Hlavní obsah
Nakupování

Praha vs Řím: Známý diskontní řetězec tvrdí, že je levný. Srovnání cen říká něco jiného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sarl sofamar / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0

Dvě evropské metropole a jeden nadnárodní řetězec, kterého je všude plno. Je prý opravdu levný, čerstvý, regionální a nejlepší na světě. Vážně? Srovnání cen stejných výrobků to ale rozhodně nepotvrzuje …

Článek

Německý diskontní řetězec s modrožlutým logem je místem, kam chodím vskutku zřídka, pokud nemusím, tak vůbec. Nesouzním s jeho mediální masáží, v níž se nás snaží přesvědčit, že je opravdu levný či že je jednička v čerstvosti. Navíc tam postrádám výraznější zastoupení českých regionálních a lokálních potravin. Bohužel, mnohé spotřebitele si tato nekonečná reklamní kampaň podmanila. Jsou potraviny v onom levném řetězci skutečně levné? Někomu se to tak může zdát. Během návštěvy Říma mě napadlo si na ty nízké ceny německého diskontu posvítit. Své prodejny má v Praze i v Římě, nebylo tedy nic snazšího než si ceny porovnat.

Nákup 8+1

Zašel jsem do prodejny, která byla v rezidenční oblasti mimo turistické centrum Říma a zaměřil se na základní, běžně dostupné potraviny v ideálním případě i stejné značky nebo alespoň gramáže. Zajímaly mě běžné, nikoliv promoční ceny. Totéž platí pro pražskou prodejnu. Vzhledem k tomu, že i zboží v prodejně je uspořádáno stejně, byl úkol o to snadnější.

Pro srovnání jsem vybral osm běžných potravin a jeden čisticí prostředek pro domácnost, které jsou k dostání v Římě i u nás. Konkrétně pak čokoládový donut, balení čtyř jablek, plátkový sýr Gouda, 1 l polotučného mléka, 1 kg hladké mouky, 1 kg cukru, 1 l řepkového oleje, tabulku čokolády s 56% kakaa a čistící spray na vodní kámen.

Foto: Jan Hrdina

Mouka dražší, cukr levnější

Jak srovnání dopadlo? Čokoládový donut, oblíbená to svačinka ze zmrazeného polotovaru, která na nás útočí hned u vchodu, vyjde v Římě na 16,50 Kč, zatímco v Praze stojí 16,90 Kč. Balení čtyř kusů jablka v Římě za 45,40 Kč, u nás za 54,90 Kč. V sekci mléčných výrobků lze tam i onde nalézt plátkový sýr Gouda privátní značky, který v italské metropoli koupíte za 50,40 Kč, v pražské prodejně levněji za 34,90 Kč. Naopak dráž u nás vychází hladká mouka, kterou v Římě pořídíte za 14,90 Kč, ale v Praze stojí přesně o dvě koruny víc.

Pak je tu cukr, ten v Římě vychází na 30,10 Kč, ale v pražské prodejně je za 26,90 Kč. Kde potřebujeme mouku a cukr, hodí se často i olej a ten řepkový je v Římě k dostání za 50,40 Kč, kdežto v Praze za 47,90 Kč. Srovnání si zaslouží i čokoláda, v tomto případě je to stogramová tabulka privátní značky s 56% kakaa a celými ořechy. Za tu v římském řetězci zaplatíte 24 korun, ale v Praze vás bude stát o tři koruny víc. A nakonec je tu čistič na vodní kámen privátní značky, který v Římě pořídíte za 37,70 Kč a v Praze za 44,90 Kč.

Přehledně shrnuto:

Foto: Jan Hrdina

Tabulka srovnání cen v Římě a v Praze. Italské ceny jsou přepočteny dle kurzu 25,33 Kč za Euro, který byl platný v době nákupu.

Stejné ceny, jiné platy

Co nám ze srovnání vychází? Ano, něco je u nás dražší, jiné potraviny naopak vyjdou levněji. To je předpokladatelný výsledek, i když u některých položek vyšší cena v ČR překvapí. V součtu lze říci, že ceny jsou zhruba srovnatelné. Jenomže na ceny se můžeme podívat i z jiného úhlu, a to je průměrná mzda v ČR a v Itálii. Pak už nám totiž ceny tak stejné připadat nebudou … Podle OECD činí průměrná roční mzda v Itálii 35 561 € a měsíční pak 2 963 €. V závislosti na kurzu koruny vůči euro je to pak cca 900 000 Kč, resp. 75 000 měsíčně pro Itálii. Za Českou republiku údaje poskytuje Český statistický úřad, který uvádí průměrnou měsíční mzdu 43 341 Kč. Podle téhož zdroje je pak průměrná měsíční mzda v Praze 53 347 Kč. Pro úplnost pak uveďme, že průměrná měsíční mzda Římanů je 3 189 €, což je zhruba 80 000 korun. Přijde vám to hodně? Je to rozhodně o poznání víc než mzda česká.

Pokud se podíváme na průměrnou měsíční mzdu v Itálii (Římě) a v České republice (Praze), je zřejmé, že Italové si stojí mnohem lépe, jejich průměrná mzda je cca o třetinu vyšší. A ceny? Přinejmenším v onom diskontním řetězci mají srovnatelné ceny jako my. Jenomže my máme mzdy výrazně nižší. Přijde vám onen řetězec skutečně levný, když nabízí zboží za stejné ceny nám i Italům? Mně tedy ne …

Další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz