Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bojácný hrdina Karel Höger

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Pohlednice autor neznámý

Na snímku, kdy čeští herci hajlováním vyjadřují oddanost Říši po smrti Heydricha, stál Karel Höger tak nešikovně, že se nedal přehlédnout. Po válce měl problémy, neúčast přitom znamenala rozsudek smrti a nikdo z pozvaných si netroufl odmítnout.

Článek

Zachránila ho rozsáhlá odbojová činnost, kterou se sice nechlubil, ale byly o ní důkazy. Spolupracoval s podzemním hnutím na Moravě, kde podporoval parašutistu, ukrýval majetek vězněné židovské rodiny, byl kurýr šifrovaných zpráv z Prahy do Zlína, navštívil dvakrát Terezín, kam podle všeho pašoval léky. Za cokoli z toho mu hrozil provaz.

Narodil se v roce 1909 jako nejmladší z třinácti dětí, dospělosti se ale dožil jen on a bratr Rudolf, který zemřel čtyři měsíce před ním a jehož smrt ho velmi zasáhla. Původně byl učitel, ale vypracoval se na herce světového formátu. Kdyby žil v Hollywoodu, mohl by Oscary prodávat jako housky. Měl krásný hlas, vzbuzoval pozitivní emoce, melodický, milý, utěšující.

Působil jím i na děti, jeho vyprávění pohádek je nepřekonatelné. Neměl vždy lehký život, v dětství občas trpěl hlady, rodiče byli chudí. Později se u něj objevila abnormalita zvaná sutura metopica, což je nesrostlá čelní kost, vypadá jako prohlubeň v  čele. On ji měl hodně výraznou, takže byla pro něj něco jako poznávací znamení.

Když se proslavil nebyl úplně nejmladší, role princů ho tak minuly, hrál spíš charakterní. První film, Za tichých nocí, natočil v roce 1940, v témže roce se jako profesor oženil se svou studentkou Zdenou Procházkovou, byl mezi nimi velký věkový rozdíl 17 let. A stejně tak dlouho trvalo i manželství.

Mohlo ovšem skončit mnohem dřív, Zdena neuměla vařit, starat se o domácnost, všechno nakonec zachránila jeho maminka, která se k nim přistěhovala. Měl rád prostá jídla, které jedl v dětství, brambory s tvarohem, šišky s mákem, na přepych si nepotrpěl.

Je ale fakt, že život s ním nebyl vždy růžový, byl pedant a perfekcionista před kamerou i doma. Přicházel na zkoušky vždy perfektně připravený a totéž požadoval od ostatních, dokázal se vcítit do role jako málokdo, uměl zahrát psychologicky složité postavy. Měl také hudební talent, hrál na klavír, housle a saxofon.

Kromě hraní učil v letech 1945-1971 na  FAMU, předtím i konzervatoři a DAMU, původní povolání tedy nezapřel. V těchto letech šel z role do roce, na divadle, v televizi, ve filmu, rozhlase. Po smrti maminky se rozešel se Zdenou, ale zůstali dál přáteli, rozvod oslavili sektem a kaviárem!

Zdena se poté vdala do Rakouska a přežila ho o neuvěřitelných 44 let! Je fakt, že nebyl vzor věrnosti, i když se snažil. Ale po každém představení na něj čekala u zadního vchodu z divadla spousta krásných slečen a ne vždy dokázal jejich vábení odolat.

Nejvěrnější fanynka, Eva Vachková, ho zbožňovala, v divadle nevynechala ani jednu jeho premiéru. Tu pak v roce 1962 požádal o ruku a zůstali spolu až do jeho smrti patnáct let poté. Věkový rozdíl mezi nimi byl 19 let. S oběma ženami si přál mít dítě, ale bohužel mu to nebylo dopřáno.

V době normalizace mu začaly potíže, nový ředitel Národního divadla, kovaný komunista Přemysl Kočí mu dával okatě najevo, že o něj nestojí, osočil ho z hereckého neumětelství! Přitom mu nesahal ani po kotníky, navíc byl operní pěvec a v činohře nikdy nehrál.

V lednu 1977 se zúčastnil podpisové kampaně známé jako Anticharta. Opět si ho kamera neomylně našla. Nesl svoji účast hodně těžce, považoval to za bojácnost, osobní selhání, vedlo to i ke zhoršení jeho zdravotním stavu.

I když byl vegetarián a příliš neholdoval ani alkoholu, trpěl kardiovaskulárními problémy a anginou pectoris. Na jeho zdraví se podepsalo, že dal ze solidarity výpověď z Národního divadla poté, co na hodinu propustili jeho kolegyni Vlastu Fabiánovou.

Dva dny na to se cítil hodně unavený a lékař doporučil krátkou hospitalizaci. Když mu Eva donesla knížku, řekl jí, že zřejmě nepůjde o nic vážného. Ale sotva dojela domů, volali z nemocnice, že se je jeho stav náhle zhoršil…

Nedokončil tak seriál Nemocnice na kraji města, kde měl hlavní roli primáře Sovy, tu mu přitom scenárista Jaroslav Dietl psal „na tělo.“ Zemřel v 67 letech, je pochován na Slavíně.

Zdroj: https://www.ceskatelevize.cz/porady/899538-nemocnice-na-kraji-mesta/bonus/28663/

https://www.csfd.cz/tvurce/1570-karel-hoger/biografie/

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1002144261-nevyjasnena-umrti/400223100031007/

https://dvojka.rozhlas.cz/uzasne-zivoty-herec-karel-hoger-podle-helgy-cockove-9152371

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz