Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zrůda z oceánu. Nově objevený ryboještěr by zabil i megalodona

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Hlubek

Fosilní zuby. Zleva: Carcharocles megalodon, Mosasaurus sp., recentní žralok. Ani jeden by však nově nalezenému ichtyosaurovi nemohl konkurovat.

Když Mary Anningová objevila ve svých dvanácti letech v předminulém století pozůstatky ryboještěra, světem otřásly obavy o náboženský výklad stvoření světa. Pravý hukot však měl teprv přijít.

Článek

Kreacionismus a biblické učení je jedna věc, druhá věc je, že o ryboještěrech v té době skutečně nikdo nevěděl zhola nic.

Ichtyosauři patřili k poměrně rozvětvené skupině vodních predátorů a jejich morfologie je i laikům velice dobře známa. Charakteristické znaky lebky jsou vpravdě nezaměnitelné. V mnohém se podobají delfínům, třebaže z hlediska taxonomie si jsou na hony vzdáleni. Delfín je savec, i když to tak na první pohled rozhodně nepůsobí. Pravěcí mořští zabijáci však náleželi k plazům. Ichthyosaurus znamená doslova „rybí ještěr“, popřípadě „ryboještěr“ a zástupci této skupiny tvořili podmořskou protiváhu suchozemským dinosaurům (byť toto tvrzení je značně zevšeobecněné).

V kostce ovšem lze říci, že ichtyosauři - podobně jako mosasauři či plesiosauři - jsou chápani coby kumulativní označení pro všechny rody. Právě ty ale mohly mít nejrůznější rozměry. Od „mrňavého“ druhu Ichthyosaurus communis, který vážil jen necelých sto kil, až po podstatně větší kousky - například Ophthalmosaurus nebo Shonisaurus. Druhý zmíněný dorůstal běžně do velikosti přibližně patnácti metrů. To ovšem ještě stále není nic.

Jak odkazuje titulek článku, našli se i tací, kteří by si namazali na chleba i nejlegendárnějšího žraloka - megalodona. Toho proslavily především filmy, nicméně jeho skutečnou podobu nikdo nezná, a tím pádem ani velikost. Zuby o délce patnáct centimetrů jsou sice působivé, ale z hlediska chápání anatomie jsou v zásadě neprůkazné. Najít fosilní kostru paryb je totiž obecně obtížné.

Ryboještěři jsou plazi čili tyto problémy v jejich případě paleontology nesužují. Ichthyotitan byl nalezen v roce 2024 a následně popsán D. Lomaxem. Z údajů, jaké poskytly fosilní kosti, může jít o největšího predátora, jaký kdy vůbec žil. S odhadovanou délkou třicet metrů konkuruje i plejtváku obrovskému, z čehož lze usuzovat, že i pověstný Carcharocles megalodon by sklapl čelisti a raději odplul. I při sebelepší vůli tento žralok totiž jen stěží přesáhl patnáct metrů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz