně, že mnozí uvěřili jeho autenticitě. Až později, pod nátlakem skeptické části společnosti, se Santilli přiznal k podvrhu. Loutka mimozemšťana, jehož vzhled dal vzniknout Asgardům z Hvězdné brány, byla vyrobena v ateliéru a orgány Santilli použil skutečné - ze slepice. Ač je dnes již zjevné, že o mimozemskou havárii v Roswellu nešlo, stále jde o nejoblíbenější kauzu, která má fanoušky (i z řad skeptiků) po celém světě.

Zdroj:

The UFO Phenomenon, Cave, Janet P./ Foreman, Laura, 1987

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz