Hlavní obsah
Psychologie

Nesuď, nebo budeš souzen? Právě naopak

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Nikdy nevíš, co druhý prožívá. Hláška, za kterou se leccos schová.

Nikdy nevíš, co druhý prožívá. Nesuď, jinak budeš souzen. Nechodíš v jeho botách. Fráze, které jste již nepochybně slyšeli. Tváří se moudře, ale zpravidla jde o zastírací manévr.

Článek

Každý lump je schopen udělat to, o čem je přesvědčený, že mu projde. To je základ psychologie, kterou nelze zpochybnit. Když vám ale někdo řekne, že máte na lidech hledat to dobré, zpozorněte. K něčemu takovému nás evoluce nevybavila. Lidé nejsou éterické bytosti podléhající ezoterickým nesmyslům. Jsme živočichové, kteří sdílejí biosféru s ostatními zástupci fauny a příroda nás odjakživa učila, jak přežít.

Když budete na ostatních hledat to dobré, snadno přehlédnete špatné vlastnosti a hořce se zklamete v mezilidských vztazích. Příroda není přívětivá, ani svět jako takový není přívětivý. Když včas rozpoznáme nebezpečí, máme větší šanci na přežití. Dnes již není zvykem prchat před šelmami, ale to neznamená, že by vrozené pudy měly vymizet. Naopak. Máme je z nějakého důvodu. Místo šelem je potřeba se chránit před manipulátory, devianty, falešnými lidmi a toxickými vztahy. Toto jsou faktory, které mohou nepříznivě ovlivnit naše vlastní duševní nebo i fyzické zdraví.

Jestliže vám někdo bude říkat, že nemáte soudit druhé, není to obvykle proto, že by byl harmonický a věřil v dobro, které tu stejně jako takové není. Je to zpravidla z důvodu, že sám se soudu bojí. Zkuste si zjistit, zda neudělal to samé, co jste v debatě s ním odsoudili u někoho dalšího. Nejspíš se ho to dotklo a potrefená husa se ozvala.

Co tedy dělat a co ne…

Pokud se někdo zachová špatně, nebojte se projevit nesouhlas. Určitě si ale před tím zjistěte co nejvíc informací. Nikdo nemá právo druhým škodit, ale pamatujte, že věci nejsou tím, čím se zdají být. Než odsoudíte násilníka, zjistěte si, zda se jen otec nemstil za znásilněné dítě apod. Osudy bývají leckdy složité. Vaším zájmem však je chránit sebe. Proto na druhých hledejte co nejvíce špatného, co by mohlo uškodit vám. Dobré vlastnosti berte jako standard, avšak nepřestaňte si jich vážit. Jsou vzácné. A především, když chcete bez obav soudit druhé, koukněte se nejdříve do zrcadla. Nikdo nejsme svatí, ale naprostou většinu svých skutků ovlivnit můžeme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz